[Update 4] Geen “Omgekeerd inzamelen” per 2017

Inwoners van de (op dat moment) gemeente Berg en Dal krijgen vanaf 2017 te maken met “omgekeerd inzamelen”. Dat zijn de plannen van het college van burgemeester en wethouders.

Met omgekeerd inzamelen zou de hoeveelheid kilo's restafval per inwoner moeten dalen.

Met omgekeerd inzamelen zou de hoeveelheid kilo’s restafval per inwoner moeten dalen.

Methoden

De plannen komen voort uit het feit dat er op het gebied van afvalbeheer nog geharmoniseerd moet worden. In de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek zijn er verschillende methoden van inzameling. Als het gaat om afvalinzameling bij huishoudens zijn 3 manieren (scenario’s) van afvalinzameling mogelijk:

• Scenario 1: Tariefzakkeninzameling
Inzamelsysteem Groesbeek/Millingen kopiëren naar Ubbergen. Dit wil zeggen dat de minicontainers voor oud papier en de minicontainers voor huishoudelijk restafval in Ubbergen verdwijnen. En in Ubbergen van 1x per 2 weken naar 1x per maand kunststofinzameling.

• Scenario 2: Afvalcontainerinzameling
Inzamelsysteem Ubbergen 3 minicontainers (huishoudelijk restafval, gft en oud papier) zonder diftar kopiëren naar Groesbeek/Millingen.

• Scenario 3: Omgekeerd inzamelen
Introductie nieuw inzamelsysteem met zomerinzameling van gft in de gehele gemeente; gft en kunststof: 1x per 2 weken; huishoudelijk restafval 24/7 brengen; minicontainers voor oud papier 1x maand.

Wat is omgekeerd inzamelen precies?

Het college kiest voor het derde scenario. Bij “omgekeerd inzamelen” heeft men de beschikking over 3 minicontainers: 1 waarin men kunststofverpakkingen, blik en drankenkartons inzamelt; 1 voor oud papier en karton en 1 voor gft. Deze minicontainers zijn in principe hetzelfde als die nu voor huishoudelijk gft-afval worden gebruikt. Naar verwachting zullen ook textiel en kleine elektrische apparaten in een van deze minicontainers worden ingezameld. Omdat er met deze inzamelsystematiek al veel afvalstoffen gescheiden in deze 3 minicontainers verdwijnt, blijft er een kleinere hoeveelheid huishoudelijk restafval over.

Restafval in ondergrondse container

Dit huishoudelijk restafval zullen inwoners moeten gaan inzamelen in een gewone (komo of ander merk) vuilniszak van 50 liter (gelijk aan de grootte van de nu gebruikte tariefzak). Deze zakwordt weggebracht naar een ondergrondse verzamelcontainer voor restafval, zoals men dat nu ook met glas en oud papier in de daarvoor bestemde verzamelcontainers doet. Voor het inwerpen in de verzamelcontainer voor huishoudelijk restafval betaalt men een bepaald bedrag (zoals men nu in Millingen en Groesbeek voor de tariefzak betaalt). Men opent de ondergrondse container met een afvalpas. De ondergrondse verzamelcontainers zullen gelijk zijn aan die die nu in gebruik zijn aan de Stationsweg in dorpskern Groesbeek.

Kosten

Het invoeren van omgekeerd inzamelen is niet het goedkoopst, dat is het inzamelsysteem van Groesbeek en Millingen aan de Rijn. De afvalcontainerinzameling zoals die in Ubbergen is, is het duurst. Omgekeerd inzamelen zit daar dus tussenin, maar het dienstverleningsniveau, de service en het milieurendement is door deze manier van inzamelen wel het hoogst. Er wordt voor dit systeem voor 1,5 miljoen euro aan containers geïnvesteerd.

Kosten_afvalinzamelscenarios_Berg_en_Dal_2017-DGB

Men verwacht echter wel meer zwerfafval door afvaldumping. Dit zal extra kosten met zich meebrengen. De raad moet op 25 juni een principe-besluit nemen om omgekeerd inzamelen vanaf 1 januari 2017 mogelijk te maken. De planning hiervoor is namelijk erg strak. Daarna zal er worden gekeken naar de harmonisatie van de afvalstoffenheffing.

Wethouder Sylvia Fleuren (CDA) nam in het college overigens een minderheidsstandpunt in. Reden: de (extra) kosten en de risico’s van dit systeem.

Meer info over omgekeerd inzamelen volgt in een later stadium, na de inbreng van de gemeenteraad.

Update 18-06-2015, 21:00 uur:
Een meerderheid van de raad lijkt het voorstel van het college te steunen. Dit bleek donderdagavond tijdens de carrousselvergadering. GroenLinks, PvdA, C’90, GJS, GVP en D66 waren voor het omgekeerd inzamelen. Overige partijen hadden nog geen voorkeur of kozen voor het scenario dat nu in Groesbeek en Millingen geldt. Toch hadden alle partijen veel vragen over het nieuwe beleid.

Naar schatting komen er, wanneer de plannen definitief goed worden gekeurd, zo`n 65 ondergrondse containers binnen de nieuwe gemeente. Deze ondergrondse containers moeten voor iedereen goed bereikbaar zijn. Voor ouderen en minder validen kan, evenals in Druten, een ophaaldienst aangeboden worden. In Druten wordt hier echter weinig gebruik van gemaakt, gaf wethouder Sjaak Thijssen donderdagavond aan. VVD vreest door de inzet van deze containers voor zwerfafval.

Volgens het voorstel van omgekeerd inzamelen zouden de brengcontainers voor oud papier en karton bij verenigingen opgeheven worden. Raadsleden maakten zich hier zorgen om. Het opheffen van de containers bij de verenigingen bleek een fout in het voorstel; het college wil dat systeem namelijk behouden, maar had dit punt over de opheffing van de containers nog niet uit het voorstel geschrapt.

Volgende week komt het onderwerp terug in de raad, pas dan zal het college precies het standpunt van de politieke partijen weten.

Update (2) 25-06-2015, 21:45 uur:
De raad heeft zojuist na een stevig politiek debat een principe-besluit genomen om over te stappen naar het “omgekeerd inzamelen” per 2017. GJS, GVP, C’90, Voor Berg en Dal, PvdA, GroenLinks en D66 (14 zetels) stemden daar mee in. Het CDA en VOLG kozen nadrukkelijk niet voor één van de scenario’s. De twee partijen waren van mening dat er eerst informatieavonden georganiseerd moeten worden voor de burgers, omdat de verandering groot is en iedere inwoner raakt. Sociaal Groesbeek en de VVD zien liever het inzamelsysteem van Groesbeek/Millingen naar Ubbergen gekopieerd worden.

Vanwege de vele onduidelijkheden probeerde Rob Verheijen (CDA) het agendapunt te schrappen tot de eerstvolgende raadsvergadering in september. Dan zou er mogelijk meer informatie zijn. Zijn voorstel werd verworpen. Communicatie en inspraak voor de inwoners volgt naar aanleiding van de op donderdagavond meegegeven kaders van de raad aan het college van burgemeester en wethouders.

Update (3) 10-12-2015, 21:30 uur:
Raad is tegen het collegevoorstel. Er zal een ander alternatief, in ieder geval zonder ondergrondse containers, volgen. In januari 2016 is er meer duidelijkheid.

Update (4) 21-01-2016, 21:50 uur:
Klik hier voor de nieuwe inzamelmethode.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Nicky

Waar ik bang voor ben is dat we in de ondergrondse nu niet alleen restafval gaan vinden. GFT is in de zomer best wel ongediertegevoelig en wat is er handiger dan dat allemaal in de zak hup de ondergrondse in te gooien. Bovendien vraag ik me af waar die hogere kosten worden doorberekend, denk bij de inwoners? En het negatieve bedrag in de berekening, daar geloof ik niet zo in. Want een ondergrondse plaatsen en laten ledigen is niet heel goedkoop. Even een positieve noot: een ondergrondse is wel heel mooi voor het aangezicht van het dorp.

Die hard Groesbeker

Vooral laten brengen het huisafval, krijg je nog meer zwerfafval overal, wat een lampenkappen zit hier in de gemeente!!!

handy

Natuurlijk is het service niveau het hoogst pfff ja zie iedereen al sjouwen met het restafval… Papier wordt nu ingezameld tbv clubkas van diverse sportverenigingen als subsidie vorm. Hoe gaat dat straks? Ik zie de volgende melkkoe al ontstaan nog een ondergrondse container voor het plastic en gft met per keer openen afrekenen voor de gebruiker. Omgekeerd afvalstoffenheffing noem ik dit ipv omgekeerd inzamelen.

handy

Wie controleert straks alles? De ambtenaar of de inzamelaar? Of beide? Ik zou zeggen gewoon alles apart in containers en deze bij de aanbesteding van de afvalverwerking laten meenemen en niet eigendom van gemeente laten zijn. Dan heeft de gemeente ook niets meer te maken met onvoorziene kosten en letop ook niets meer met afvalstoffenheffing. Laat dit over aan particuliere bedrijven, dan heb je tenminste als bewoner ook de voordelen als het afval goedkoper verwerkt kan worden ipv het dure ARN contract waar de gemeente aan vast zit. Maar ja de gemeenteraad laat zich ringeloren door 1 afvalverwerker de ARN.

handy

Waar komt die berekening vandaan?
Kan iemand mij vertellen waar ineens het negatieve bedrag vandaan komt bij het omgekeerd inzamelen? als je het allemaal doorrekent kom je met 14.800 aansluitingen niet op een getal van – uit maar + ik weet niet waar onze rekenaars dat vandaan halen….
Graag antwoord van iemand..

plantje

ondergondsecontainers die zijn al oud die zijn in de jaren 90 gekomen haha.en als de containers vol zitten gaat het lampje branden bij de gemeente hebben ze daar wel bij stil gestaan dan kunnen ze gelijk de zelfde dag nog komen legen

Jan Norp
Op de Rentmeester (dat is de nieuwe straat in park Mariëndaal) staan al een tijd twee ondergrondse containers voor zwerfafval. Nu hoef je je volle vuilniszak ook niet thuis te bewaren tot dat de vuilniswagen voorbij komt. Met een pasje open je de container. Iedere keer dat je dat doet kost je dat € 1,10,net zoveel als een blauwe tariefzak. Op de duur zullen de stoepen op ophaal dag niet geblokkeerd worden door stapels zaken, zoals deze week het geval was in de Hoflaan. Het beroep van vuilnisophaler zal ook minder zwaar en smerig zijn. Op straat zullen ook minder… Lees meer »
Beste Gemeente Dat is voor 2017. Nu kunt u ook wat doen. Nu er blik en verpakking in de plastic zak mag heb ik na 4 of 5 weken 8 tot 9 plastic afvalzakken thuis staan. dit doe ik dus niet. Nu zult u dus ook om de 2 weken de plastic afvalzakken op moeten halen. Lege vla pakken stinken heel erg na een week of 3 in een vuilnis zak die van heel dun plastic is gemaakt. Doe je daar nog scherp blik in dan de zak zo kapot. Dus mijn advies als je afval ook al nu wilt… Lees meer »
karin

Laurens, je kunt deze zakken altijd inleveren bij de container die bij de ingang van Van Kesteren staat. wij brengen regelmatig op zaterdag plastic daarheen

Marcel

Waarom moet het weer duurder worden voor Jan met de gewone pet ….. en Truus met de luxe hoed?
Ik voorzie ook een nog verdere toename van het illegaal dumpen.
En het laagdrempeliger wegbrengen van grof vuil wordt niet geregeld in deze optie.
En waarom moeten er nu extra kosten gemaakt worden voor de ondergrondse (duurdere!) opslag van restafval en ook nog eens onder tijdsdruk voor 1-1-2017? Een jaartje later kan dat ook nog besloten worden zo lijkt het mij, maar dan met argumenten en zonder tijdsdruk.
Gemeenteraad: let vooral ook op het voorkomen van lastenverhogingen voor de inwoners!!

Mich
Waarom wordt een goed werkend systeem zoals het nu toegepast wordt in Groesbeek/Millingen niet overgenomen voor de gehele gemeente? Groesbeek kent redelijk wat hoogbouw/bovenwoningen (het hele centrum wordt er mee volgebouwd). Hoe gaat men daar de containers onderbrengen? Of krijgen we daar ook allerlei ondergrondse brengcontainers voor? Zijn de kosten van deze voorzieningen meegenomen? Het brengen van restafval naar containers waarvoor ook nog betaald moet worden zal naar verwachting zonder handhaving veel illegale dumpingen/zwerfafval tot gevolg hebben. Extra kosten? Ik zit niet te wachten op nog 2 containers. De Groesbeekse tuinen zijn al niet zo groot… Rare politici hebben wij… Lees meer »
jannie

Afval dus zelf wegbrengen. Handig als je n rolstoel rollater hebt of op krukken loopt.
maar daar hebben ze bij de bedenkers weer n mannetje voor.

Sprookje

Ik kon vandaag nog net mijn plastic zak bij van Kesteren in de container proppen. Jammer dat dat met deze onzinnige keuze niet kan!

Laat het maar mooi bij het oude houden gewoon de blouwe zak en de gft container zo als het nu is dat het aan de straat op gehaald wordt en plasticafvalzak vaker op halen inplaats van de blouwezak

Lambert

Dus de politiek wil:

DAT er in plaats van dat er EEN vrachtwagen dagelijks door het dorp rijdt om alles in te zamelen, dat straks zo’n 8.500 auto’s ( 1 op de 4 inwoners),
ik stel vast ACHTDUIZEND-VIJFHONDERD AUTO’S wekelijks gebruikt gaan worden om de diverse verzamelplaatsen te bezoeken en het gesorteerde vuil aan te leveren.

Is dit milieuvriendelijk?

Is dit het verkeersluw maken van de dorpen ?

Is dit besluit met het volle verstand genomen?

henk

ik gun van kesteren geen oud plastic
want daar verdienen ze gewoon op
als ze niks zouden verdienen op oud plastic
dan had daar ook echt geen container gestaan
voor oud plastic

Andre

henk , maak je toch niet druk over wie er wat verdiend aan oud plastick, wees blij dat het tussen de afhaal data’s gewoon kunt wegbrengen en dat het niet ligt te stinken bij je huis .

Sprookje

Afgelopen donderdag 25 juni heeft de raad democratisch besloten om de nieuwe afvalregling in te voeren, dit was volgens de berichten laat op de avond.
Vandaag de Dar- pas binnen!!!! ( 30 juni)
Wie kan mij dit uitleggen, worden er door de ambtenaren in het weekend gewerkt??
Gelukkig volgt er over een tijdje een evaluatie……
Drie keer raden, het wordt deze tijdelijke regeling.

Zandbulter

In geen enkel voorstel zie ik aandacht voor de buitengebieden! Ja , alles zelf wegbrengen mooie oplossing , jammer genoeg gaat dat heel veel co2 uitstoot veroorzaken . Maar ja dat is natuurlijk niet zichtbaar dus geen afval…….?

e.de Haas

Welke afmetingen hebben de bedoelde minicontainers eigenlijk?
Ik heb een grote tuin en mijn huidige gft-container (een grote!) kan maar nauwelijks alle snoeiprodukten aan eenmaal in de 14 dagen. In mijn buurt zijn meerdere huizen met grote tuinen. Of een mini-gft-container dan groot genoeg is voor de productie?

wpDiscuz