Nieuwe werkwijze sportstimulering Berg en Dal

De gemeente probeert ook in de toekomst mensen die onvoldoende bewegen, weer aan het bewegen te krijgen.

Sportstimulering_Berg_en_Dal

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag ingestemd met een nieuw plan van aanpak hiervoor. Het concept heet “Sportstimulering Berg en Dal”. Doelgroep zijn logischerwijs de mensen die, om welke reden dan ook, onvoldoende bewegen. Specifieke aandacht is er voor de kwetsbare groepen, zoals jongeren, ouderen en mensen met een beperking.

1 team, 1 centrale werkwijze

Er werd door de drie voormalige MUG-gemeenten afzonderlijk al ingezet op sportstimulering via SWG, SPOG, Switch ’87, De Hazenkamp en STUW. Men wil nu echter tot één team en één centrale werkwijze voor de nieuwe gemeente Berg en Dal komen. Dit zorgt voor een geharmoniseerde sportstimulering. Elementen van de oude werkwijzen komen terug, maar het totaalplaatje is volgens het college “wezenlijk anders”. De werkwijze moet zich de komende tijd ontwikkelen.

Organisatie

Naast het afstemmen van de werkwijze moet er organisatorisch ook nog het een en ander gesleuteld worden. “We streven ernaar een los netwerk van allerlei acties en activiteiten die bewegen stimuleren samen te brengen. Allerlei partijen kunnen een inbreng leveren om mensen aan het bewegen te krijgen. Dit alles willen we zoveel mogelijk samenbrengen onder noemer van de sportstimulering”. Verbinden is hierbij een kerntaak van het sportteam. Deze functie vormt de lijm tussen de partijen die bezig zijn met activiteiten op het gebied van sport en bewegen. Daarnaast moeten ook externe partijen bij het proces betrokken worden voor sportstimulering met maximaal bereik.

Rijksmiddelen

Met de rijksmiddelen die beschikbaar zijn voor sportstimulering heeft de gemeente de mogelijkheid hier vrij intensief op in te zetten. Het rijk verwacht dat voor iedere 4 uur sportstimulering die zij financieren er 6 uur door middel van cofinanciering tot stand komt. Totaal is er € 133.840,- aan rijksmiddelen en € 116.915,- aan gemeentelijk budget beschikbaar. Het tekort aan beschikbare cofinanciering wil men door middel van externe cofinanciering beschikbaar krijgen.

Samenleving

“We willen de activiteiten van de sportstimulering zo min mogelijk ‘top down’ bedenken, maar uit de samenleving laten komen”, aldus het college. Een speciale website zal hiervoor gelanceerd worden. Er worden zogeheten “kick-offs” georganiseerd om er voor te zorgen dat alle partijen, waaronder scholen en verenigingen, bij aanvang al direct op de hoogte worden gesteld van de nieuwe aanpak. Tot slot worden de gebruikelijke communicatiemiddelen ingezet.

Het plan van aanpak telt 22 pagina’s en staat hieronder (.DOC-bestand):

Plan van aanpak Sportstimulering Berg en Dal.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ben.helder

Grappig dat het Gemeentebestuur deze plannen bedenkt en dan veronderstelt dat bewegen in Berg en Dal ons allen gaat aanspreken. Dat is toch wel lastig met een afgesloten Zeven Heuvelen weg bij de eerste de beste sportbeoefening.

De Kuier.

Is het technisch mogelijk om het gemeentehuis te laten bewegen.?????

handy

@ De Kuijer, Technisch is het mogelijk maar praktisch??? Daar moet eerst iemand voor gevonden worden die de verbinding kan leggen zodat er weer een sportclub gesubsidieerd kan worden.
Ik zou zeggen een sportschool in de oude kruidvat als antikraak..?

Marcel

@ De Kuier: dat gaat niet lukken zolang Sjaak Thijssen daar de poot stijf houdt.

Lulpiep

Ik weet niet wat jij tegen Sjaakie hebt? Marcel? Maar van de vier wethouders is hij wel degene met de meeste kennis in huis.. meest ervaren. Dat er de afgelopen jaren niet altijd alles gelukt is.. dat kan gebeuren. Gemeente bestuurder is ook een moeilijke job. Vraag me af of jij ook altijd op je werk alles goed doet? Of werk je uberhaubt wel?

Ria Patella

Veel gelul uit die piep.

Marcel
@ Lulpiep, Wat ik tegen Sjaakie heb?: die ramt zijn eigen mening er door heen, sluit samenwerking uit met verenigingen & vrijwilligers die soms een andere mening hebben en pest burgers die bezwaar maken tegen zijn plannen. Daarnaast zet hij raadsleden openlijk onder druk om niet tegen zijn plannen te stemmen. Soms misbruikt hij zijn ervaring. Op het werk heb ik zeker ook fouten gemaakt, vaak heb ik daarvan geleerd en soms ook nederig excuus gemaakt. Ik heb op een ruime maand na 40 jaar kunnen, willen en mogen werken. Ik gun dat iedereen, hoewel sommigen een zetje nodig hebben… Lees meer »
wpDiscuz