Rapportage drugsaanpak: “Rustiger op straat”

Het plan van aanpak om de drugsproblematiek in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal tegen te gaan lijkt te werken. Dit staat in de afsluitende rapportage drugsaanpak gemeente Groesbeek 2013-2014.

Het gebruik van middelen als alcohol en drugs heeft al een geruime tijd de aandacht van de gemeente. Er zijn de afgelopen jaren diverse lokale incidenten geweest door het gebruik van drugs waarbij de ambulance moest uitrukken. De ervaren overlast is hoog en veel inwoners geven aan dat het nodig is hier iets aan te doen.

“Rustiger op straat”

Om die reden heeft men in januari 2013 voor de jaren 2013 en 2014 een plan van aanpak gemaakt om de overlast te verminderen. In de afsluitende rapportage stelt men dat het rustiger is geworden op straat en dat meer jongeren nu de weg weten te vinden naar de hulpverlening. “Het is wel complex om te meten of de aanpak preventief werkt (…) Op basis van de politiecijfers is helaas ook geen conclusie te trekken. Er is geen (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar de resultaten dus de genoemde resultaten zijn gebaseerd uit ervaringen uit het veld”, staat er in het rapport. In december 2013 verscheen de eerste voortgangsreportage. Daaruit bleek het aantal drugsgerelateerde incidenten ten opzichte van een jaar eerder gelijk te blijven.

Voorlichting

De afgelopen twee jaar is men bezig geweest met het voorlichten van jongeren en hun ouders. Voor beide groepen zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd en zijn er kortere lijnen naar de hulpverlening geregeld. Er is daarnaast ook hard gewerkt om de relatie tussen de jongeren en buurtbewoners te verbeteren. Omwonenden ervaren nu minder angst, zeggen de professionals. In elke wijk waar overlast gaande is (of was), is er een opbouwwerker actief.

Goede samenwerking

Door de aanpak is er de afgelopen twee jaar een goede samenwerking ontstaan tussen diverse partijen: jongeren, ouders, buurtbewoners, Halt, politie, jongeren- en opbouwwerk. “We hebben een sluitend netwerk gecreëerd”. Toch kunnen de professionals niet aangeven in hoeverre het drugsprobleem minder is geworden. “Maar de aanpak van de overlastproblematiek is zeker verbeterd”, zeggen zij.

Additioneel politietoezicht

Bij de politie Groesbeek is er meer aandacht gekomen voor het onderwerp. Er is een politiesurveillant extra toegevoegd aan het lokale politieteam die meerdere keren per week gerichte controles op de bekende hangplekken uitvoert. Daarmee wil men het principe “kennen en gekend worden” bereiken. Door deze inzet is er volgens de onderzoekers een mentaliteitsverandering gaande. “Er wordt open en eerlijk gecommuniceerd en er is meer vertrouwen”.

Drugs en Halt

De politie treft in Groesbeek onder de minderjarigen niet veel personen aan met drugs. De 18-plussers in Groesbeek blijken echter wél regelmatig in het bezit te zijn van drugs, veelal softdrugs. In de pilot Halt-afdoening drugs (die liep van april 2014 tot en met oktober 2014) heeft de politie 35 keer drugs aangetroffen. Vier minderjarigen gingen naar Halt en bij 31 volwassenen zijn de drugs in beslag genomen.

Vervolg aanpak in nieuwe gemeente

De onderzoekers hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad enkele aanbevelingen gegeven om een aantal zaken voort te zetten. Het gaat dan met name om punten als samenwerking, preventie, zorg, ondersteuning en communicatie. Deze aanbevelingen zijn nodig om in de toekomst te blijven werken aan de drugsproblematiek in de nieuwe gemeente.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

rustiger op straat? komen jullie s avonds wel eens op het marktterrein???

De nachtboswachter

Denk dat de realiteit heel anders is.

klaas

gemeente maak je ogen lossssssss

En bij de school, vergeet die plaats niet.

www.hanspeters.eu

Ze hebben ruim 48000 euro niet uitgegeven die er wel voor begroot was. Enerzijds mooi dat we die minder tekort komen, maar inderdaad de realiteit is anders. De enige die kritisch was, was ik, waren wij. Maar de samenwerking, met de instanties ging beter, zeggen ze. Kortom de politie blijft waakzaam

jantje.
Het drugsprobleem is inderdaad nog steeds heel groot hier onder jong en oud, en laat men de schone schijn niet ophouden met zo,n gebakken lucht verhaal zoals de titel doet vermoeden! En laat ze maar is met keiharde cijfers komen van bijv. hoe vaak de ambulance wekelijks/dagelijks uitrukt door alleen al de knock-out gevallen door de GHB, en tevens alle oproepen opvragen waarbij drugs in het bloed aangetroffen is, dan heeft men toch een heel wat beter en zeker weten ook een schrikbarend beeld. Laat ze leerlingen is onverwachte een drugstest overdag tijdens schooltijd doen, want tijdens de pauze wordt… Lees meer »
bennie de snip
Er is helemaal niks veranderd hoor! Er zijn un paar man opgenomen geweest en bij terug komst meteen weer aan de rotzooi gegaan. Buiten staan ze nog steeds overal. Een paar hebben een eigenhuis, dus daar zit dan de hele schoriemorie. Jullie ‘gemeenten Groesbeek’ hebben helemaal niks gedaan. Weg gegooid geld dus! Deze aanpak helpt niet! De ouders hebben tegenwoordig niks meer in te brengen. Dus heeft geen zin deze in te lichten. Jullie moeten het 1op1 aanpakken en serieus mee aan de slag gaan. Dit is een serieus ding, helft van de groesbeekse jeugd zit aan de drugs. Vanaf… Lees meer »
kloeke

En dan krijgen we drugsdorp nummer 1 millingen er nog bij

Kijk maar eens bij de speelwei en op de derde baan verder ben ik het met de andere helemaal eens onze Pastor heeft het voor jaren terug al eens gezegd maar dat werd hem niet in dank afgenomen.

Marcel
Ik zie dagelijks ook een minder positieve realiteit dan het artikel doet vermoeden. Waarbij ik wel wil opmerken dat ik al 3 reacties op dit artikel onderken die zelf ook bekend zijn met drugsproblematiek. Met dat laatste wil ik geen waardeoordeel uiten maar aangeven dat drugsgebruik en overlast een probleem is voor de gehele gemeenschap. En dat het best wel lastig is om de gezonde balans in het leven weer terug te vinden. Het werkt volgens mij niet om alleen met de vinger naar de gemeente, politie, hulpverleners, kroegbazen, jongerenwerkers of zelfs ouders te wijzen. Iedereen kan iets goeds betekenen,… Lees meer »

De politie treft weinig drugs aan bij jongeren. Dat komt dat die jongeren iets slimmer zijn dan die zogenaamde politie . Denk je nou werkelijk dat die jongeren alles in hun zak bewaren. Het is gewoon allemaal veel te softie die aanpak.

Hans

Men zal het hele traject eens goed aan moeten pakken.
Dus ook eens flink achter de kwekers aan gaan. Want die zijn er in Groesbeek ook genoeg. Het ik ben het helemaal met je eens Wim de aanpak is veel te soft.En Marcel die 48.000 euro
kun veel beter besteden aan de ouderenzorg en dergelijke waar men nu tekort komt, dan er een leuk feestje van bouwen. Want het is en blijft gemeenschapsgeld en dat hoor je niet klakkeloos over de balk te gooien.

wpDiscuz