“Nacht van Noord” een succes

De Nacht van Noord in Groesbeek, 13 juni, was een succes.

Kinderen van de kinderclub verlaten het podium, nadat ze hun tekeningen (op het doek linksachter) hebben laten zien.

Kinderen van de kinderclub verlaten het podium, nadat ze hun tekeningen (op het doek linksachter) hebben laten zien.

Veel applaus, veel gelach, veel herkenning. “Dat zouden ze vaker moeten doen”, zeiden de bezoekers, terwijl ze stonden na te kletsen in voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat.

De Nacht van Noord, een voorstelling gebaseerd op verhalen uit de wijk, bood muziek, toneel, film. Ook de presentator van de Nacht van Noord, Martijn Schmiermann, reageerde enthousiast. “Ik presenteer vaker dergelijke bijeenkomsten, maar deze aanpak, met heel verschillende acts en met beeld, vind ik heel origineel. Echt een heel leuke en verrassende avond.”

Damesondergoed en andere geschiedenissen

“Bijzonder en grappig”, vonden de bezoekers de presentatie over de geschiedenis van het damesondergoed, door Wilma Giesbers. Wilma Giesbers verzamelde dit ondergoed al een tijdje en had zich verdiept in de historie. Het werd een vrolijk geschiedenisverhaal, gebracht met veel gevoel voor humor.

William Janssen, bekend van onder meer TV Groesbeek, had speciaal voor de Nacht van Noord een film gemaakt over de geschiedenis van de wijk. Dat leverde herkenning en geroezemoes op, vooral bij de wat oudere bezoekers. Vertederd keken zo’n 150 paar ogen naar de kinderen van de knutselclub, die een groot doek hadden gemaakt waarin ze het leven in de toekomst uitbeeldden.

Broer den Boes (Herman Nillessen) en Piet Spanjers haalden herinneringen op over het stropen, de oorlog kwam voorbij en Wim Sillessen (Wim ’t Oliepitje) en Liz Beers stonden stil bij de hoogtepunten van voetbalvereniging Germania.

Muziek en dictee

Veel muziek: daverend applaus voor de zingende vogelverschrikker (Karlijn van Basten) en haar jeugdige medezangeressen van toneelvereniging Den Zuuten Ienval. Wim Eijkhout bezong de veranderde wijk met een zelfgeschreven lied, de Siesmejénnekes zetten de zaal op z’n kop, evenals prins ‘Ummenie’ Harm van carnavalsvereniging de Feestneus.

Het dictee over het Groesbeeks dialect (door oud-wethouder en dialectkenner Theo Giesbers) zette de zaal letterlijk in beweging. De aanwezigen gingen staan en kregen een zin te horen als ‘Die minse denke dat ze gin kont hebben’ (zo klonk het). Daarna konden ze kiezen uit twee antwoorden, met een bijbehorende kleur: zwart en roze. Een van die twee kaartjes moesten ze omhoog houden. Het juiste antwoord was: Die mensen denken dat ze meer zijn dan andere mensen (zwart). De verliezers moesten gaan zitten. En zo ging het verder, totdat er een handjevol dialectkenners op het podium verder streden. Vooral om de eer, hoewel ze vertrokken met een prijsje: een ‘Nacht van Noord’ T-shirt of wandelgidsen.

Moe maar voldaan

De organisatoren waren moe maar voldaan. “Het publiek heeft echt een keileuke avond gehad, daarvoor doe je het. Een goede sfeer, de reacties zijn allemaal positief”, aldus Jacky Swinkels van Stichting Welzijn Groesbeek. “Volgend jaar weer?”, vraagt een vrouw. Swinkels grijnst: “Wie weet….”

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 juni, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Inwoner B&D

Prachtige Nacht!
Zo zien we maar weer dat het een geweldige wijk is, waar het goed wonen leven en recreëren is. Toppie voorbeeld voor Berg en Dal.

Voorbeeld voor groesbeek bedoel je.

wpDiscuz