[Update] Fietspad spoorkuil blijft voorlopig open

Op woensdag 25 maart volgt de uitspraak in de zaak tussen de gemeente Groesbeek-Berg en Dal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over het fietspad langs de spoorlijn.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan. Daarmee is er sprake van een overtreding van de Flora- en Faunawet, aldus RVO. Zij wil dat de gemeente het fietspad afsluit, of helemaal weg haalt en dreigt met een dwangsom van € 150.000,-. Om die reden heeft de gemeente het kort geding aangespannen. De zaak werd gisteren (woensdag 18 maart) bij de Rechtbank in Arnhem behandeld.

Groesbeek blijft van mening dat zij juist heeft gehandeld. Daarnaast zijn veel mensen blij met de aanleg van het fietspad.

Update 25-03
De voorzieningenrechter heeft nu uitspraak gedaan en bepaald dat de schorsing van de opgelegde last onder dwangsom van 12 maart 2015 in stand blijft tot zes weken na de beslissing door de Staatssecretaris van Economische Zaken op het bezwaar van de gemeente Groesbeek.

De gemeente Groesbeek beschikt nog niet over de inhoudelijke motivatie, maar de uitspraak betekent dat het fietspad voorlopig gewoon open kan blijven.

Dossier soap fietspad spoorkuil: Gemeente vs. RVO.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
J.thijssen

Het is toch niet zo, dat de gemeente nadat gemeente en ministerie over het onderzoeksrapport beschikte, ‘s avonds besloot om tot uitvoering van het pad over te gaan, en vervolgens dat pad er de volgende morgen om 9 uur compleet uitgevoerd lag?
Daartussen zit nog een aardige tijdspanne. Als het allemaal zo zwaarwegend was, waarom heeft het ministerie dan direct na het verschijnen van het rapport en/of nadat de eerste beton werd aangevoerd niet meteen een kort geding aangespannen om de uitvoering te voorkomen c.q. te laten stilleggen?
Eerst wachten totdat alles klaar is en dan pas mekkeren….tja.

slumpke
GOKPALEIS GEMEENTEHUIS Het is een prachtig nieuw fietspad en dat die beesten daar zitten kun je belachelijk vinden. Feit is wel dat wij in dit land in meerderheid en democratisch hebben besloten deze beestjes te beschermen. Het ministerie controleert deze wet en geeft vaak ontheffing. In dit geval geeft de minister geen ontheffing omdat er boven de spoorkuil, direct parallel aan het nieuwe betonpad, een bestaand (schelpen)pad ligt dat prima opgeknapt kan worden zonder de wet te overtreden. Dit pad is voor fietsers nog veel aantrekkelijker doordat je een fantastisch uitzicht hebt. Ons gemeentebestuur is heel roekeloos bezig door zoveel… Lees meer »
slumpke

@J.thijssen
Het is nog veel erger, de gemeente heeft het rapport helemaal niet aan het ministerie laten zien, maar op eigen houtje besloten dat er geen problemen waren.
Onbezonnen en roekeloos gedrag op kosten van ons, de belastingbetaler.

henk
vanwege de kosten zag ik het niet zitten om dit fietspad langs het spoor te maken omdat er 50 mt verderop het schelpenpad ligt wat ook opgekapt had kunnen worden. Neemt niet weg dat er nu een geweldig mooi fietspad ligt en het ruimschoots gebruik wordt. Het lijkt me sterk dat op het schelpenpad ook niet de beestjes leven die in de spoorkuil ook leven en in de tijd van de trein reed ze er ook al waren. Trouwens het pad langs het spoor werd al veel gebruikt door fietsers en wandelaars en ik ben in 13 jaar tijd fietsend… Lees meer »
slumpke

@henk
Jij bent die beesten niet tegengekomen omdat het ZELDZAME soorten zijn, daarom zijn ze ook per wet beschermd.

Ze komen in de spoorkuil voor (en niet bij het schelpenpad) omdat de beschutte zuidkant van de verdiepte spoorkuil een ideaal plekje is voor deze beesten.

Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit illegale en roekeloze gedrag van ons gemeentebestuur (met ons belastinggeld) goedpraten.

Gruusbekker
Het slumke…. Is dat niet dat prachtig stukje natuur dat tussen de Ketelstraat en Cranenburgsestraat ligt? Is dat niet één van de fantastisch mooie stukjes Groesbeek waar de gemeente voor gezorgd heeft? Net zoals die prachtige stukjes natuur langs de spoorlijn bij het schildbroek. ligt deze fantastische nieuwe natuur niet vlak bij de Altena? Is er misschien een verband tussen degene die constant zo afgeeft op het gemeentebestuur als het gaat over openstelling van de Altena en het fietspad langs het spoor? Is Slumke niet iemand die goede connecties heeft met het RVO en het voor elkaar krijgt dat de… Lees meer »
slumpke

@Gruusbekker kan beter inhoudelijk reageren dan zich bezighouden met complot-theoriën.
Slumke (zonder p) is een mooi plekje op de Horst.
Slumpke (met p) woont in “t Terp” en heeft niets met RVO (???).

Ronald
Zo veel fietsers rijden er gelukkig niet, fietsers die overigens ook een andere route kunnen nemen. Hoe moet een hazelworm of zeldzame zandhagedissen hier veilig oversteken? Wat als het wel drukker zou worden hoe lang duurt het dan voordat ze worden doodgereden. Een onnodige verspilling van belastinggeld. De hazelworm en zeldzame hagedissen die kun je hier nog steeds vinden, maar hoe lang nog? Al de zangvogels, uilen en andere roofvogels die daar over en weer vliegen, dit is echt een uniek stukje natuur in ons land. De rust die deze dieren nodig hebben. De verbinding tussen de beide zijden is… Lees meer »
Thijs

Slumpke, het gaat nu om een rechtsgeding. Ik mis van jou een antwoord op de hiervoor eerder gestelde vraag: waarom is, toen de eerste werkzaamheden begonnen, niet direct via een kort geding aan de rechter gevraagd om de zaak toen meteen stil te leggen? Iedereen wist toch, of las in de krant, dat men begonnen was? Heb jij, en anderen, zoals het ministerie toen zitten slapen?

slumpke
gunst

kom op man! er hebben daar tientallen jaren treinen gereden! soms wel treinen van 100 tot 150 meter lengte. En mag er geen FIETS langs het spoor fietsen!
Snap er geen snars van. Echt geld weggooien hier.

wally

T slumpke dat was de man die doodskisten maakte
bedrijf was op de hoek Kerkstraat ottenhofstraat.
al met al het blijft een mooi fiets en wandel pad
het zal wel net gaan als met die uilen op den altena

@wally

nee jong, ‘t slumpke is een natuurgebied op de Horst met uilskuikens

Spoorkruiper

Slumpke ze hebben mijn belastinggeld heel goed besteed aan dat fietspad en zo denken er heel veel over die hebben mee betaald.
Alleen Slumpke is een dwars ligger die wel vaker dwars ligt, heeft er een beroep van gemaakt.
Slumpke wil je niet meer spreken over ons belasting geld, ons vind het prima dat het fietspad er is.
Dus denk niet dat je ons kunt gebruiken om jou doel te behalen.
Slumpke is tegen en de rest van Groesbeek (ons) is voor.

Natuur fetisjist

De natuur fetisjisten verpesten het weer voor de gehele bevolking van Groesbeek! Wanneer stoppen we ermee om dit soort instantie op enige wijze te subsidiëren? Wanneer maakt men zich druk om echt belangrijke zaken. Ontbossing?? Erosie??
Het fietspad wordt enkel gebruikt door liefhebbers van de natuur! Hardlopers en fietsers!!

Het is wel heel raar dat die personen, die zo afgeven dat dit fietspad daar nu ligt, er zelf over heen fietsen.
Heel hard schreeuwen, en er zelf gebruik van maken.
Zijn die personen dan niet bang dat er een van die beschermde dieren dood rijden.

minister

@Natuur fetisjist – Dus jij noemt de minister die de gemeente Groesbeek op de vingers tikt omdat ze de wet overtreden een natuur fetisjist. Rare ideeën heb jij over democratie!!!

minister

@Spoorkruiper – Aan de groene duimpjes te zien zijn heel veel mensen het wél eens met slumpke.

Het is toch van de zotte dat de gemeente Groesbeek ervoor kiest om IN de spoorkuil dat betonpad aan te leggen waarmee ze de wet overtreden en een boete riskeren.

Boven langs de spoorkuil loopt het bestaande schelpenpad dat zonder problemen was te verbeteren. De route was daardoor nog veel aantrekkelijker en afwisselender geworden.

kleinduimpje

@minister – of slumpke het zijn dus nu weer de duimpjes die in jullie voordeel zijn. Dus mensen vergeet niet op het rode duimpje te drukken bij Slumpke.

kloeke

Mooi fietspad…echt waar.maar het gaat om het principe van de gemeente, als u of ik iets doet smijten ze ook met de dwangsommen om je oren.en zei moeten het voorbeeld geven.

wpDiscuz