[Update] Het gemeentewapen van Berg en Dal

Het college van burgemeester en wethouders kiest voor onderstaand wapen als het wapen voor de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Dit wordt mogelijk het gemeentewapen van de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Dit wordt mogelijk het gemeentewapen van de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Drie MUG-gemeenten vertegenwoordigd

In april 2015 heeft Groesbeek de Hoge Raad van Adel (HRvA) gevraagd een advies uit te brengen voor een nieuw gemeentewapen voor de nieuwe gemeente. Het wapen is een samensmelting van de drie belangrijkste elementen uit de wapens van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG). Die drie gemeenten zijn in dit ontwerp duidelijk en herkenbaar vertegenwoordigd.

Doorsneden wapen

“Het betreft een doorsneden wapen waarvan de bovenste helft is gedeeld. In het eerste (heraldisch belangrijkste) kwartier is het wapen van de voormalige gemeente Groesbeek geplaatst. Het wapen is ontleend aan dat van de Heren van Groesbeek. De voormalige gemeente Millingen aan de Rijn wordt gepresenteerd door het wapen van de heer van den Berg(h), dat het eerste kwartier van het thans vervallen gemeentewapen van Millingen aan de Rijn sierde. De gestengelde en gebladerde gouden roos van voormalig Ubbergen keert terug in de onderste schildhelft”, legt de HRvA uit.

Tweede ontwerp

Het tweede ontwerp (zie hieronder) heeft meer weg van het wapen van de oude gemeente Groesbeek en leent zich beter voor eventuele nieuwe ontwikkelingen. Mocht er in een later stadium bijvoorbeeld nog een gemeente willen aansluiten bij Berg en Dal, laat dat ontwerp dit zonder moeite toe. Vooralsnog heeft dit ontwerp niet de voorkeur van het college.

Draagvlak

“Vanwege de herkenbaarheid van de drie voormalige gemeenten in het eerste ontwerp, zal dit ontwerp naar verwachting op het meeste draagvlak onder inwoners kunnen rekenen”, aldus het college.

De raad maakt eind juni een keuze tussen de twee gemeentewapens. Zodra de raad en de gemeente het eens zijn over het nieuwe ontwerp wordt het wapen officieel aangevraagd in een brief aan Z.M. de Koning. Het wapen wordt per Koninklijk besluit vastgesteld.

Update 25-06-2015, 20:30 uur
De raad heeft zojuist voor het eerste ontwerp gekozen: 14-9. VOLG kon zich niet vinden in het “knippen en plakken” van de huidige drie wapens in één wapen en koos, evenals GroenLinks en D66, voor het tweede ontwerp. Ook omdat dit ontwerp meer toekomstgericht was.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 24 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet

Gruusbek bove,links,voorbeeld 1.Er was al iemand die voorstelde om de golfbalk van het wapen van Groesbeek alleen van kleur te veranderen in blauw (water) de golfbalk symboliseerd Berg en Dal (voorbeeld 2),wordt er toch nog naar iemand geluisterd,die iemand heet toevallig ook Piet.

Bruukse

Dat Groene wapen is echt het mooist!

Raampje

Ontwerp 1. Dan blijft er tenminste nog een heeeeeeeeeeeeeeel klein beetje over van ons mooie Groesbeek.

Grusbekse

Ontwerp 1, zo wordt er van alle drie de gefuseerde gemeenten iets zichtbaars gebruikt uit het oude wapen in het nieuwe wapen zonder al te veel te wijzigen .

Het eerste is het mooiste zit alles in

Hent

Niet verkeerd alleen hadden ze moeten kiezen om de roos linksboven te zetten en de golven van Groesbeek in het onderste vlak.
Symmetrisch gezien veel beter gezien als één geheel in de breedte met de kroon.

Hent

Nu is de overgang van de golven veel te koud richting de leeuw

Hent

Jammer, gemiste kans

Hent

Of nog beter; de leeuw links, de roos rechhts en de golven beneden. Gelezen van links naar recht en van boven naar beneden staat er dan tenminste MUG. Nu staat er GMU

henk

Hent, gej het geliek. Mar of ze da nou ok oan neme?

Jan Norp

Het wapen waarin de drie verdwenen gemeenten is verwerkt, heeft mijn voorkeur. Het groene vlak met daarin de witte golf zou gebruik kunnen worden voor de nieuwe gemeentevlag.

Maaike

Zoals al eerder is beschreven vind ik ook dat de golven van het groesbeekse logo mooier uitkomen onderin en de roos en de leeuw samen bovenin.
nu oogt het rommelig. Komt ook door de zwarte rand om de leeuw. Die trekt nu alle aandacht.. jammer.

Ok, naam hebben we nu, de gemeentevlag en nu de aanval op de windturbines! Hebben jullie de rekensommen al gemaakt? Gemeente Kranenburg vangt voor het plan 400.000 euro per jaar, en wat levert het Groesbeek op? Eén en al ellende. Een daling in het toerisme is te verwachten, er zijn percentages van 25%(!) uitgesproken. Laten we een voorzichtige berekening maken, stel het is 10% daling toeristische inkomsten. Hoeveel is dat eigenlijk in euro’s? Groesbeek heeft 330.000 overnachtingen per jaar, dit betekent dan 33.000 minder overnachtingen. Een toerist geeft per dag (24 uur) gemiddeld 55 euro uit (lekker slapen bij La… Lees meer »
Lambert

FF lekker jennen, we stellen voor, dat we aan de Nederlandse kant op minder dan 100 meter er ook een stel neer zetten, dan hebben ze daar geen wind meer.
😉
Start in elk geval de procedure op, dan gaan ze twijfelen.

grappige Groesbeker

Het wapen van Groesbeek… dat is toch een mes? 😉

Hent

“Vanwege de herkenbaarheid van de drie voormalige gemeenten in het eerste ontwerp, zal dit ontwerp naar verwachting op het meeste draagvlak onder inwoners kunnen rekenen”, aldus het college.
Sorry maar wanneer hebben de inwoners daarover iets in te brengen gehad???? Daar gaan ze dus maar weer van uit?
Zoals Maaike en ikzelf al eerder beschreven hadden we daar een beter idee over gehad ipv het rommelige wapen van nu.
Golven beneden en de andere twee bovenin zodat het geheel niet zo hard naast elkaar staat en er in leesrichting MUG staat ipv GMU.
Welke ontwerper verzint nu toch zoiets als waar voor gekozen is??

Hent

En de kroon moet ook de breedte van het wapen hebben. Die is nu te smal en staat er een beetje op geplakt

De Kuier.

Grappige Groesbeker….bijna goed.. t is enne pekschieter…

Lulpiep

Das een moi wapen.. moi ke..

kloeke

Helemaal wit met een uitgestoken middelvinger erop……zegt precies wat onze ambtenaren over ons denken…

wpDiscuz