Belastingtarieven Groesbeek 2015

Eind april zijn in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal de gemeentelijke belastingaanslagen door Munitax bezorgd. In dit bericht informeert de gemeente u over de verschillende belastingtarieven.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het bericht is opgesteld naar aanleiding van vragen vanuit de laatste raadsvergadering. Er zou bij inwoners onduidelijkheid zijn over de belastingen, mede door de verschillende tarieven binnen de nieuwe gemeente. Dit heeft te maken met de harmonisatie.

Niet iedereen hoeft dezelfde gemeentelijke belastingen te betalen. Welke aanslagen op uw biljet voorkomen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het maakt bijvoorbeeld uit of u eigenaar van een woning bent, of u alleen woont of met meerdere personen.

Tevens is voor een aantal tarieven nog bepalend of inwoner bent van de voormalige gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen of het voormalige Groesbeek, want nog niet alle belastingtarieven zijn geharmoniseerd. Harmoniseren betekent dat de verschillende tarieven van de voormalige MUG-gemeenten worden vervangen door nieuwe tarieven.

Alle huishoudens betalen hetzelfde OZB-tarief

Voor de tarieven onroerende zaakbelastingen (OZB) geldt dat deze binnen drie maanden na de herindeling (1-1-2015) door de nieuwe gemeenteraad moeten worden vastgesteld. De nieuwe tarieven zijn eind maart vastgesteld en gelden met terugwerkende kracht tot aan de datum van de herindeling. Daarmee zijn voor de hele nieuwe gemeente dezelfde OZB-tarieven van kracht.

Uitgangspunt bij de berekening van de tarieven is het laagste tarief van de voormalige MUG-gemeenten, te weten de tarieven van de voormalige gemeente Groesbeek. Omdat de WOZ-waarde de grondslag is voor de heffing, is er bij de berekening van de tarieven rekening gehouden met de waardeontwikkeling van de onroerende zaken per 1 januari 2014 ten opzichte van het voorgaande jaar. Tevens is een inflatiecorrectie toegepast van 1,25%.

Tarief_OZB_Groesbeek_Berg_en_Dal-DGB

Verschillende tarieven afvalstoffenheffing en rioolheffing

De tarieven afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn nog niet geharmoniseerd. Na een herindeling heeft een gemeente hiervoor twee jaar de tijd. De voormalige drie MUG-gemeenten hadden ieder hun eigen systeem van afval inzamelen. Omdat deze afzonderlijke systemen in 2015 worden voortgezet, blijven in 2015 ook de oude tarieven voor afvalstoffenheffing nog gelden. In Ubbergen is in 2014 aan inwoners een eenmalige korting op het tarief voor afvalstoffenheffing verleend. De gemeenteraad van Ubbergen heeft in november 2014 besloten de tarieven te verhogen tot het oude niveau.

Afvalstoffenheffing_2015_Groesbeek_Berg_en_Dal-DGB

Rioolheffing

Ook voor de rioolheffing geldt dat in 2015 nog de afzonderlijke tarieven van de drie gemeenten blijven gelden. Voor 2016 worden op basis van een nieuw op te stellen rioleringsplan ook deze tarieven geharmoniseerd.

Tarieven_rioolheffing_voormalig_Groesbeek_2015-DGB

Tarieven_rioolheffing_voormalig_MadR_Ubbergen_2015-DGB

Forensenbelasting

Een gemeente kan forensenbelasting heffen van personen die meer dan 90 dagen in de gemeente verblijven zonder daar hun hoofdverblijf te hebben. Alleen voor het oude grondgebied van de gemeente Groesbeek geldt in 2015 een forensenbelasting van € 141,- per woning. Dit tarief is gelijk aan het tarief van 2014. Voor de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen geldt geen forensenbelasting.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek – Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel

forenzenbelasting wordt hoofdzakelijk geheven van mensen die een recreatie woning of stacaravan bezitten (eigenaren)en die dit dan meer dan 90 dagen per jaar zelf gebruiken zonder inwoner van Groesbeek te zijn.
Dan is het toch raar dat wij bij de herindeling wel de hondenbelasting afschaffen met de uitleg laagste tarief voor de gehele gemeente en de forenzenbelasting juist wel in stand houden.
Overigens is het met het opleggen van die aanslag een grote willekeur en een administratieve chaos. Daar heb ik al een tiental voorbeelden van vernomen.
Goed dat iedereen met deze aanslag de juistheid even controleert.

Gaan toeristen straks ook hondenbelasting betalen?

www.hanspeters.eu

Groesbekers let op je waterrekening van Vitens, kijk daar naar het verbruik. Bij mij scheelt dit tenminste 130 euro aan rioolheffing. Die krijg je echt niet terug als je niet piept. Overigens duurt het wel lang, als je een berichtje over fouten stuurt, eer je antwoord krijgt

Jaap

Marcel, begin je nu weer over je illegale bewoning te zeuren?
Als je willens en wetens permanent in een recreatie woning verblijft moet je al helemaal niet piepen over die paar extra centen.
Het moet niet gekker worden met het ‘sociale gehalte’ van SG.

Harry

best Jaap

Wie zeg dat dit de marcel van SG is ?
Denk eerst na voor je wijst met je vinger

www.hanspeters.eu

En als dit al Marcel van de SG is, wat kan de SG er dan aan doen? Marcel is een waardevol lid van onze partij en is dan de plaats waar je woont belangrijk?

ben.helder

Jaap, wordt het geen tijd dat ook jij in onze samenleving iemand wordt met een positief verhaal i.p.v. dat belerende vingertje. Nu laad je schijn op je dat je met je opmerking de Groesbeekse Vriendjespolitiek aan het verdedigen bent. Tot slot. iedereen heeft wel degelijk het recht op een mening dus denk in vervolg eerst even na.

Tontje

@ Jaap ik denk dat je gelijk hebt. Een beetje politici denkt tegenwoordig eerst aan zich zelf.

www.hanspeters.eu

Inderdaad Tontje, daarom adviseer ik alleen mezelf om op de Vitensrekening te letten, zodat ik niet teveel gemeentelijke belasting betaal.

Tontje

Hans maar Vitens kan ook meteen een goede rekening maken.
Want hun factuur word gewoon per computer aan gemaakt en daar in zijn “per ongeluk” foutjes geslopen. Natuurlijk is het goed dat jij daar op wijst. Maar dat neemt helaas niet weg dat de gehele Nederlandse politiek of het nu gemeente, provincie of landspolitiek is. Het eigenbelang de insteek is geworden van het beleid. En niet dat waar de partijen volgens hun { verkiezing } programma’s voor zouden moeten staan.

www.hanspeters.eu
Tontje ik ben het hier zeer zeker over met je eens. Het is ook lastig dat je als politieke partij de helft plus een stemmen niet haalt. Dit terzijde maar dat is wel de reden dat je altijd water bij de wijn moet doen. Ik probeer eigenlijk altijd mijn eigen belang op zij te zetten en ik denk/vind, dat er dat veel meer zouden moeten doen. Ik ben al vaker doordat ik niet kies voor eigen belang in de problemen gekomen. Het zij zo maar ik wil mijn collega en kiezer recht in de ogen kunnen blijven kijken. Overigens overkomt… Lees meer »
wpDiscuz