Gemeente start project “Young Leaderz”

In de kernen Groesbeek en Millingen aan de Rijn start de gemeente Groesbeek – Berg en Dal binnenkort, in samenwerking met jongerenwerk, het project Young Leaderz. Het college van burgemeester en wethouders trekt hier € 9.180,- voor uit.

Het project

Young Leaderz ondersteunt jong leiderschap onder buurtjeugd in kwetsbare wijken, als strategie om de maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren van zowel deze jongeren als hun leeftijdsgenoten uit de woonomgeving. Deze strategie vormt ook een bijdrage aan de verbetering van het pedagogisch buurtklimaat. “Nu hebben we in Groesbeek en Millingen niet echt kwetsbare wijken, maar de uitgangspunten van het programma, namelijk, met inzet van eigen kracht werken aan leefbaarheid en samenhang in de wijk, sluiten wel erg aan bij de beleidslijn die de gemeente inzet voor de komende jaren”, aldus het college. Het project bestaat uit een trainingsprogramma, een activiteitengedeelte, coaching en het uitwisselen van ervaringen tussen gemeenten.

Weten wat er speelt

De aanpak leidt jongeren op tot actieve rolmodellen (Young Leaders) in hun buurt die weten wat in hun wijk speelt, welke behoeften er leven en wat zij hier zelf (samen met andere jongeren) aan willen doen. Zij ontdekken wat zij goed kunnen en leren onder andere ook activiteiten organiseren, omgaan met groepen, presenteren en solliciteren. Daarnaast worden ze persoonlijk weerbaarder.

Meelopers

In Groesbeek zijn de jongeren van 15 tot 18 jaar oud die nu in OJC Maddogs actief zijn als bezoekers of vrijwilligers de doelgroep. De meesten worden gezien als “meelopers” en jongerenwerk ziet deze jongeren graag veranderen in initiatief nemende jonge leiders. De training kan hier voor zorgen en een positief effect op de rest van de groep hebben.

Ieder voor zich in Millingen

Millingen kent een andere doelgroep. De actieve jongeren aldaar proberen een slag te maken om met verschillende partijen in het dorp, en wellicht in de toekomst dorpen uit hele de gemeente, samen te werken. Op dit moment zijn deze jongeren vooral bezig met organiseren van activiteiten die zij zelf of de groep waar zij bij horen leuk vinden. “Het is een beetje ieder voor zich”, zegt het college. De jongeren in Millingen geven aan zich hier meer in te willen ontwikkelen, waar het gaat om structuur, profilering en samenwerking met elkaar en andere partijen. Young Leaderz sluit daar op aan.

Kort programma

De opgeleide Young Leaders zijn al actief in de gemeenten Waalwijk, Amsterdam, Zeist, Haarlem, Twenterand, Capelle aan den IJssel, Eindhoven en Deventer. Er wordt verwacht dat er in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal zo`n 15 tot 25 “Young Leaders” zullen komen. De gemeente kiest voor een kort programma met Maddogs (Groesbeek) en Tof (Millingen) als geschikte locaties. Het programma duurt twee maanden en begint naar alle waarschijnlijkheid in augustus of september.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

En hoe moeilijk was het om het project gewoon ‘Jonge Leiders’ te noemen. Krijg je als marketing bureau meer betaald als je een Engelse kreet kunt slaken? We hebben toch voldoende en juiste Nederlandse woorden om een project een naam te geven?

willem

meelopers omvormen tot initiatief nemende leiders? Laat dat programma maar eens los op raadsleden en bestuurders, is grote behoefte aan

wpDiscuz