Bijzondere persoonlijke verhalen in Bevrijdingsmuseum

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek toont in april en mei a.s. twee bijzondere films over de oorlogstijd van Entrop & De Zwart Films. Beide voorstellingen worden begeleid door zowel de regisseur als de hoofdpersoon van de film.

Naar_de_Boeren_Bevrijdingsmuseum-DGB

‘Naar de Boeren!’ te zien op woensdag 15 april a.s. vertelt het verhaal van Sjaak de Zwart. Als 12-jarig bleekneusje werd hij in maart 1945 per schip geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Zijn filmverhaal begint in de hongerwinter van 1944-1945 als de interkerkelijke bureaus besluiten tot een grootscheepse reddingsoperatie. 40.000 Kinderen werden van de grote steden naar het platteland geëvacueerd. Het verhaal van Sjaak en andere ooggetuigen werd in beeld gebracht door zijn zoon regisseur Raoul de Zwart. Sjaak en Raoul de Zwart zijn beiden zelf aanwezig om het verhaal van de film toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Verbroken_Stilte_Bevrijdingsmuseum-DGB

‘Verbroken Stilte’ te zien op vrijdag 15 mei a.s. biedt een indringende kijk op het verhaal van de 500.000 Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. De in Kosovo geboren Roma radioverslaggever Orhan Galjus gaat samen met zijn vriend en filmmaker Bob Entrop op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er nog steeds een groot taboe rust op deze genocide. Zij reizen samen door Kosovo, Duitsland en Polen en hebben unieke ontmoetingen met Roma uit verschillende landen. Galjus ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt door de toenemende mate van discriminatie van zijn volk in het Europa van nu. Eigenlijk is die haat nooit weggeweest. Orhan Galjus en regisseur Bob Entrop leiden de film in en beantwoorden na afloop vragen.

Beide filmvertoningen zijn van 19.30 – 21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). Entree €5,- (MK geldig). Reserveren is noodzakelijk.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Data en tijd: 15 april 2015 en 15 mei 2015 van 19.30-21.30 uur
Informatie: 024-3974404; [email protected], www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum
Twitter: @bevrijding

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bijzondere persoonlijke verhalen in Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.