Gemeente maakt veel kosten door bezwaren WMG

De kosten die de gemeente Groesbeek-Berg en Dal maakt door bezwaren van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) lopen op tot boven de € 130.000,-.


Altena-Hettsteeg. Kosten juridische procedures voor Groesbeek: € 110.000,-. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit blijkt uit de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op raadsvragen van de PvdA.

De politieke partij stelde in april vragen over de subsidies van de WMG, naar aanleiding van het verzet vanuit WMG betreffende het veel gebruikte fietspad door de spoorkuil. Daarnaast wilde de PvdA weten welke juridische procedures WMG met de gemeente heeft gevoerd in de periode van 2012 tot heden en hoeveel geld Groesbeek-Berg en Dal hier aan kwijt is geweest.

Subsidie

De subsidie die WMG van de gemeente ontvangt betreft een klein bedrag. De WMG heeft in 2013, 2014 en 2015 jaarlijks € 1.000,- aan subsidie ontvangen. Daarnaast is er jaarlijks € 15,- overgemaakt inzake het milieujournaal, een uitgave van de WMG.

Gebruik maken van mogelijkheden

De WMG heeft afgelopen jaren regelmatig gebruik gemaakt van inspraak/zienswijzenprocedures dan wel bezwaar/beroepsmogelijkheden en tenslotte handhavingsverzoeken. Dat is uiteraard ook haar goed recht. De PvdA vroeg naar het effect van deze procedures. Het college geeft aan dat het merendeel van de bezwaren/zienswijzen geen effect heeft. In twee gevallen is het beplantingsplan gewijzigd en het beroep tegen de milieuvergunning van Van Deurzen, ingediend door meerdere partijen, is gegrond verklaard. Echter zijn de rechtsgevolgen in stand gebleven. Een procedure inzake de grensovergang Altena-Hettsteeg loopt nog.

Geen duidelijk kostenplaatje

De gemeente kan niet precies aangeven hoeveel kosten zij in haar juridische strijd met WMG heeft moeten maken. “Het vergt zeer veel capaciteit om dit met enige nauwkeurigheid te beantwoorden. Bij de verwerking van inspraak/zienswijzenreacties wordt niet per indiener bijgehouden hoeveel tijd hieraan besteed wordt”, aldus het college.

Kosten lopen op tot boven € 130.000,-

In het kader van de grensovergang Altena Hettsteeg heeft de gemeente wél een beeld van de gemaakte kosten. Deze zijn hoog: Aan externe advieskosten (juridische bijstand en vertegenwoordiging plus bijkomende proceskosten) is inmiddels ruim € 75.000,- uitgegeven en aan interne ambtelijke uren circa € 34.000,-.

De onlangs opgelaaide discussie over het fietspad door de spoorkuil kost de gemeente ook aardig wat geld. Er is inmiddels ruim € 11.000 uitgegeven aan advocaatkosten en aan interne ambtelijke uren circa € 16.000,-.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gijs

Allemaal inhouden op de subsidie!! Knuffelbomen!! Voor 130.000 euro hadden ze heel wat groen kunnen plaatsen!

Andere Groesbeker

Ze zien straks allemaal door de bomen het bos niet meer met alle regels en wetgeving.

natuurliefhebber

Ik ben blij dat het WMG er is anders houden we helemaal niets meer over.

Laat ze maar kijken wat er in het bos gebeurd, heel wat te verantwoorden aan het subsidie betalende inwoners.
Als ze zich daar nu eens over ontfermde, dan is die subsidie terecht.
Het is een schande, dat je daar deze personen niet over hoort.

bosbes

nou mensen, voordat jullie van verontwaardiging uit elkaar spatten, gaan we eventjes rustig kijken naar de feiten. De kosten die de gemeente maakt rond Altena Hettsteeg en fietspad spoorkuil, zijn puur eigen schuld van de gemeente. De gemeente procedeert namelijk zelf in beide kwesties tegen de rijksoverheid. Het is laf om de schuld daarvan bij de WMG te leggen.

Marcel
We leven in een democratisch land, en het directe gevolg daarvan is dat we de mening – hoe ongewenst die soms ook uitvalt! – van werkgroepen als de WMG respecteren. Dat ze een smak geld kosten en tegelijkertijd subsidie krijgen van het orgaan dat ze bekritiseren, staat daar compleet los van. En gelukkig ook maar, want anders zou dat betekenen dat werkgroepen alleen maar konden bestaan bij de gratie van de subsidieverlener. “Wij snijden de subsidiekraan dicht als jullie in de toekomst nog lastiger voor ons zijn”. Een dergelijke situatie tref je aan in een bananenrepubliek, niet in het Nederland… Lees meer »
jantje.

Laat de gemeente eerst maar is hun huiswerk goed doen voordat men weer eens een plan uit wil voeren! En nu niet op deze AchterBakse wijze de WMG de schuld geven, oftewel zwart maken en in een slecht daglicht proberen te zetten nu dat de gemeente minimaal 130.000 euro aan kosten hebben doordat ze hun zaakjes niet op orde hebben! Dus de WMG betreft hier geen enkele blaam aan, en vooral zo doorgaan WMG! En de titel van dit artikel had beter kunnen heten ”Gemeente maakt veel kosten door slecht hun huiswerk te doen” Gr

henk

De PVDA heeft jaren aan het roer gestaan met een wethouder. Die moeten toch weten wat de kosten zijn en niet alleen van de WMG maar ook van andere instellingen / organisaties. Nu niet aan komen kaken, eerst allerlei projecten uitgaan voeren zonder over na te denken en nu een zonde bok zoeken.

Hans2

Na de eerste keer denk je dat ze er wel iets van geleerd hebben maar nee, gewoon het volgende project beginnen zonder de benodigde toestemmingen omdat men denkt dat zomaar te kunnen doen.
WMG: Ook wat mij betreft gewoon doorgaan met tegengas geven want anders wordt het een losgeslagen bende op dat Gemeentehuis.
En als ze die €1000 subsidie niet meer willen geven dan moeten ze die maar fijn zelf houden toch?

Petra

De gemeenteraad wilde hetzelfde als de WMG namelijk GEEN doorgaand autoverkeer via Altena, daarom heeft CDA wethouder Poelen in 2003 die carterrammer aan laten leggen.
Na protesten van automobilisten veranderde de gemeenteraad 180 graden van mening en besloot Altena toch open te stellen voor auto’s.
Om het verkeersbesluit een kans van slagen te geven huurde de gemeente al vanaf het begin dure advocaten in om de gaten in de wet te vinden. Ook werden adviesbureaus gevraagd rapporten te schrijven om het besluit (achteraf) te onderbouwen.
Om de vrijwilligers van WMG nu de schuld te geven van deze kosten is gewoon onbeschoft.

Nu breekt mijn klomp!!! Wat een verdraaiing van feiten!!
Zowel bij Altena-Hettsteeg als bij fietspad spoorkuil is het de gemeente Groesbeek zelf die procedure’s heeft aangespannen tegen de Rijksoverheid.
In beide gevallen zijn er hoge boete’s opgelegd door het Ministerie omdat Groesbeek de wet heeft overtreden.
Hier probeert Groesbeek nu onderuit te komen door (van ons geld) dure advocaten en adviesbureaus in te schakelen.

Marcel P.

Jammer deze uitleg door de gemeente.
Het geeft aan dat er in het gemeentehuis en binnen de politiek best nog wat te verbeteren valt bij het ECHT samenwerken met Verenigingen en stichtingen die het opnemen voor onze mooie natuur.
Hoeveel geld hebben al die uren tomeloze inzet van al die vrijwilligers ons al opgeleverd?

Weet iemand trouwens waar dat antwoord van de gemeente op de vragen van de pvda te vinden is? Of kan de redactie het op deze website plaatsen?

henk

Wat een gezwam allemaal opdoeken WMG.

henk

henk, daar ben ik het dus niet mee eens, zie ook mijn andere opmerking. en henk gebruik indien mogelijk een andere naam.Op deze manier is het verwarrend met 2 mensen met de zelfde naam.

Heinz 1222

Wat een gelul allemaal doek het WMG op dan gaat het hier in Groesbeek veel beter met alles wat nog komen moet.
De altena moet gewoon open snelheid 30 km en ook het fietspad moet blijven.
De uilen zijn alleen s’nacht opzoek naar eten, en de hazel worm en hagadis zijn zeer snel weg als ze onraad voelen.
De fietsers remmen wel als er iets op het fietspad beweegt.
Maar het WMG meent anders, wat een stom gelul van het WMG.

maikel p

En voor de rest maakt deze gemeente geen onnodige kosten?

wpDiscuz