Hondenbelasting: hoe zit het nu precies?

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt krijgen inwoners van de gemeente Groesbeek-Berg en Dal te maken met hondenbelasting. Hier hebben wij al over geschreven. Maar wat zijn nu de plannen en waarom?

Hondenuitlaat_Groesbeek2_DG1

Veel klachten

Er komen ontzettend veel klachten binnen over hondenpoep, laat burgemeester Harry Keereweer weten. Niet alleen in Groesbeek overigens, maar in de hele gemeente. Hier wil men wat aan gaan doen. Extra voorzieningen zijn volgens het college niet de oplossing, handhaven wél. De hoogte van de boete voor het niet opruimen van hondenpoep is zo`n € 140,-.

Hoge kosten

Om de overlast tegen te gaan moeten er, zo blijkt uit een snel onderzoek, extra hondenuitlaatplaatsen (35), Bello-bakken en losloopveldjes gerealiseerd worden. Kosten: bijna € 200.000,-. Met een inventarisatie voor honden kom je al gauw op een bedrag van € 275.000,- uit. En dat is nog steeds niet alles, zegt Keereweer, want er moet per jaar geïnvesteerd worden. Om alles te onderhouden (poepzakjes kopen, hondenpoepzuigers etc.) is de gemeente jaarlijks € 120.000,- kwijt. Als daarnaast ook nog moet worden gehandhaafd kost dat nog eens € 175.000,- extra.

Groter aanpakken

De bedragen zijn het college wat te gortig en de huidige voorzieningen werken niet. Investeren in extra voorzieningen is volgens Keereweer dan ook niet zinvol. Het college wil nu inzetten op bewustwording en gedragsverandering van de hondenbezitters. Als er een probleem is dan moet er wat aan gedaan worden. Hondenbezitters kunnen het zelf niet oplossen, stelt het college naar aanleiding van de klachten die binnen blijven stromen. De overheid moet dan via opsporing en handhaving het probleem op gaan lossen. Er worden daarom meer BOA’s ingezet en dat kost geld. “De vervuiler moet betalen”, aldus Keereweer.

De hondenbelasting

Extra voorzieningen komen er niet van het geld dat de gemeente ontvangt door hondenbelasting te heffen. Sterker nog: de huidige voorzieningen worden opgeheven. Wat doet de gemeente dan wel met de hondenbelasting? Het geld is nodig om zo`n 4 á 5 BOA’s aan te stellen die gaan controleren. Naar schatting zijn er tussen de 2500 en 3000 honden in de gemeente Groesbeek-Berg en Dal. Daarom denkt het college aan een belasting van € 100,- per hond om de kosten te dekken.

Eerst afschaffen, daarna weer belasting

Dat bedrag is fors hoger dan dat men in de oude gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen gewend was. Voor één hond betaalden Millingenaren voorheen € 70,- per jaar aan belasting. Een tweede hond kostte € 86,50 per jaar. In Ubbergen kende men een tarief van € 48,- voor de eerste hond en 61,- voor de tweede. Voor de inwoners van de oude gemeente Groesbeek is de hondenbelasting nieuw; zij betaalden voorheen namelijk niets. Dat is ook gelijk de reden dat deze vorm van belasting per 1-1-2015 voor de nieuwe gemeente is afgeschaft: men hanteerde het laagst gehanteerde tarief binnen de MUG-gemeenten. Enkele maanden later wil het college de belasting weer invoeren. 282 gemeenten kenden in 2014 een hondenbelasting en in zo`n 25 gemeenten betaalden honden-eigenaren € 100,- of meer voor hun eerste hond.

“Kattenbelasting”

Veel hondenbezitters klagen dat zij mogelijk belasting moeten betalen, maar dat er geen kattenbelasting is. Want ook katten lijken in tuinen voor overlast te zorgen. De gemeente mag hondenbelasting heffen omdat deze is opgenomen in artikel 226 van de Gemeentewet. Het heffen van kattenbelasting wordt nergens genoemd in de Gemeentewet, dus mag een gemeente dit niet doen. Daarbij is de controle op het houden van katten lastiger.

Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft het laatste woord over de invoering van de hondenbelasting. Er wordt op dit moment een raadinformatienota gemaakt, waarna de discussie in de raad in mei of juni zal plaatsvinden. Van het CDA en GJS (5 zetels) is inmiddels al bekend dat zij een hondenbelasting niet ziet zitten.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jan van de logt

Ja, honden belasting in Groesbeek en omstreken, ik denk dat er dan veel dierenleed veroorzaakt. Er zijn veel mensen die het kunnen betalen, die honderd €100,- Maar er zijn ook mensen die dat niet kunnen. En wat doe je dan met het hondje….. Ik vind het maar niks. Wat de oplossing moet zijn, gewoon de hondenbezitter aanspreken. Ik hoop dat het niet door gaat, die honden belasting, dan zijn de dieren beter af.

Jan.

Sprookje

Kattenbelasting zo snel mogelijk opnemen in artikel 226 van de Gemeentewet.
Het argument dat het houden van katten moeilijk te controleren is, is onjuist!
Ook katten worden gechipt, de gegevens van eigenaren zijn zo op te vragen.
Gelijke monniken, gelijke kappen!

Als een BOA slechts 1 bekeuring per dag uitschrijft, heeft hij/zij zichzelf toch al terug verfdiend?
Dan is de hondenbelasting niet meer nodig…

Henk. S
Gewoon invoeren die hondenbelasting , er is te veel overlast van ,evenzo ook van katten , hier ook belasting voor invoeren , het word gewoon te gek en ja dan zullen de goede met de kwaden moeten lijden , er is zo veel gewaarschuwd en men luistert er niet naar , en nu heb je het gedonder , in heel Nederland is al jaren hondenbelasting dus tot nu toets men nog goed weggekomen hier in het Groesbeekse dus niet klagen , en degene die dit niet kunnen betalen zijn ook niet in staat om de dieren de juiste zorg en… Lees meer »
guppy

ik zal het nog een keer uitleggen waarom katten en honden niet met elkaar te vergelijken zijn. Katten poepen meestal niet op straat, maar in particuliere tuinen. Honden worden juist wel in de openbare ruimte uitgelaten. Als iedere hondenbezitter nu zijn hond in eigen tuin of lekker bij de buren laat schijten, is het probleem opgelost.

Hans

Gewoon de stront van je eigen hond opruimen en einde discussie!!!!!!!!

Jan van de logt

Ik ben het helemaal eens met Hans, als de Gemeente Groesbeek meer afval bakken plaatsen, wat nu zij er te weinig, dat onder vind ik zelf, ik loop zelf een half uur met zoon poepzakje. Gemeente Groesbeek doe daar iets aan.
Jan.

Jan van de logt

Ik geef de Gemeente Groesbeek ook een beetje de schult, ja, makkelijk zoon invoering van hondenbelasting, alweer zoon regeltje, en dat de burgers weer moeten betalen. Als de Gemeente Groesbeek meer afvalbakken zouden plaatsen, dat zijn de kosten ook niet. Dan doen de hondenbezitter ook meer moeite om het opteruimen.Gemeente Groesbeek denk daar maar eens overna.
Jan.

hond

Alles goed en wel maar onze hond komt nooit buiten de ONZE eigen tuin dus dat ruim ik zelf altijd op,gaat wel naar t bos maar onderweg daarheen doet zij nooit.
Vind t dus belachelijk dat iedereen die t wel opruimt daar de dupe van moet worden.

Groesbeker

Dan ook duivenbelasting invoeren, die beesten schijten mijn was onder waarna ik opnieuw moet wassen. Dat kost mij geld en veroorzaakt weer extra gasverbruik en CO2 uitstoot.

Wat te denken van paardenstrond op de fietspaden.

Lambert
Tja de gemeentewet, Artikel 226 geeft ruimte voor Hondenbelasting. Dit stamt nog uit de tijd, dat de hond werd ingezet als trekdier. Ik noem dit dus echt misbruik van wetgeving door dit zo te laten. Daarnaast staat in Artikel 154a dat de burgemeester na door de raad bevoegd te zijn gemaakt een bestuurlijke boete kunnen opleggen aan groepen die overlast veroorzaken. Gaat Keereweer dan ook boetes opleggen aan groepen die afval en etensresten achterlaten na langdurig zich op een plek te hebben opgehouden. Dit is niet zo vies als dat we hondendrollen vinden, maar wel een gevaar voor de volksgezondheid.… Lees meer »

Dan moet er ook paardenbelasting komen,want daar ligt het ook mee vol.Ook op de stoepen!!!!!

henk
zelf ook hondenbezitter en wonende aan de rand van het bos. We kunnen wel iedereen en alles erbij gaan halen. Maar het ligt toch wel degelijk aan de hondeneigenaar die de troep van zijn hond niet opruimt. Ik moet zelf ook te vaak menige drol ontwijken op de stoep. En ja kinderen spelen op veldjes en ook daar waar de borden met de rode streep er door heen staat laten ze de hond schijten. De hond zit de hele dag alleen thuis wordt 15 minuten uitgelaten en mag weer de hele dag in huis zitten. Denk eerst eens ff na… Lees meer »
Marcel

slecht plan van B&W.
Hondenbelasting is een van meest niet effectieve belastingen van Nederland. De kosten van de administratie en het innen zijn aanzienlijk en het is te ontduiken.
Laat die BOA’s maar zien dat ze kostendekkend kunnen werken met boetes van 140 Euro.
Voor het overige ruimen vrijwilligers op kwetsbare plekken zoals buurtpark het Groeske regelmatig de troep op en hebben zo ook meerwaarde qua sociale controle.
De BOA is er dan voor de meest eigenwijze hondenbezitters. Zo zie ik het veel liever in mijn eigen omgeving.

guppy

Ik trap liever in een paardendrol dan in hondenpoep. Even onder je schoen ruiken en je weet meteen waarom: poep van vleeseters stinkt gruwelijk veel erger dan van planteneters.

Groesbeker
Iedere dag wordt die puinzooi op het Markterrein door de gemeeentedienst opgeruimd, laat ze daar lekker een BOA op zetten, dán kun je pas cashen. Die leeghoofden daar dumpen afval midden in het centrum op straat, dat mag dan wel?? Maar nee, daar durft Harry niet even naar toe te lopen, nee joh..dat ruimen ze `s morgens vroeg op als bijna niemand het ziet. Wat een geld verkwanseling is dat dan? De school in de Spoorlaan doet ook net zo hard mee, rondom de school wordt alles gedumpt en `s morgens vroeg mag de concierge met een emmer en prikker… Lees meer »
Minseminse
Van 0 naar 100 EU.. dat is nog al wat?! Wat mij betreft wordt de discussie pas opgestart als er een duidelijk totaal beleid is voor: – zwerfafval -> aanpak, handhaven en faciliteren van prullenbakken; – paardenmest -> in zowel binnen als buitengebied, pardoes op de stoep!? valt dit dan ook niet binnen het beleid? – mensenlijkeontlastig -> in de groesbeekse bossen en paden stikt het er van. Vieze varkens!! – reclame afval -> de beplakte lantaarnpalen, alle kartonnen zuilen die na dato nog een eeuwigheid blijven rondslingeren. – prullenbakken route -> langs de groesbeekbeek (op de horst en industrieterrijn)… Lees meer »
karin
die hondenbelasting vind ik het probleem niet. wel dat de gemeente duidelijk laat zien dat ze alleen om het geld te doen is. als ze nog de illusie hadden willen wekken dat het om de overlast gaat dan hadden ze er 3 vuilnisbakken bij gezet. helaas hadden ze dat moment van helderheid niet want welke oen gelooft er nu dat illegale poepers op heterdaad te betrappen zijn? dat is bijna onmogelijk. dus 100 euro per hond in de pocket en die 4 BOA’s worden natuurlijk helemaal niet aangenomen. er krijgen een paar mensen van de groenvoorziening een extra dagje cursus.… Lees meer »
proper

@minseminse: je vergeet er nog eentje, nl. de klodders en rochels die smeerlappen op straat spugen. Tegenover de ingang van de school op de Ambachtsweg glij je bijna uit over uitgekotste inhoud van de luchtwegen.

wpDiscuz