[Foto’s] Vernieling van 5 bomen langs Drulseweg

Aan het fietspad langs de Nieuwe Drulseweg, ter hoogte van het kruispunt met de Mansberg, zijn vijf grote eiken vernield. De gemeente roept de hulp van het publiek in om de dader(s) te vinden.


Het gat wordt in de boom geboord en vervolgens is er een chemisch middel in gegoten. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Enkele jaren geleden is er al een boom dood gegaan doordat er een gat in de stam was geboord waarin vermoedelijk een chemisch middel is gegoten. Dit was te zien aan de verkleuring op de stam. Nu zijn er bij vier andere bomen dezelfde sporen aangetroffen. “Eén boom is zo goed als dood en de andere drie beginnen behoorlijk slecht te worden”, aldus de gemeente.

Omdat vijf grote en gezonde bomen vernield zijn, wil de gemeente graag de dader(s) achterhalen. Tevens wordt de politie ingeschakeld voor een buurtonderzoek. Aangezien het fietspad veel gebruikt wordt, kan het zijn dat een voorbijganger iets gezien heeft.

Heeft u iemand gezien met een forse boormachine en/of een fles met chemisch middel bij een van de bomen? Of heeft u andere informatie die kan helpen bij het onderzoek naar de vernieling van de bomen? Dan verzoeken wij u vriendelijk dit te melden bij de gemeente, via telefoonnummer 14024.


Op de laatste foto zijn de boom links en drie bomen rechts aangetast. De boom links is dood.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek-Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Komt wel vaker op deze route voor. Dit kun je oplossen door er een grotere maat boom te planten. Voordeel is dat deze meer hufter proef zijn en je hebt er gelijk body staan. Vooral op een locatie als deze is het mooier als je gelijk wat body langs de weg hebt staan. Groesbeek is over het algemeen wel “zunig” met de kleine maten bomen die ze over het algemeen planten.

Hans2
Wat een onzin Ger. Er zijn gaten in geboord en dat is in een grotere boom zelfs nog makkelijker. Buiten dat moeten de gastjes die dit doen aangepakt worden ipv dat we een oplossing gaan zoeken om bomen te moeten beschermen tegen dit soort vandalisme. Ze moeten eens leren om met hun poten van dingen af te blijven die niet hun eigendom zijn! Kwaad wordt ik ervan zoals ze bijvoorbeeld in park “t Groeske een bank hebben vernield en de rotzooi die ze er gemaakt hebben. Ook daar is inmiddels al een hangplek ontstaan helaas. Ik moet ze in ieder… Lees meer »
bosbes

@Ger: je hebt de verkeerde bomen op het oog.
Het gaat om de grote eiken langs het fietspad langs de Foeperpot = Oude Drulseweg. Bij de kruising met het andere fietspad langs de Drulse beek (nabij de Sieppe) staat een zieltogende eik met een duimsbreed gat erin geboord.

Marcel
Ik ben even wezen kijken. Triest dat iemand zo iets doet. Ik hoop dat de dader achterhaald kan worden door alle aandacht die er nu voor is. Zal wel weer een verhaal achter zitten (?), dat is nu gissen. Ik denk dat Ger wel gelijk heeft dat Groesbeek vaak kiest voor wat jongere bomen (nu overigens niet de oorzaak). Dat is dan wel een erg makkelijke prooi voor vandalen die vervolgens weer de ergernis oproepen bij ons allen. Het is inderdaad duurder als je kiest voor dikkere aanplant, dat gebeurt ook in de grotere gemeenten die door schade en schande… Lees meer »
Hans2

Beste Marcel, je hebt natuurlijk wel gelijk en ik stel het ook wat ongenuanceerder dan ik feitelijk bedoel maar wie o wie gaat er dan midden in de nacht hier tegen optreden. De buurt of het buurtpreventieteam vast niet?
En ook geen wijkagent maar hooguit de rondrijdende politie als die tenminste wordt geattendeerd op dit soort zaken. Als men dan ter plaatse komt zijn de vogels alweer gevlogen.
Juist op zulke plekken helpt maar één ding en dat is goede verlichting.

En als die gasten gepakt worden wat gebeurt er dan. Precies helemaal niks.

Robbert B.

Haha sorry hoor maar hoe verzin je het???? Al keur ik het zeker weten af!!

Marcel
Beste Hans2, dat van die bomen aan de Drulseweg is natuurlijk erg triest. Ik schat maar eens in dat het geen zaterdagavond vandalisme van uitgaande jeugd is. Hoewel ‘t Groeske’ off topic is van dit onderwerp wil ik wel reageren. Ik vindt ‘t een mooi project omdat het een geweldige plek aan het worden is voor jong en oud. Maar vooral omdat er zoveel mensen uit de buurt een steentje bijdragen en dit ook doen met een goed overleg met het buurtpreventie-team, de wijkagent en handhavers (BOA’s) van de gemeente. In dat overleg is ook aandacht voor vandalisme en overlast.… Lees meer »
Raampje

Wie heeft er (even praktisch gezien) allemaal baat bij dat deze bomen sterven en dus verdwijnen, en eventueel vervangen worden door kleinere exemplaren?

jantje.
Ben daar ook is over na aan het denken Raampje. En misschien een malloot waarvan die bomen het zonlicht en uitzicht bij zijn/haar huis wegnemen. Misschien last van takken en bladafval van die bomen in zijn/haar tuin tijdens de Herfst. Misschien last van het mooie gefluit en gebals van de vogels in het broedseizoen. Misschien worden er enkele auto,s steeds bescheten door de vogels uit die bomen. Misschien voor de kick om zijn/haar artikel van de daad in de media te lezen, en dus mediageil is. En het is allemaal misschien misschien, maar zeker weten is het dat ik die… Lees meer »
Groesbeker

wat ik niet begrijp is hoe iemand het uberhaupt in zijn hoofd bedacht krijgt om een gat in een boom te boren en er een of andere troep in te gieten??
Dan moet je volgens mij een zwaar gestoorde geest hebben..

Manuèle

Beseffen die gasten wel welk gevaar ze veroorzaken ?
Een boom, ernstig aangedaan, dondert in één keer om, boven op ….!
Ja boven op wat ? Een auto, een mens ?
Mag hopen dat ze er zelf regelmatig wandelen en zo een grote kans lopen.

Jopie

Misschien houden de bomen wel veel zon uit de tuin, of zorgen ze voor veel bladafval in de herfst? Blijft speculeren natuurlijk, krijg je overigens zo’n gat geboord met een accuboormachine of heb je 220v nodig?

Raampje

Met een accuboormachine en een (speed)boor heb je zo een gat geboord, hier heb je geen vaste stroomaansluiting voor nodig. Iedere onverlaat met een accuboormachine krijg dat voor elkaar. Blijft eeuwig zonde van zo’n grote bomen. De tijd dat (eventueel??) nieuw geplaatste bomen net zo groot zijn als deze exemplaren maak ik in ieder geval niet meer mee. Jammer.

wpDiscuz