“Gratis” bezwaar WOZ blijkt niet gratis

Eind april krijgen de inwoners van de gemeente Groesbeek-Berg en Dal van Munitax hun aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Het bericht daarover is woensdag op DeGroesbeek.nl gepubliceerd.

Munitax_logo-DGB

Via advertenties en reclameflyers bieden steeds meer bureaus en makelaars zich aan om voor de burger “gratis” bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking van de gemeente. Maar hoe werkt dit nu echt, en is gratis wel écht gratis? De gemeente Groesbeek-Berg en Dal waarschuwt inwoners donderdag middels een persbericht voor de werkwijze van “speciale” bureaus.

Werkwijze ‘no cure no pay’-bureaus

Het is belangrijk om te weten dat deze bureaus en makelaars een kostenvergoeding van de gemeente krijgen voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd. Afhankelijk van de afhandeling van het bezwaarschrift voor een woning kan deze vergoeding € 235,- tot € 670,- bedragen.

In de praktijk komt het er op neer dat als in een bezwaarprocedure in 2015 de WOZ-waarde van een woning met € 10.000,- wordt aangepast, dit een vermindering van de aanslag oplevert van ongeveer € 10. Het exacte bedrag is afhankelijk van de tarieven die gelden voor de gemeente waar u woont. Het bureau of de makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden enkele honderden euro’s uitbetaald. Zij kunnen er van leven, daarom bestaan ze ook.

Deze door de gemeente verstrekte kostenvergoedingen worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerende zaakbelastingen voor het volgende belastingjaar. De gemeente maakt op deze manier namelijk meer kosten dan wanneer u gewoon zelf bezwaar maakt. “Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze extra kosten geconfronteerd”. Dus gratis is in dit geval uiteindelijk niet gratis. U kunt daarom het beste zelf, gratis, bezwaar maken. Een gespecialiseerd bureau is hier vaak niet voor nodig.

Onjuiste WOZ-waarde?

Munitax doet namens de gemeenten haar uiterste best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. “Als u van mening bent dat Munitax een fout heeft gemaakt, belt u ons dan, tel. 024-6780962. We zijn elke werkdag tussen 8.30-12.30 uur bereikbaar. Wij nemen de aanslag en/of de WOZ-beschikking dan met u door. Komen we er samen niet uit, dan kunt u alsnog schriftelijk bezwaar maken bij de heffingsambtenaar. Dat bezwaar moet binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet ingediend worden”, aldus Munitax.

Munitax wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. “Wij hebben er geen enkel belang bij om de WOZ-waarde te hoog vast te stellen. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde passen we deze voor u aan. Wij helpen u graag en altijd gratis!”

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek-Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

Misschien nog een reden voor de gemeente om de taxatie zo goed mogelijk te laten doen.
En misschien de kosten doorberekenen aan het taxatiebureau van de gemeente als de taxatiewaarde wezenlijk blijkt te verschillen met de uiteindelijke taxatiewaarde

Hans

Dit is een standaard reactie, die geeft momenteel elke gemeente in Nederland aan haar burgers. Maar dat is natuurlijk onzin… Men moet zijn werk gewoon goed doen.
En als men fouten maakt de rekening niet bij de burgers neer leggen, maar bij de genen die deze maakt.

wpDiscuz