Erfgoedorganisaties boos op college om sloop ZOMA

Diverse monumentenorganisaties hebben hun afschuw uitgesproken over de sloop van de ZOMA.


Sloop ZOMA schiet organisaties in verkeerde keelgat.

De sloop van het gebouw dat de laatste jaren als expositieruimte werd gebruikt begon zaterdagochtend. Diverse organisaties maakten zich in februari al zorgen om de sloop van het gebouw. De sloopvergunning is jaren geleden al afgegeven.

Onbetrouwbare partner, behandeling rechtszaak niet afgewacht

“Het college van B&W van de gemeente Groesbeek – Berg en Dal heeft met haar besluit om te beginnen met slopen de behandeling van de rechtszaak niet afgewacht. Daarmee toont zij zich een onbetrouwbaar partner”, zeggen erfgoedverenigingen. “Formeel hebben ze een gaatje gevonden, maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs. Zo dien je als gemeente niet met monumenten om te gaan”.

Parkeergarage

Pogingen tot behoud mochten niet baten, want “de gemeente Groesbeek – Berg en Dal en sloopwethouder Thijssen zijn niet te vermurwen om het gebouw te behouden. Schoonheid en esthetiek gelden niet”. Op de locatie van de ZOMA, waar vroeger de firma ZOlenMAkerij zat, komt nu een parkeergarage voor de Jan Linders en de Aldi. Dit heeft alles te maken met de centrumplannen. Vereniging Heemschut: “Het lijkt ons niet de gewenste kwaliteitsimpuls die je voor het centrum van Groesbeek wil hebben”.

Heemschut heeft aan de basis gestaan van het gemeentelijk monumentenbeleid in Groesbeek. “Dat is met de sloop van dit rijksmonument weer terug bij af”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 46 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bart

Schoonheid en esthetiek, klets toch niet, het was toch een foeilelijk gebouw. Ik kan me niet herinneren iets van de erfgoed vereniging te hebben gehoord toen café de Locomotief werd afgebroken om dat totaal uit de toon vallende gemeentehuis te kunnen bouwen.

Andre

De ZOMA een rijksmonument , haha wat een grap het gebouw was pas uit de jaren 50.
Het was een lelijk gebouw , oke wel met een historie .

Klaas

TNT eronder

truus

Weer zo’n groepje dat zich onsterfelijk wil maken en waarschijnlijk de zoma nooit heeft gezien

kenner.1

Eindelijk heeft de gemeente weer eens iets goeds gedaan door meteen te beginnen met de sloop. Weg met dat oude lelijke niets toevoegend gebouw hier in Groesbeek.
Geef niet altijd Sjaak Thijssen de schuld, hij voert gewoon zijn taken goed uit.
Die oude troep die hier staat moet gewoon worden opgeruimd.

Marcel

Kan niet wachten tot de nieuwbouw in het centrum oud genoeg is om gesloopt te worden. Hoeft voor mij geen 40 jaar te duren. Het gemeentehuis is al bijna oud genoeg om gesloopt te worden.
Ga je gang Sjaak!

Slumpke
Goed idee Marcel, slopen die flats van Sjaak Thijssen. Door wethouder Sjaak is in Groesbeek meer gesloopt dan de Duitsers in de oorlog hebben gebombardeerd. Als je zo’n ZOMA-gebouw maar lang genoeg laat verkrotten wordt het vanzelf lelijk. Dit ZOMA-gebouw is een deel van de historie van Groesbeek en de Groesbekers. Wat zou het toch mooi zijn als we een bestuur met VISIE hadden dat niet ons mooie Groesbeek had versjaggerd aan projectontwikkelaars. Zo maar wat ideeën: Wat de denken van een opgeknapte ZOMA met daarin een mooie overdekte markt zodat inwoners en toeristen ook bij slecht weer terecht kunnen.… Lees meer »
Sprookje

Kwestie van stemmen….!!

De nachtboswachter

Nee we geven Sjaak de schuld.neem aan dat hij niet alleen beslist een zondebok is snel gevonden.toen het om de naam Groesbeek ging bleven de meesten thuis in hun luier stoel.terwijl wij de meeste inwoners hadden en dit is niet om te slijmen.reageer alleen met ge gronden reden.

Toontje

Vreemd dat dezelfde mensen, die klagen dat de leegkomende winkels (door verhuizing naar het nieuwe winkelcentrum aan de Dorpsstraat) nooooiiiit meer gevuld zullen worden en leeg blijven staan, in het Zoma-gebouw een overdekte markt willen hebben en de overtuiging hebben dat dit wèl commercieel zal werken…

Toontje

Nachtboswachter je het 200% gelijk! Als de Groesbekers eens minder zouden neule en zich politiek/maatschappelijk actiever zouden opstellen zag het er hier heel anders uit!

kloeke

Sjaak thijssen…..maakt meer kapot dan je lief is….

Mientje

Nou Toontje, die markt is er toch al, zou mooi overdekt hebben gekund.

Mientje

Sjaak Thijssen is de schuldige ‘nachtboswachter’ want hij is al jaaaaren wethouder van ruimtelijke ordening en er ook nog trots op.

Theo

Gewoon wer stemmen op GVP dan kumt het wel goed brr

Toontje

Nou Mientje, wat denk je wat dat gaat kosten? En wie moet dat betalen? De marktondernemer? Of berekent die zijn kosten door op het product? En ben jij bereid meer voor je groente of fruit of brood te betalen?

Thijssen kan overigens alleen doen wat hij doet door de steun, die hij krijgt van de gemeenteraad, dus er zijn er meer verantwoordelijk voor de ontwikkelingen en niet alleen Thijssen.

Toontje

Over smaak valt te twisten, maar hoe kun je nou de Zoma, de oude Rabo en het pand van Sjef van Bergen mooi vinden en de nieuwbouw niet? Prachtige huizen, straks mooie winkels, aansluitend mooie parken (Mariëndaal, Groeske). Net als de oude Stekkenberg en de oude Zeeheldenbuurt. Kijk nu eens: prachtige, ruime huizen in een ruime wijk. Wie van de oud-bewoners wil nog terug naar de oude woonomstandigheden? Dus niet om nostalgie, (dan hadden we allemaal in plaggen hutten moeten blijven wonen), maar puur woonomstandigheden. Groesbeek groeit en stelt eindelijk wat voor met een echt centrum.

www.hanspeters.eu
Toontje, hij kan dit doen door de helft plus 1 stem. Waarmee ik niet zeg dat de ZOMA had moeten blijven staan. Overigens is Sjaak wel een wethouder met de meeste kennis en ervaring, op vele terreinen. Indien ik terug zou kunnen naar de situatie Bremstraat 36 dan zou ik dat zeker doen. Nu in een in de winter koud nieuwbouwhuis met een soort van klooster tegenover me, waar de nonnen ontbreken is echt niet zo’n succes. Het centrum vind ik veel te hoog en geeft geen dorpse sfeer of karakter, al ben ik het met je eens dat, dat… Lees meer »
Toontje

OK,Hans. Thijssen kan doen wat hij doet, omdat een meerderheid van de gemeenteraad zijn plannen steunt.

Toon verbeet

goedzo Toontje klare taal.

wpDiscuz