[Update] Huidige situatie weekbladen ongewenst

Het is niet gewenst dat de huidige constructie van publicatie van de gemeentepagina (in twee weekbladen) voortgezet wordt. Dat is inefficiënt, arbeidsintensief en het kost de inwoners te veel geld.

Dat is de conclusie nadat men, voornamelijk op basis van emoties, in 2014 een motie heeft aangenomen waarbij in is gezet op de opzet die op dit moment wordt gehanteerd. Dit houdt in dat de gemeente in twee huis-aan-huisbladen publiceert (wekelijks in het Groesbeeks Weekblad en tweewekelijks in De Rozet).

Voorgeschiedenis

Op 21 mei 2014 verscheen er een persbericht met de mededeling dat de stuurgroep heeft besloten om de gemeentepagina en bijkomende officiële publicaties op papier voort te zetten en deze vanaf 1 januari 2015 te publiceren in het nieuwe weekblad Het Gemeentenieuws. Dit wil overigens niet zeggen dat de overige weekbladen niet meer mogen bestaan; zij krijgen vanuit de gemeente alleen de gemeentepagina niet meer aangeleverd. Er volgde wekenlang een verzet vanuit twee weekbladen in de fusiegemeente: De Rozet en het Groesbeeks Weekblad.

Nonchalant

Dat de gemeente koos voor een derde weekblad hadden, zo bleek uit de raadsvergadering in juni 2014, het Groesbeeks Weekblad (vanaf 15 juli 1Groesbeek) en De Rozet aan zichzelf te danken. Meerdere raadsleden waren het er over eens dat beide partijen in eerste instantie nonchalant hebben gehandeld, omdat zij dachten dat er geen concurrentie zou komen. Om die reden konden de twee weekbladen (lastig te onderhandelen) eisen neerleggen. Daarnaast wilden ze in eerste instantie ook niet samenwerken. Concurrentie kwam er uiteindelijk wel.

Voordelen

De weekbladen kregen van de politiek nog één kans, maar deze constructie is, zo blijkt nu, ongewenst. Er zijn slechts twee voordelen: de samenwerking tussen de afdeling Communicatie van de gemeente en de uitgevers verloopt naar behoren en de inwoners worden via een vertrouwd medium bediend.

Nadelen

Er kleven echter nogal wat nadelen aan de huidige opzet. Het serviceniveau is niet gelijk voor alle inwoners (een deel krijgt wekelijks informatie, het andere deel tweewekelijks, aangezien het verspreidingsgebied van beide kranten niet de gehele gemeente betreft). In de even weken moeten twee gemeentepagina’s gemaakt worden in plaats van één. Dit kost extra werkuren (€ 3900,- per jaar).

Meer nadelen

Het tweewekelijks verschijnen van de gemeentepagina heeft als gevolg dat raadsinformatie niet kan worden meegenomen omdat een raadsvergadering vaak ongunstig ten opzichte van de deadline valt. Een agenda of verslag verschijnt dan pas twee weken later. Andere nieuwsberichten zijn door het tweewekelijks verschijnen vaak al “oud”.

Nog meer nadelen

Daarnaast is er sprake van een inefficiënte werkwijze. Er is een wekelijkse uitgave van de gemeentepagina, maar berichten die slechts betrekking hebben op Ubbergen/Millingen kunnen alleen tweewekelijks geplaatst worden. Het heeft namelijk geen zin deze specifieke informatie voor Ubbergen/Millingen alleen in het Groesbeeks weekblad te melden.

Dubbele kosten

Een ander groot nadeel zijn de dubbele kosten die nu gemaakt moeten worden. Het Groesbeeks Weekblad krijgt door het publiceren van de gemeentepagina € 52.000,- per jaar en De Rozet om diezelfde reden € 31.200,-. De extra kosten voor communicatie zijn nog eens € 3900,-. Wanneer de gemeente in één huis-aan-huisblad publiceert, zoals aanvankelijk het plan van de gemeente was, brengt dat naar schatting een besparing met zich mee van bijna € 45.000,-.

Wekelijks in de gehele gemeente

De conclusie na een evaluatie is dat men in wil zetten op een constructie die er voor zorgt dat álle inwoners van de gehele gemeente Groesbeek – Berg en Dal wekelijks de gemeentepagina met álle informatie krijgen. Dit kan via één weekblad, of een betere samenwerking tussen meerdere bladen. Dit is efficiënter, goedkoper en zorgt voor een gelijk service- en informatieniveau voor alle inwoners.

Het Gemeentenieuws

Ondanks dat de politiek niet voor Het Gemeentenieuws koos, is dit blad later wel op eigen initiatief verschenen. De nieuwe gemeente heeft op dit moment drie weekbladen, waarvan er dus twee de gemeentepagina (en het geld van de gemeente) krijgen.

De raad zal zich deze maand over dit onderwerp buigen.

Update 18-06-2015, 21:45 uur:
De partijen hebben donderdagavond aangegeven voorstander te zijn van de conclusie uit de evaluatienota: een constructie die er voor zorgt dat álle inwoners van de gehele gemeente Groesbeek – Berg en Dal wekelijks de gemeentepagina met informatie krijgen. De kosten moeten daarbij redelijk zijn. Dit alles kan via één weekblad die over de hele gemeente wordt verspreid, of een betere samenwerking tussen De Rozet en het Groesbeeks Weekblad. Inwoners van de oude gemeenten Millingen en Ubbergen krijgen de gemeentepagina nu slechts tweewekelijks via De Rozet.

Welk blad (of bladen in geval van samenwerking) uiteindelijk de gemeentepagina krijgt/krijgen zal blijken uit de offertes en de aanbesteding.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Voorstel: de gemeente publiceert alleen nog online op de groesbeek.nl

scheelt nog meer geld, nog meer papier, beter voor het milieu en is bereikbaar voor iedereen.

ik hoor de gemeente sowieso alelen praten over de weekbladen en nooit over deze website, ik vind deze weebsite een super initiatief!

Die hard Groesbeker

De gemeente is niet zo blij dat mensen hier hun mening kunnen ventileren, daarom hoor je ze nooit over deze site.

Ze vinden het geen fijn idee dat er kritiek op ze geuit kan worden.

jannie

Klopt Henk maar niet iedereen heeft internet.Ouderen vinden t groesbeeks krantje goud waard.Vergeet hun ook niet.

Jaap

De raad regeert vanuit de onderbuik.
Kijk wat deze valse nostalgie ons burgers kost.
En straks mogen wij weer meer betalen aan belastingen.
.
Tja, het zijn en blijven amateurs die makkelijk geld van anderen (ons) uitgeven.
.
Laat het even op u inwerken.
€45000 verspillen omdat je geen keuze wilt maken.
Gaan de raadsleden dat straks uitleggen aan mensen als blijkt dat er voor projecten geen geld meer is?

Gelijkrichter

Ja ja daar gaan we weer, de raad mag rustig tonnen verkwanselen aan projecten, onderzoeken en wat al niet meer, maar een gratis huis aan huis blad met heel veel informatie,vooral voor de oudere, kan niet.
Hypocriet ten voeten uit, laten ze beide kranten uitbreiden zodat iedereen in Groesbeek-Berg en Dal op de hoogte blijft.
Kijk nu eens niet naar die paar euro’s maar naar het sociale aspect.
Als dit nog bestaat bij de gemeente.

Willem

‘De gemeente is niet zo blij dat mensen hier hun mening kunnen ventileren’ lees ik in een berichtje hierboven.
Vreemd, ik lees zo nu en dan wat reacties op deze – overigens uitstekende – site.
Zeer regelmatig is één van deze reacties afkomstig van ‘onze’ politici.
Zo ook enkele maanden geleden toen de komende herindeling hot was.
Ik kan zo al vijf politici opnoemen.
Dus ………….?

henk

Als er straks maar één blad is, daarin kunnen dus al de ondernemers van de hele nieuwe gemeente in adverteren. Dus de kosten om te drukken zullen lager zijn nu gebeurd dit in al de gemeentes en zijn de kosten dus hoger. Verder vind ik in beide bladen maar weinig nuttige informatie staan en veel reclame waar het blad doorgemaakt moet worden. Beetje tegenstrijdig wat ik schrijf omdat juist met advertenties het blad goedkoper wordt, maar ja je moet iets.

Burgemeester

Artikelen van deze site in een krantje zetten. Subsidie door gemeente en klaar zijn we.

Marcel

Ik zou zeggen een keer in de 2 weken publiceren in het Groesbeeksweekblad en de Rozet, daarnaast dagelijks digitaal. Dat scheelt ons allen veel geld en ook dan is het nog steeds ‘weekblad nieuws’.
De ondernemers bereiken gericht hun publiek en dat ‘gratis’ 3e weekblad mag dan stoppen, scheelt weer in het oud papier.
Tradities blijven zo ook behouden, vooral voor de oudere inwoners.

Johanna

Het Groesbeeks weekblad en de Rozet zijn nu aan zet. Ik hoop dat ze eruit gaan komen en dat er 1 krant komt voor de hele gemeente.

wpDiscuz