Grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds 1999

Vandaag (20 maart 2015) vindt een zonsverduistering plaats. Dan schuift de maan voor de zon langs. In Nederland is deze zonsverduistering bij gunstig weer als een fraaie gedeeltelijke eclips zichtbaar.

Het is de eerste grote zonsverduistering in Nederland sinds augustus 1999. De zon zal tijdens het maximum voor het grootste deel achter de nieuwe maan schuilgaan. De zonsverduistering begint om 09:30 uur, het maximum (84%) wordt omstreeks 10:30 uur bereikt waarna de eclips rond 11:50 uur eindigt.

De zonsverduistering van 20 maart 2015 is zeker voor Nederland een unieke gebeurtenis. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is hier pas weer in 2021 te zien in ons land, maar die is veel kleiner. Voor een vergelijkbare grote eclips moeten we hier tot 2026 wachten. De volgende totale zonsverduistering laat in Nederland nog veel langer op zich wachten en vindt pas in 2135 plaats.

Vanwege de naderende zonsverduistering is een run ontstaan op eclipsbrillen. Door zo’n bril kunnen belangstellenden veilig langere tijd naar de zon kijken. Een opticienketen heeft 200.000 gratis exemplaren weggegeven en ook bij webshops en sterrenwachten is de vraag naar eclipsbrillen groot.

Het is niet bekend of de zonsverduistering in onze regio ook goed te zien zal zijn. Dit hangt af van de weersomstandigheden in de ochtend. Een dik wolkendek kan roet in het eten gooien.

Tip: kijk veilig naar de zonsverduistering.
Tip: fotograferen zonsverduistering.


FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, KNMI, NOSTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds 1999

Reageren is niet toegestaan.