Partijen verdeeld over parkeerplaatsen Lidl

De carrousel van Groesbeek-Berg en Dal heeft donderdagavond over de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen bij de Lidl aan de Herwendaalseweg in Groesbeek gesproken.


De nieuwe Lidl aan de Herwendaalseweg in Groesbeek (augustus 2014). Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De partijen D66, GVP, GJS, C90 en PvdA (10 zetels) willen vooralsnog dat de supermarktketen geen extra parkeerplaatsen krijgt. Voor Berg en Dal (2 zetels) neigt ook naar dit standpunt, maar wilde donderdagavond nog niets zeggen. Sociaal Groesbeek en GroenLinks (4 zetels) hadden ook nog geen keuze gemaakt. CDA, VOLG en VVD (7 zetels) zijn wél voorstander van meer parkeerplaatsen bij de Lidl. De gemeenteraad zal volgende week donderdag opnieuw debatteren over dit onderwerp. Dan pas wordt er mogelijk een definitief besluit genomen.

Wat wil Lidl?

Lidl wil een gemeentelijk terrein, dat op dit moment door de gemeente aan De Hoeve wordt verhuurd voor € 2.500,- per jaar, als extra parkeerplaats voor haar nieuwe supermarkt huren. Het oude college van Groesbeek zag niets in de plannen. Zij benadrukte dat het steunen van deze plannen haaks staat op het gevoerde beleid dat er voor moet zorgen dat winkelvoorzieningen juist geconcentreerd worden in het centrum van Groesbeek.

Tegenstand

De Hoeve, al 25 jaar huurder van het terrein, wenst het volledig en onbeperkte gebruiksrecht van het door haar gehuurde terrein te behouden in verband met haar bedrijfsvoering nu en in de toekomst. Bewoners van de Helfrichstraat en de Herwendaalseweg zitten ook helemaal niet te wachten op de extra parkeerplaatsen, want meer parkeerplaatsen zorgt voor meer klanten en dus ook voor meer (bevoorradings)verkeer. “Doorgaans is er voldoende parkeerruimte, alleen op de vrij- en zaterdagen loopt het vol”, zeggen de omwonenden. Zij ervaren de nodige overlast.

Lidl

De Lidl heeft aangegeven dat het haar niet te doen is om zo veel mogelijk parkeerplaatsen te realiseren. De oplossing van de ervaren onveilige verkeerssituaties en de overlast voor omwonenden is volgens Lidl gelegen in het kunnen gebruiken van het naastgelegen terrein. De Hoeve en andere partijen mogen hier wanneer Lidl de huurder van het terrein wordt ook gebruik van blijven maken.

Onveilige situatie

Het grootste probleem is de verkeersveiligheid bij het laden en lossen. Dit kan worden opgelost door één of twee parkeerplaatsen te verwijderden ten bate van een langere laad-losplaats. Er blijven dan volgens de norm nog genoeg parkeerplaatsen over (44, de norm voor Lidl ligt tussen de 35 en 52). De Hoeve heeft aangegeven dat Lidl het verlies van deze parkeerplaatsen kan opvangen door deels gebruik te maken van het gemeentelijk terrein dat nu aan De Hoeve wordt verhuurd.

GVP-raadslid Hennie Eikholt gaf aan het gevoel de hebben dat “verkeersonveilige situaties bewust gecreëerd/in stand gehouden worden om de extra parkeerplaatsen af te dwingen”. Peter Maas van VOLG had juist het gevoel dat de Lidl werd gezien als “boeman” omdat zij tegen het beleid in, maar wel volgens de regels, buiten het centrum is gaan zitten.

De keten wilde eerst verhuizen naar de zogeheten Schreven-locatie, maar dit werd door de oude raad van Groesbeek tegengehouden. Daarna is er gekozen voor de locatie waar de supermarkt nu zit.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy

Sjee hebben ze gevoel in de Raad?
Volgens mij moeten ze niet op gevoel werken maar op toetsbare feiten… hup die parkeerplaats van de Gemeente op juiste wijze exploiteren 24/7 ter beschikking stellen aan alle gebruikers.. vriendjes politiek is niet meer van deze tijd. Dan hoeft de zg. goodwil van de Hoeve ook niet te worden getolereerd met een niet aangevraagde uit/inrit en het verharden van het buitengebied.

Henk. S

Gewoon open die parkeerplaats voor iedereen , men moet de veiligheid niet uit het oog verliezen , wie zal het eerste slachtoffer zijn ??? Laad en lostijden met de openingstijden van de winkel combineren zodat de bewoners s,avonds en s,nachts geen overlast hebben en klaar , gewoon openen de parkeerplaats en dan wel met eenrichtingsverkeer en klaar , ik zie er geen probleem in .

Ik zeg gooi open die parkeerplaats. Slaat toch nergens op dat er een parkeerplaats ligt die niet gebruikt wordt. Regelmatig loopt het vol bij de Lidl. De omwonenden merken hier echt niets van. Laden en lossen gebeurt immers niet in de avonduren.

Johan

Blijft van de zotte, dat er op deze plek zo’n winkel is gekomen. Om vervolgens te concluderen, dat er meer veiligheid moet komen en meer parkeerplaatsen is de omgekeerde wereld. Dus is het nog steeds: Lidl: eigen schuld, dikke bult.
Zoek het ergens anders. ALS er al ongelukken komen is dat niet de schuld van de gemeente, die niet mee wil werken.

kloeke

Hennie eikholt…..Wil jij aub zo snel mogelijk uit de politiek gaan!!!!!ik heb jouw nog nooit 1 zinnig ding horen zeggen!!
Het is jouw partij die de veiligheid daar tegen houd….Want jouw partij heeft haar zin niet gekregen.stelletje kleuters bij de gvp…..bah

Henk. S

Ja we kunnen allemaal zeggen hoe en wat en de meningen zijn verdeelt misschien wel terecht , maar het feit is dat de winkel er is en de parkeerplaats is er , dus als de mogelijkheid er is moet men alles wat mogelijk is er aan doen om de veiligheid te waarborgen , Maarja dit is groesbeek hè , waarom gemakkelijk doen als het moeilijk ook kan !!!

Het is heel eenvoudig, ga je tegen de gemeente in dan zullen ze er alles aan doen om je kapot te maken. Kijk eens naar het Vossenhol. Geen fatsoenlijke speelruimte, geen fietsenhok, constant modder enz enz. Ga eens bij andere scholen kijken. Daar kan alles. De Lidl had maar moeten luisteren. Dat is het moto van ons bestuur. Het lijkt wel een of andere staat in het Oosten van Europa.

Henk. S

Jaja en dan alle winkels in het dorp , naar de gemeente luisteren , dan word het een grote puinhoop in het dorp , je kunt hier lang en breed over praten maar daar kom je niet verder mee , het moet gewoon opgelost worden bij Lidl op een voor iedereen zo goed mogelijke manier , dus ik hoop dat ze hun verstand gebruiken en tot een voor iedereen leefbaar en werkbaar besluit te komen.

miep

Welke omwonenden?Volgens mij staat alles te koop daar en gaan die er toch vandoor.

Vlaflip

Als er iets niet thuis hoort in een woonwijk is het wel een discotheek, met alle overlast van dien.
Gewoon de Hoeve verplaatsen naar het industrie, dan is er parkeerplaats genoeg voor de Lidl.

P.Pennings

Maak aan dergelijke oeverloze discussies toch eens n keer n einde:
Gemeentehuis en supermarkten naar veilig industrie terrein. Heerlijk onder de stank van Van Kesteren. Heeft die tzt ook reden om vet uitgekocht te worden.
In dorpskernen kleine buurtsupers gerund door ontslagen ambtenaren met WWB uitkering. Kunnen wethouders en zo ook een tegenprestatie leveren voor hun uitkering en of wachtgeld!

Lambert

als er niet gebouwd is volgens de vergunning, dan kan de gemeente gewoon optreden. Ik heb begrepen, dat men eisen gesteld heeft aan hoe er geladen en gelost wordt en dat de combi dan volledig op eigen terrein moest staan. Nou handhaven heet zo iets toch…..!

ben.helder

Het was allemaal redelijk overzichtelijk met de oude plannen van Lidl. Maar dit is Groesbeek! Met kereltjes in machtsposities die hun ego niet in de hand hebben . En dán krijg je dit. En anno 2015 gaat dergelijke onzin in dit dorp gewoon door alsof we nog steeds in de duistere middeleeuwen leven. Het licht moet kennelijk nog worden uitgevonden. En tot het zo ver is zullen we in Groesbeek verder struikelen. Heeft iemand misschien nog een lampje over voor deze mannekes

kloeke

@ben helder,ik heb wel een vuurtje voor ze…..

wpDiscuz