Familie Xhafa wil terug naar Nederland

Het Xhafa-gezin zou graag terug willen keren naar Groesbeek.

Het gezin, met vijf kinderen (de jongste is 1 jaar), moest enkele jaren geleden noodgedwongen vertrekken vanuit Groesbeek naar Kosovo. Zij woonde 18 jaar in het heuveldorp. Vele personen en instanties zijn in die tijd, maar nu nog, flink bezig geweest om het gezin in Nederland te houden. Er zijn zelfs Kamervragen over gesteld. Recent werd er op NPO3 nog een documentaire uitgezonden.

Omroep Groesbeek sprak zondagochtend met vader Sejdi Xhafa en met de Nederlandse vrienden van het gezin. Uit het gesprek bleek nogmaals dat het gezin geen goed leven heeft in Kosovo. “De kinderen hebben het moeilijk op school”, zei de vader. Hij heeft zelf geen werk en moet het hebben van klusjes. Het gezin leeft volgens Sejdi in armoede; geld is er amper.

De woonomstandigheden van de familie wordt door de vader van het gezin omschreven als “redelijk”. Van de luxe die men in Groesbeek kende is in Kosovo uiteraard geen sprake meer. De vader ziet de toekomst somber in: “De werkloosheid is hoog, de economie slecht en mijn kinderen hebben geen toekomst hier”.

Tot op heden proberen instanties nog te werken aan een terugkeer van het gezin. Een woon-werkvergunning zat er niet in, want dat is alleen mogelijk als een gezinslid werk kan verrichten waar ze in Nederland niemand voor kunnen vinden. Seizoenswerk behoort nog wel tot de opties. Dat houdt echter in dat alleen de vader tijdelijk in Nederland kan werken, maar dan is er in ieder geval geld.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Omroep Groesbeek

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Familie Xhafa wil terug naar Nederland

Reageren is niet toegestaan.