Dodenherdenking 2015 gemeente Groesbeek

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.


2014: Dodenherdenking Canadese begraafplaats. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Daarom zijn er dit jaar twee grote herdenkingen op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, waarbij ook een vertegenwoordiging van de Canadese en Nederlandse regering aanwezig zal zijn. 750 Canadese studenten en cadets wonen de herdenking daar op 4 mei 2015 bij.

Ook in de kernen Berg en Dal, Beek, Leuth, Ooij en Millingen aan de Rijn zijn er op 4 mei de traditionele herdenkingen in de nieuwe gemeente Groesbeek-Berg en Dal. Het centrale thema van de herdenkingen is “Vrijheid geef je door”, en het jaarthema is “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst”.

Op deze pagina leest u wat waar plaatsvindt en de bijbehorende verkeersmaatregelen. U bent van harte uitgenodigd aan de herdenkingen deel te nemen!

Groesbeek in het teken van 70 jaar vrijheid

Herdenking Canadese Erebegraafplaats op 3 mei 2015

Op zondagmiddag 3 mei organiseert het Canadese ministerie voor Veteranenzaken een grote herdenkingsplechtigheid in aanwezigheid van enkele honderden veteranen en diverse hoogwaardigheidsbekleders. De Canadese regering is vertegenwoordigd door de heer Erin O’Toole, minister van Veteranenzaken. Namens de Nederlandse regering zal minister van defensie Hennis Plasschaert aanwezig zijn. De herdenking vind plaats in het kader van 70 jaar bevrijding en vrijheid en begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op TV Gelderland en de Canadese televisie.

Verkeersmaatregelen
Vanwege extra veiligheidsmaatregelen wordt de Zevenheuvenweg tussen 11.00 en 17.00 uur afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Ook de Derdebaan, de Siep en de Kamp zijn afgesloten voor doorgaand verkeer. Bezoekers voor de herdenking wordt aangeraden per fiets te komen. Bezoekers per auto kunnen uitsluitend vanuit de richting Berg en Dal de begraafplaats bereiken om daar passagiers af te zetten, parkeren is uitsluitend mogelijk op de Derdebaan richting Nijmeegsebaan. Houdt daarom rekening met enige looptijd. De aanwezige veteranen worden na afloop van de herdenking met pendelbussen vervoerd naar de centrale busparking.

Bewoners en de campings binnen het afgesloten gebied ontvangen doorlaatpassen van de gemeente.


Stille tocht en dodenherdenking Groesbeek op 4 mei 2015

De jaarlijkse stille tocht en de aansluitende dodenherdenking op de Canadese Erebegraafplaats wordt dit jaar bijgewoond door circa 750 Canadese studenten en Cadets. De Canadezen bezoeken onze regio speciaal vanwege een educatie programma met als thema 70 jaar vrijheid. Vele studenten hebben op een of andere manier relaties met gesneuvelde soldaten die in Groesbeek begraven liggen.

Voorafgaand aan de stille tocht zullen enkele Canadese en Nederlandse studenten gedichten en overdenkingen delen met de Groesbeekse bevolking vanaf een podium voor het gemeentehuis. De stille tocht start vanaf het gemeentehuis aan de Dorpsstraat begint rond 18.15 uur en hieraan kan iedereen deelnemen.

Om 19.30 uur begint het traditionele programma van de dodenherdenking op de Canadese begraafplaats. Deze bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk. Na afloop zijn alle deelnemers aan de herdenking welkom in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 -1945.

Verkeersmaatregelen
Vanwege de stille tocht zal de Dorpsstraat tussen Kloosterstraat en Kerkstraat tussen 17.00 uur 19.00 uur afgesloten worden voor alle verkeer. Openbaar vervoer wordt omgeleid. De Zevenheuvelenweg is tussen 18.30 en 21.30 uur afgesloten voor doorgaand verkeer.


Millingen aan de Rijn herdenkt

Herdenking Millingen aan de Rijn 2015

De traditionele herdenking begint op 4 mei 2015 met een bijeenkomst om 19.00 uur in het kerkgebouw. Daarna is er vanaf de kerk een ‘stille tocht’ naar het monument waar de herdenkingsbijeenkomstwordt voortgezet. Wethouder Ria Barber zal hierbij namens de gemeente aanwezig zijn en een kort woord spreken.

Stille tocht
Om 19.50 uur vertrekt de ‘Stille Tocht’ vanaf de kerk naar het herdenkingsmonument, via de volgende route: St. Antoniusplein, St. Willibrordstraat, langs Gasthuis St. Jan de Deo, St. Willibrordstraat vervolgen, Zeelandsestraat, Heerbaan tot aan het herdenkingsmonument bij het kulturhus aan de Heerbaan. Hier vindt dan om 20.00 uur de herdenkingsceremonie plaats. Aansluitend is er koffie en thee in het Kulturhus.

Verkeersmaatregelen
Gedurende de herdenkingsplechtigheid zal de Heerbaan, tussen het Antoniusplein en de Pr. Bernhardstraat worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Verkeer wordt omgeleid.


Andere herdenkingen

Herdenking Berg en Dal 2015

In Berg en Dal vindt op 4 mei 2015 eerst een plechtigheid plaats bij het monument aan de Clarenbeekseweg. Deze plechtigheid duurt van ca. 18.30 tot 19.00 uur, waarna de deelnemers ook richting Canadese erebegraafplaats zullen lopen, voor de aansluitende herdenking daar.

Verkeersmaatregelen
Tussen 18.15 uur en 19.30 uur zal de Clarenbeekseweg (tussen de Oude Kleefsebaan en de Zevenheuvelenweg) en de Zevenheuvelenweg (tussen de Watertorenweg en Meerwijkselaan) in beide richtingen worden afgesloten voor het verkeer.


Herdenking Beek 2015

Op 4 mei is er om 19.00 uur een herdenkingsdienst in de kerk. Rond 19.45 uur gaan de deelnemers in stilte naar het monument aan de Verbindingsweg, waar om 19.57 uur de herdenkingsplechtigheid zal beginnen. Na de herdenking is er gelegenheid tot het drinken van koffie/thee in hotel-restaurant ’t Spijker.

Verkeersmaatregelen
De Verbindingsweg is afgesloten wegens een grootschalige reconstructie. De omleidingsroute loopt deels over de Rijksstraatweg. Gedurende de herdenkingsplechtigheid bij het monument zal het gedeelte van de Rijksstraatweg tussen de P.C. Hooftstraat en Oude Holleweg worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Bestuurders zullen dan ook om moeten rijden via de N325.


Herdenkingen Leuth en Ooij 2015

Zowel in Leuth als in Ooij vindt er op 4 mei 2015 om 19.00 uur in de kerk een herdenkingsdienst plaats. Aansluitend wordt er om 19.57u uur bij de lokale monumenten een korte herdenkingsplechtigheid gehouden.


Herdenkingsconcert

Op zaterdag 2 mei van 20.00-22.00 uur vindt er in het Bevrijdingsmuseum een grensoverschrijdend herdenkingsconcert plaats met koren en orkest uit Wyler en Groesbeek.Er worden werken uitgevoerd van Gounod, Frisina en Van Beethoven. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje. De entree is gratis, reserveren noodzakelijk.Voor meer informatie zie www.bevrijdingsmuseum.nl


Bevrijdingsfestival 5 mei 2015

Op dinsdag 5 mei is er van 10.00-16.30 uur een feestelijk programma in en rondom het Bevrijdingsmuseum met o.a. muziek en film. Entree € 3,- pp (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig. Voor meer informatie zie www.bevrijdingsmuseum.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Dodenherdenking 2015 gemeente Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.