Dode reptielen op fietspad: last onder dwangsom

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal moet het fietspad door de spoorkuil binnenkort afsluiten en maatregelen nemen. Dit heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vorige week aan de gemeente laten weten.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Artikel 9 en 11 van de Flora- en Faunawet zijn volgens de RVO overtreden. Bij artikel 9 gaat het om het doden of verwonden van beschermde inheemse diersoorten en bij artikel 11 om het verstoren van het leefgebied van de hazelworm, zandhagedis en mogelijk ook nog de gladde slang.

Ongegrond

In maart dreigde de RVO al met een dwangsom van € 150.000,-, maar de gemeente diende een bezwaarschrift in. Het bestreden besluit werd daags later door de rechtbank geschorst, maar daarbij is aangegeven dat de RVO in een later stadium alsnog een last onder dwangsom mag opleggen. De bezwaren zijn onlangs door de RVO opnieuw ongegrond verklaard. Klik hier voor besluit RVO 17-07 (.PDF-bestand).

Dode reptielen

Na ingebruikname zijn er namelijk meldingen geweest van dode reptielen op het fietspad. In de maanden april en mei zijn er in totaal 12 dode reptielen aangetroffen. Daarmee is artikel 9 overtreden. Tijdens een hoorzitting op 4 juni gaf de gemeente echter aan dat deze meldingen uit de (privaatrechtelijke commerciële) Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) komen, en niet betrouwbaar zouden zijn. “In de NDFF zijn uitsluitend gevalideerde gegevens opgeslagen”, aldus de RVO. Klik hier voor het verslag van de hoorzitting (.PDF-bestand).

Leefgebied

De RVO is na recente waarnemingen ook nog steeds van mening dat er leefgebied van de reptielen verloren is gegaan. “Minimaal 10%”, zegt zij. Het gehele plangebied zou leefgebied van de zandhagedis en hazelworm zijn. Ecologisch adviesbureau Waardenburg bevestigt in een rapport dat door de aanleg van het fietspad de functionele leefomgeving van de zandhagedis ongeschikt is geworden. Dit is een overtreding van artikel 11.

Afsluiten en maatregelen nemen

Het fietspad moet eind augustus worden afgesloten, anders volgt er een dwangsom van € 150.000,-. De RVO geeft enkele opties om het fietspad te behouden, zoals het afsluiten van het fietspad in de maanden april tot en met oktober of maatregelen nemen zoals het aanbrengen van faunapassages en het verwijderen van het grindbed tussen fietspad en talud. In elk ander geval moet de gemeente het fietspad verwijderen.

Onduidelijkheid over besluitvorming aanleg fietspad

Omdat er onvoldoende helderheid kwam over de besluitvorming rond de plotselinge aanleg van het fietspad in november, heeft de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) in januari een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) ingediend. “Helaas kregen we alleen stukken toegestuurd die we al hadden. Over de interne besluitvorming niets. We hebben hiertegen bezwaar gemaakt. Op 13 juli vond de zitting plaats van de bezwarencommissie. Namens de gemeente beweerde de dienstdoende ambtenaar dat er niets op papier stond aangaande de interne besluitvorming over de aanleg van het fietspad, geen ambtelijke notities, geen collegebesluiten, helemaal niets. Wij wachten af wat de bezwarencommissie hiervan vindt”, aldus WMG.

Dossier soap fietspad: Gemeente vs. RVO.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, WMG

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 47 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Andre

Wat een onzin , toen destijds de trein door dit gebied reed hoorde je er nooit wat over , nu ligt er een fietspad nu zijn de natuurfreaks in rep en roer .

Piet J.

Gisteren nog gefietst op het prachtige schelpenpad dat boven langs de spoorkuil loopt, op amper 30 meter evenwijdig aan het nieuwe kaarsrechte betonpad.
Daar zitten geen beschermde beesten en als de gemeente dat pad had verhard was iedereen tevreden geweest.
De gemeente wil blijkbaar ellende en geeft het geld liever uit aan advocaten dan aan echte oplossingen.

Klaas

Het gezeik begin weer laat dat fietspad los en laat we er lekker over heen fietsen wat een geouwehoer die trein heeft er meer kapot gereden als nu de fietser

Piet J.

@ Andre – Jij weet het beter dan het ministerie en noemt het ministerie “milieufreaks”.
Je lijkt ons gemeentebestuur wel, die menen het ook beter te weten dan het ministerie.
Jammer dat die betweterij ons (als belastingbetaler) heel veel geld kost.

jantje.
Dat illegale En totaal overbodige pad moet men gewoon afsluiten/afbreken, en als deze brutale gemeente denkt dat ze boven de wet kunnen leven, laat ze dat dan niet met onze belastingcenten doen. En daarbij houd iedereen in dat Gemeenschapgeldhuis wel iedereen de hand boven hun stropdassenkoppen, maar het wordt toch ook is tijd dat er is koppen gaan rollen daar zo, want hier wordt de ene na de andere fout gemaakt en Niemand wordt ter verantwoording geroepen! En wie nu nog zo achterlijk en kortzichtig is en denkt dat er daar geen beschermde dieren leven, nou het dode bewijs is… Lees meer »
De nachtboswachter
Nou wil ik niet veel zeggen ik fiets er gemiddeld 3 tot 4 keer per dag over heen.zeer vroeg in de morgen overdag in de middag en in de avond.een enkele keer zie ik dan zo een zand hagedis over steken en ze horen mijn aan komen weg zijn ze de trillingen ja die horen ze wel degelijk en ze blijven er ook niet op liggen nonsens.ze zitten liever in het zand of in het groen.nee dit kan er bij mijn niet in.nee die natuurfreaks zijn de weg kwijt en hebben geen kennis van behoud en onderhoud van natuur.onze bossen… Lees meer »
kloeke

Ik denk dat,dat beestje zelfmoord heeft gepleegd……

Giel

Ik heb gehoord dat deze zandhagedis van te voren is ingevroren om hem later op het pad te leggen en dan vervolgens zeggen: “kijk wat er nu is gebeurd?!”

toontje

Dode eekhoorn op heumensebaan, weg wordt morgen weggehaald !!

Giel,dat kan zomaar ze zijn creatief en vindingrijk.

Bartje

Dit is een ideale KANS voor iedereen in Groesbeek die illegaal iets wil bouwen.
De gemeente kan daar niets van zeggen want ze hebben zelf ILLEGAAL het fietspad aangelegd.
Dus Groesbeekse bouwvakkers snel aan de slag!

joke

Weet je wat ik raar vind… klik ik aan of ik groen of rood goed vind…. dan gaan de cijfers naar beneden ipv omhoog…
Hebben jullie dat ook ?
Had het al vaker gezien bij andere onderwerpen…. maar dacht dan; heb ik wel goed gezien …. (ja… ik heb een bril voor het geval sommige daar over vallen…)
)

Bart

Het is jammer van die dode diertjes. Maar dit prachtige fietspad afsluiten vind ik toch te ver gaan. Ik heb veel sympathie gehad voor de WMG, maar die is volledig verdampt.
In de afwegingen die gemaakt worden (leefgebied zandhagedis verdwenen) mis ik de belangen die mensen van vlees en bloed hebben en die op het pad graag fietsen, wandelen of joggen. Er is niet een snelweg of een onnutte lightrail verbinding aangelegd maar een pad waarop mensen zich op eigen kracht voortbewegen. En dat is goed voor lijf en leden van die gebruikers. En dat is toch ook belangrijk.

plantje

we hebben van de week geen reptielen gezien op de fietspad

De Kuier

Foto is volgens mij niet v h fietspad.. de structuur v d betonplaten is nl heel anders.

Grensgeval
Het fietspad loopt inmiddels van de Bieseltsebaan tot aan de Hettsteeg (Kranenburg) vreemd dat die milieufreaks het alleen hebben over het stuk door het bos. Vanaf Groesbeek tot Kranenburg hoor je ze niet, zitten daar geen (beschermde) dieren? In korte tijd is het een zeer druk bereden fantastisch fietspad. Het is ook nog een prachtig alternatief voor de auto voor woon- werkverkeer. Moet je eens kijken hoeveel dode egels en andere dieren dat scheelt op de weg. Of zijn die dieren minder waard? Nota bene Dirkmaat vindt het te belachelijk voor woorden dat het fietspad weg zou moeten! Hoe is… Lees meer »
zuster

Ik denk dat ze toen de trein er nog reed nooit zijn gaan tellen hoeveel dode beestjes er lagen. Dat was gewoon zo maar nu wordt alles uit de kast gehaald om er maar tegen t fietspad in te gaan. Milieu beweging ga betere dingen doen!!

Bartje

@ Grensgeval – Als je goed had gelezen had je gezien dat de beschermde beesten alleen in het gedeelte van de verdiepte spoorkuil zitten (door de beschutte ligging) en nergens anders.
Verharden van het schelpenpad boven langs de spoorkuil had hetzelfde resultaat gehad zonder overtreding van de wet en zonder gedoe.
Burgemeester Keerewier is voorzitter van de club van Dirkmaat dus dat verklaart veel!

Hentje

Het ministerie is VERPLICHT om op te treden tegen overtreding van de Flora en Faunawet.
Deze eigenwijsheid van ons gemeentebestuur gaat ons nog heel veel geld kosten.
Wat een OENEN daar op het gemeentehuis.

truus

Zo kun je alles kapot maken en daar zijn ze van de millieubeweging lekker mee bezig.
jaloezie omdat er zoveel mensen plezier hebben van het fietspad misschien ?

wpDiscuz