Het Oorlogsdagboek van Petronella Dozy

Het is al zeker meer dan tien jaar geleden dat onze dochter Charlotte ons opbelde met de vraag, “Weten jullie dat er een oorlogsdagboek bestaat, waar oma in voorkomt”.

Villa Vogelsangh.

Villa Vogelsangh.

Ze was op zoek geweest naar een dialectlijst die Lies Müskens-Janssen ooit eens ingevuld had en was bij Het Oorlogdagboek van mejuffrouw Petronella Dozy uitgekomen. Natuurlijk waren wij zeer nieuwsgierig naar dat dagboek. Daarom had ze voor ons al een gedeelte van het dagboek uitgeprint. Dan beland je midden in het oorlogsverhaal van je ouders. Dingen die wij nooit gehoord hadden en die nooit verteld waren. De grootste schok was wel, dat mijn moeder in de kelders van villa Vogelsangh een veel te vroeg geboren kindje had gekregen dat, zoals wij later van haar hoorden, daar in de tuin begraven was.

We hebben toen natuurlijk zelf ook op internet het dagboek bekeken en zo zijn we met Paul Scharp, neef van Petronella Dozy, in contact gekomen. Het dagboek bevat zoveel informatie over de oorlogstijd, dat moest uitgegeven worden zodat meer mensen het zouden kunnen lezen, vonden wij. Het begin van het boek van 1940 tot september 1944, is vooral een beschrijving van haar vele reizen vanuit Groesbeek door heel Nederland.

Wanneer je hier doorheen leest kun je maar tot een conclusie komen: Mejuffrouw Nel Dozy was voor de duivel nog niet bang. Zo reist ze bijv. naar het gebombardeerde Rotterdam en beschrijft wat ze daar ziet, en tien dagen na de slag om de Grebbeberg gaat ze daar kijken. Vanaf 17 september 1944 gaan de verhalen over de luchtlanding en de daarop volgende verschrikkingen van de oorlog die over Groesbeek losbarsten. Niets is veilig en niets is heilig; ze beschrijft de eerste euforie over wat men denkt dat de bevrijding is; daarna Groesbeek als frontgebied en de evacuatietijd met alle ellende die daar uit voortkwam. Een geschiedenis die iedere Groesbeker zou moeten kennen om te weten hoe goed wij het nu hebben.

Lies Müskens-Janssen heeft het boek ook gelezen; ze was toen al bijna negentig jaar. En toen stelden we de vraag, “Mam waarom heb je er nooit iets over verteld?” Haar antwoord was: ”Iedereen had zo zijn verhaal en soms nog veel erger; er was geen tijd om te treuren, om bij de pakken neer te gaan zitten. We moesten toch door.” En dat deden ze de Groesbekers.

– Wilma Giesbers-Müskens en Theo Giesbers

Soldaat in september 1944.

Soldaat in september 1944.

Uit de inleiding van het Oorlogsdagboek

Na het overlijden van de heer H. W. Smit is in zijn papieren een schrift gevonden dat kennelijk was geschreven door mej. Petronella Dozy, de latere mevrouw P. Frowein-Dozy, voor mij tante Nel. Geleidelijk heb ik nog meer schriften en een drietal uitgetikte teksten teruggevonden. Vervolgens heb ik alles overgetikt en zo goed mogelijk in chronologische volgorde gezet. Bij het overtikken heb ik getracht de tekst zo nauwkeurig mogelijk over te nemen. Teksten in de marges, alsmede commentaar en aanvullingen van mijn hand zijn alle in voetnoten verwerkt. In het voorjaar van 2003 is de tekst overgezet in Word 2000.

Terug naar tante Nel. Ik heb haar min of meer bewust gekend van ca. 1944 tot haar overlijden in 1979. Hoe goed ken je een oudtante die ca. 50 jaar ouder is dan jij? Het was een pittige tante, doortastend, ondernemend, nergens bang voor. Zij had een goede kennis van de moderne talen en geschiedenis.

– Paul Scharp

Bestellen van het boek

Het boek wordt uitgegeven door de Stichting De Siesmejénnekes samen met drukkerij DHD. Het boek zal in een oplage verschijnen van 300 exemplaren. Het bevat maar liefst 400 pagina’s met de nodige foto’s. De kostprijs bedraagt € 24,50. Vooraf reserveren is gewenst. Men is dan verzekerd van een exemplaar. Stuur tot en met 17 april een e-mailbericht met naam, adresgegevens en telefoonnummer naar [email protected]. De bestelling mag ook telefonisch worden doorgegeven via 024-3971297.

Daarnaast ligt er ook een intekenlijst bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Het boek zal worden gepresenteerd door Paul Scharp, tijdens het herdenkingsconcert van 2 mei in de grote tent bij het Bevrijdingsmuseum. Het herdenkingsconcert begint om 20.00 uur. Vooraf reserveren is gewenst, u bent dan verzekerd van een exemplaar uit de eerste druk. Stuurt u dan een e-mail bericht met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar [email protected]. Eventueel telefonisch een bestelling doorgeven mag ook: 024-3971297.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Het Oorlogsdagboek van Petronella Dozy

Reageren is niet toegestaan.