[Foto’s / Update] Grensweg Altena-Hettsteeg is open

De staatssecretaris van Economische zaken legde op verzoek van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) de gemeente Groesbeek – Berg en Dal een preventieve last onder dwangsom op.


24 juni 2015: grensovergang Altena – Hettsteeg is weer geopend. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De Cranenburgsestraat in Groesbeek mocht hiermee niet worden opengesteld voor doorgaand autoverkeer en de weg mocht niet worden verbreed tijdens het broedseizoen. Volgens de staatssecretaris was het aannemelijk dat door de openstelling ter plaatse aanwezige steenuilen en kerkuilen zouden worden gedood of verwond, wat in strijd is met artikel 9 van de Flora- en Faunawet (Ffw).

Geen sprake van duidelijk gevaar

De rechtbank heeft dinsdag geoordeeld dat de gemeente deze preventieve last onder dwangsom ten onrechte is opgelegd. Om preventief op te kunnen treden moet er sprake zijn van een duidelijk gevaar dat uilen gedood zullen worden. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake.

Niet goed onderzocht

Groesbeek mocht (zie brief) van de Staatssecretaris de Cranenburgsestraat buiten het broedseizoen om verbreden, omdat dit niet in strijd was met artikel 9 van de Ffw: het doden of verwonden van beschermde diersoorten. De Staatssecretaris heeft echter ten onrechte verzuimd te onderzoeken of de verbreding van de weg, die inmiddels is uitgevoerd, dan een overtreding oplevert van artikel 11 van de Ffw. Dat artikel maakt dat het verboden is om voortplantings-, rust of verblijfplaatsen van de kerkuilen en steenuilen te verstoren. De rechtbank heeft de Staatssecretaris opgedragen om een nieuw besluit daarover te nemen.

Lange procedures

Sinds 2006 zijn de gemeenten Groesbeek en Kranenburg (DE) weer bezig met de openstelling van de grensovergang. Groesbeek mocht van het ministerie van Economische Zaken verder gaan met de voorbereidende werkzaamheden, maar de grensovergang zelf kon nog niet open. Reden: de veiligheid van de beschermde diersoorten (in dit geval de steen- en kerkuilen) zou onvoldoende gewaarborgd zijn.

Aanwonenden van de Cranenburgsestraat deden er alles aan om de situatie zoals die nu is te behouden. Ook WMG hield een oogje in het zeil.

Update 20-06-2015, 22:45 uur
De hele uitspraak staat inmiddels online. Klik hier voor de uitspraak

Update 24-06-2015, 16:00 uur
De grensovergang Altena – Hettsteeg is sinds woensdag open. De WMG beraadt zich nog over het vervolg.

Dossier Altena-Hettsteeg.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Rechtspraak.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 59 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Akkie

Met andere woorden: blokkades weg en eindelijke vrije toegang naar Kranenburg?

klaas

de vlag kan uit open die weg

G. Janssen

Huppakee open die weg…..hehe eindelijk

Of betekent al dit ingewikkelde gepraat iets anders 🙂
We zullen zien!

rij net zo lief over de wylerbaan zonder obstakels dan dat ik over de cranenburgsestraat rij met een stuk of 8 obstakels!!! blijft de wylerbaan toch sneller, probeer maar.

Hent
Laat de voorstanders nu eens motiveren wat voor hen nu de belangrijkste redenen zijn om deze weg open te willen hebben? Is het alleen om een iets kortere route te kunnen rijden naar Kranenburg om boodschappen te kunnen doen? Onzin!! Je hebt er al voordeel genoeg aan dus wees eens tevreden. Is het om 3x per dag op en neer te kunnen rijden om de kinderen van en naar school te halen en brengen? Onzin!! Je hebt er zelf voor gekozen om daar te gaan wonen en desondanks je kinderen hier naar school te willen laten gaan!! Is het om… Lees meer »
Martijn

Hiep hiep….

Marcel

Er zijn alleen maar verliezers, maar wanneer beseffen wij dat ook allemaal?

www.hanspeters.eu

Ik zeg open dat ding.

Hent

Waarom Hans, leg eens uit? Dat vroeg ik hierboven al. Motiveer eens waarom

Gruusbekker

Eindelijk open, geweldig!

Bertus
Hent, motiveer jij eens waarom deze weg dicht zou moeten blijven. Motiveer dan ook gelijk wat er veranderd is aan de natuur na de reconstructie. Er zijn geen bomen gekapt en de bermbreedte is hetzelfde gebleven. Gemeente groesbeek heeft hier een keurige weg aangelegd waar toeristen op hun fiets op effectieve wijze gebruik van kunnen maken. Mijn inziens wordt het auto/vrachtverkeer redelijk ontmoedigd om van deze weg gebruik te maken door de obstakels welke aanwezig zijn. Dus echt een grote verkeersstroom zal hier niet plaats gaan vinden. Gun die buurtgenoten die hier gebruik van willen maken deze openstelling van dit… Lees meer »
Peter Maas

Het is een prima fietsroute met dit asfalt.

jantje.

Mooi gesproken Hent! Gr

Hent

Ik hoef niets te zeggen Bertus. Kijk maar naar je duimpjes dat zegt genoeg

Heb. Je de duimpjes bij jouw commentaar gezien?

www.hanspeters.eu

Hent waarschijnlijk ben jij tegenstander, ik voorstander, met mijn mening waarom starten we een nieuwe discussie en ik wil gewoon dat ie open gaat en blijft.

Hent

Heel sterk Hans. Normaal spreek je jezelf ook duidelijk uit over waarom dingen volgens jou wel of niet zouden moeten maar nu zwijg je in alle toonaarden?
Dat sterkt overigens alleen maar mijn vraag die dus niemand wil/kan beantwoorden.
Een discussie hoeven we er niet van te maken dus kom maar gerust met je mening.
Ik heb nog wel op je gestemd maar dit valt me dan weer tegen van je.

Hent

@K,
Dat schreef ik om de doodeenvoudige reden dat Bertus een vraag stelt die ik al had beantwoord in mijn reactie.
Maar Bertus leest niet wat er staat en als het om fietsers gaat; Die konden er al prima door dus dat is onzin

Truus

He he eindelijk open heeft al veel te lang geduurd en veel te veel geld gekost

truusje

Zo WMG nu hebben jullie weer meer tijd om over andere dingen te gaan zeiken.
Hent kijk eens heel goed naar de duimpjes, of snap je het niet.

wpDiscuz