Vragen over gebruik fietspad spoorkuil

Er zijn vanuit de raad vragen gesteld over het gebruik van het fietspad langs de spoorlijn. Er zou onder inwoners onduidelijkheid zijn voor wat betreft scooters, brommers, loslopende honden, wielrenners en ruiters.

Wielrennen niet verboden

Met name loslopende honden, ruiters en groepen wielrenners zouden voor overlast zorgen op en langs het nieuw aangelegde fietspad. Tegen de wielrenners is in ieder geval niets te doen, laat de heer Beumer van de gemeente Groesbeek – Berg en Dal in een antwoord op de vragen van Sociaal Groesbeek weten. “Nee, de wet maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten fietsers. Een wielrenner heeft exact dezelfde status als elke andere fietser. Aangezien de wet het enkel mogelijk maakt om categorieën weggebruikers (als in auto, fiets) uit te sluiten op een weg of pad kunnen wielrenners niet verboden worden”, legt hij uit. Het is voor hen logischerwijs wel verboden om zich zodanig te gedragen dat er gevaar ontstaat.

Ruiters en loslopende honden

Loslopende honden zijn in het buitengebied toegestaan, maar te allen tijde geldt de algemene norm dat degene die de zorg heeft voor een dier moet voorkomen dat anderen daar onaanvaardbare hinder van ondervinden. Ruiters zouden volgens Sociaal Groesbeek ook gebruik maken van het fietspad en daarbij “de nodige narigheid” achterlaten voor fietsers. Beumer laat weten dat ruiters het ruiterpad moeten gebruiken, en niet op het fietspad mogen. Wanneer het ruiterpad ontbreekt mogen zij gebruik maken van de berm langs het fietspad of een rijbaan.

Brommers en scooters niet toegestaan

Tot slot waren er nog vragen over het gebruik van het fietspad door brommer- en scooterrijders en gebruikers van een scootmobiel. Bestuurders van brommers en scooters mogen niet op het fietspad en lopen risico op handhaving. Een gebruiker van een scootmobiel mag volgens de wet gezien worden als een voetganger of fietser en mag daarom gebruik maken van dit zogeheten ‘onverplichte fietspad’.

Over het fietspad door de spoorkuil is veel te doen geweest in Groesbeek. Het pad blijft voorlopig in gebruik, maar er lopen nog wel juridische procedures in verband met de mogelijke aanwezigheid van reptielen. Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan.


Het fietspad van boven. Video: Wesley Welvaart.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
klaas

moet regelmatig aan de kant voor scooter wordt niets aan ge daan boa is zeker met vakantie of hij is moe van het drolle vangen

Hent

Ook mooi om te zien op dit filmpje; De onzin van dit fietspad als je het mooie schelpenpad erlangs ziet liggen! Weggegooid geld en dan ook nog de nodige procedurekosten. pfff

Stomgelul Hent kijk maar eens hoeveel mensen er gebruik van maken ook mensen met scootmobiele kunnen ze fijn en zonder gevaar naar Malden

Grusbekse

Hou toch eens op over dat schelpenpad wat er naast ligt ,
er zijn zoveel dingen waar weggegooid geld inzit , dit is een mooier pad om op te fietsen dan het schelpenpad na mijn mening .

Voor groepen wielrenner gelden dezelfde regels als voor andere fietsers……klopt! Maar het zou prettig zijn als wielrenners dat ook zouden weten. Die denken dat z oppermachtig zijn!

truus

Groepen wielrenners zijn vaakde meest asociale weggebruikers

Klinte

Mogen snorscooters hier wel rijden?

Grusbekse

Ook verboden voor snorscooters en ander gemotoriseerd verkeer , op een scootmobiel na .

willem

flauwekulverhaaltje van de gemeente. Er is geen rechtsgeldig verkeersbesluit waarin de status van ‘onverplicht fietspad’ aan dit pad/deze weg wordt toegekend. Brommers die een bekeuring krijgen kunnen die dus met goede kans aanvechten. Bovendien heb ik via via gehoord dat de politie niet gaat handhaven op dit fietspad.

fluitkelje

Snorscooters mogen toch op het fietspad , waarom mogen ze niet op dit fietspad.

kloeke

Na het schelpenpaden is er nu ook het schapenstrontpad….man man man…

Youssef

Uiteraard maakt iedereen gebruik van dat fiets-brom-paardenpad, dat weet je als je het aanlegd, zo naïef moeten we niet denken. Alleen als je er dan borden bij zet ” verboden voor scooters ” moet je dit ook handhaven en niet de andere kant opkijken.

www.hanspeters.eu
Volgens mij heeft de Groesbeek eerder antwoorden dan wij. Ik ben er in ieder geval blij mee, als deze regels duidelijk zijn voor iedereen. Een fiets moet volgens de wegenverkeerswet een fietsbel hebben, hebben wielrenners die niet dan voldoen ze niet aan deze eisen. Handhaven en onaantrekkelijk maken is dan mijn advies. Verder loslopende honden mogen in het buitengebied maar volgens mij niet vanaf de Bosstraat tot aan Mulderskop. Dat zal ik moeten verifiëren. Wij ontvangen hier klachten over van mensen die bang zijn voor een loslopende hond. Wij zijn ontzettend blij dat het fietspad en dus het bos nu… Lees meer »
Groesbeker

wielrenners zijn gelijk aan andere fietsers?
Waarom gaan die idioten dan binnen de kom op de weg fietsen terwijl er een fietspad naast ligt? Die gasten menen alles te mogen en denken dat ze de Tour aan het fietsen zijn.
Als je bekijkt hoeveel ergernis daar uit voort komt en tel de ongelukken er bij dan is een hondendrolletje peanuts.
Pad moet open blijven maar zeker handhaven op scooters! Jongelui scheuren over dat pad, dat gaat een keer mis.

ikke

Ben zelf ook wielrenner. Ik erger me ook aan collega-wielrenners die alle regels aan hun laars lappen. Bel is verplicht en moet ook gebruikt worden, ook moet er gebruik gemaakt worden van fietspaden waar deze aanwezig zijn.
Wielrenners die zich hier niet aan houden moeten gewoon bekeurd worden, ze zijn immer in overtreding.

Bertus

Dadelijk zal je zien dat er nog een trein gaat rijden. Daaagg fietspad

wpDiscuz