Gemekker langs het spoor

Vanaf 19 mei 2015 kunt u 300 schapen tegenkomen op diverse plekken in Groesbeek.

Schaapskudde op het spoor. Foto: Bart Willers (Twitter)

Schaapskudde op het spoor. Foto: Bart Willers (Twitter)

Deze schapen maken onderdeel uit van de pilot van de gemeente Groesbeek-Berg en Dal voor duurzaam beheer van de bermen langs het spoor en het overige landschap. Op termijn betekent dit dat u kunt genieten van een gevarieerder, mooier en kleurrijker landschap. Deze andere manier van groenbeheer is niet alleen prettig voor de mens, maar ook goed voor de flora en de fauna. De hagedissen, de vlinders en de insecten profiteren ook van een gevarieerder landschap. Hiervoor heeft de gemeente diverse voorzieningen aangelegd.

Drie keer per jaar gaan de schapen uit eten in Groesbeek. Wilt u de kudde ook eens aan het werk zien? Kom dan in week 22 en 23 (vanaf 1 juni), in week 33 tot en met 35 (vanaf 10 augustus) of week 49 tot en met 51 (vanaf 1 december) eens kijken in Groesbeek. Als u geluk heeft, treft u ook het schaapsherderspaar Bart en Hester Willers-van Male. Zij vertellen uw graag meer over hun kudde en hun werk.

Neem de fiets mee of trek de wandelschoenen aan als u komt kijken naar de kudde. In en rondom Groesbeek kunt u uitstekend fietsen en wandelen. Tip voor een bijzondere ontmoeting met de grazende schapen: als u een ritje met de draisine (fietslorrie tussen o.a. Groesbeek en Kranenburg) boekt, kunt u de schapen van dichtbij aan het werk zien. Voor meer informatie kijk op de website: grenzland-draisine.eu.

Een tweetal weetjes over schapen:
• Schapenpoep zult u niet onder uw schoenen aantreffen. Schapen hebben de gewoonte alleen daar te poepen waar ze rusten. De herders zorgen er zoveel mogelijk voor dat dit gebeurt op plekken waar u hier geen last van heeft.
• Schapen houden niet van loslopende honden. Dat maakt hen onrustig. Aan de herdershond die hen de weg “wijst” zijn ze inmiddels gewend geraakt.

Hulp gezocht!

De gemeente wil de bewoners van de Hüsenhoff en het Wisselpad graag betrekken bij het plan om de bermen en de buurten nog mooier te maken. Als u inwoner bent van deze wijken en voor die tijd al informatie wilt of ideeën hebt, nodigen wij u uit om contact op te nemen met Fred Kort, groenbeheerder van de gemeente Groesbeek-Berg en Dal. Telefoonnummer en e-mailadres 024-3013619 of [email protected]

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek-Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 mei, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
knoedel

leuke weetjes over schapen, maar ze poepen echt wel op het fietspad langs het spoor.Iets wat onze hond juist niet doet en anders wordt het gewoon netjes opgeruimd. Daar kunnen die herders nog wat van leren, over de ruiters heb ik dan nog niet eens gehad want dat loopt helemaal de spuigaten uit.

juustem

Aan de titel te zien hadden ze dit soort reacties als hierboven al verwacht.

Marcel

Eindelijk doet de gemeente iets langs het spoor wat wel in het belang is van de flora en fauna.
Het kan dus toch wel in Groesbeek.

Schande

Uit onderzoek blijkt dat de zandhagedis en alle reptielen langs het spoor absoluut niet tegen de ontlasting van schapen kunnen! Door de zeer penetrante lucht weerjaagd men de reptielen uit hun leefomgeving. In veel onderzoeken blijkt dat zelfs hele populaties verloren gaan! Is hier is mee gedaan? Is dit bewuste opzet van de gemeente om de dieren te verjagen? Of nemen de natuurorganisaties het niet zo nauw met onderzoeken en zijn ze vooral bezorgd om hun eigen (bekrompen) ideeën?

Marcel

@ Schande; welk onderzoek? Doe even een hyperlinkje plaatsen.

De nachtboswachter

Nou ik ben het niet eens met de gang van zaken.dweilen met de kraan los.het geheel moet een leuk plaatje hebben de schaapsherder met zijn schaapjes flikker op met die nonsens.onkruid meer dan nieuwe heide geld is de hoofdzaak en een ieder trapt er haast in.stop die bomenkap nee geld is de hoofdzaak.straks krijg ik gelijk dan zie het bos niet meer door de bomen.ze rijden alles aan gort met hun voertuigen.

karin

in vind het een enorm leuk initiatief!

mekkeraar

Leuk initiatief ja, als je niet door de stront hoeft te lopen of als ze niet naast je deur komen te staan.

En net wat knoedel zegt, de stront ligt echt overal. Bij een hondje dat in de berm poept is er kans op een bekeuring als je het niet opruimt, maar als je met 100 schapen alles onderschijt dan is het allemaal leuk. Beetje jammer.

Ria Patella

Wie achter de kudde loopt, loopt altijd door de stront.

wpDiscuz