Altena-Hettsteeg blijft voorlopig open

Het gedeelte van de Cranenburgsestraat tussen de bebouwde komgrens van Groesbeek en de Hettsteeg bij de grensovergang met Duitsland richting Kranenburg mag voorlopig open blijven.


24 juni 2015: grensovergang Altena – Hettsteeg is weer geopend. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De voorzieningenrechter ziet geen aanleiding om de op 2 juli 2015 getroffen voorlopige voorziening op te heffen nu nog onduidelijk is welke aanvullende maatregelen er getroffen moeten worden om te voldoen aan de bepalingen van de Flora- en faunawet.

Overtreding Flora- en faunawet

Op 2 juli 2015 heeft de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening getroffen door het besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) van 30 juni 2015 te schorsen.  Bij dit besluit  heeft de staatssecretaris van Economische Zaken aan de gemeente Groesbeek een last onder dwangsom opgelegd. Deze dwangsom is gebaseerd op overtreding van de artikelen 2 en 9 Flora- en faunawet (Ffw). De staatssecretaris van EZ heeft aan dit besluit ten grondslag dat, nu het in geding zijnde gedeelte van de Cranenburgsestraat tussen de bebouwde komgrens van Groesbeek en de grensovergang met Duitsland Altena/Hettsteeg op 24 juni 2015 door de gemeente Groesbeek is opengesteld voor gemotoriseerd vervoer.  De gemeente zou haar zorgplicht voor de directe omgeving van dit gedeelte van de Cranenburgsestraat aanwezige steen- en kerkuilen hebben geschonden. De staatssecretaris heeft daarom bepaald dat de weg in de oude staat moest worden teruggebracht. Daarbij heeft de staatssecretaris zich op het standpunt gesteld dat de feitelijke situatie ter plekke verschilt van de situatie tijdens een door de staatssecretaris eerder opgelegde preventieve last onder dwangsom, waarop de gemeente Groesbeek de gang naar de rechter heeft gemaakt en waarover de rechtbank op 16 juni 2015 uitspraak heeft gedaan.

Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter is er een overtreding van in ieder geval artikel 2 van de Ffw,  namelijk het met voldoende zorg in acht nemen voor de in het wild levende dieren en planten en ook voor hun directe leefomgeving.

Kans op overeenstemming

Tijdens zitting op 20 juli 2015 heeft de staatssecretaris van EZ medegedeeld dat op zijn ministerie wordt gewerkt aan een nieuw besluit wat door deze rechtbank in haar uitspraak van 16 juni 2015 is overwogen. Tevens heeft de staatssecretaris aangegeven dat in de week van 13 juli 2015 een gesprek heeft plaatsgevonden tussen verweerder en de gemeente Groesbeek over onder meer de openstelling van de Cranenburgsestraat en dat een mediationtraject zal worden ingezet. Ook zullen de derde-partij, de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek, en andere belangengroeperingen worden uitgenodigd om hun standpunten over de te nemen maatregelen en de situatie in het betrokken gebied kenbaar te maken. Er bestaat daarom nog een kans dat alle betrokken partijen overeenstemming zullen bereiken over de te nemen maatregelen om te voldoen aan de bepalingen van de Ffw.

Gelet op deze omstandigheden zal de voorzieningenrechter, in het kader van de door haar te maken belangenafweging, de op 2 juli 2015 uitgesproken schorsing handhaven.

Klik hier voor de uitspraak.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 27 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
klaas

de uilen zijn toch op vakantie dus mooi open laten

Willie

Waarom doet ons Groesbeekse gemeentebestuur toch zo’n moeite om ons via een korte route zo snel mogelijk bij de Kranenburgse winkels te brengen zodat we daar onze dagelijkse boodschappen kunnen doen en onze auto vol gaan tanken.

Je zou haast denken dat onze bestuurders zijn omgekocht door de Kranenburgse middenstand.

Wat zullen de Kranenburgse middenstanders lachen om die “Dumme Holländer”!

Kost alleen klauwen vol geld ten kosten van de burger

Henk

Wat een opgeblazen gedoe,nog te belachelijk voor woorden !

Toontje

Nee Willie, die weg is altijd open geweest en moest sluiten vanwege de uilen. Het gemeentebestuur wil dus een weg, die altijd open is geweest gewoon open en niet dicht vanwege een paar vermoedelijk aanwezige uilen. De vraag die je moet stellen is dus: waarom willen degenen, die de weg dicht willen deze nou eigenlijk dicht? Vanwege uilen of is dat een dekmantel voor hun eigenlijke reden: ze haten alles wat met auto’s te maken heeft…

Stekkenberg

Toontje 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Marianne

@Willie – Wat ook vreemd is dat je geen protest hoort van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) tegen die binnendoor-route naar de Kranenburgse winkels.
Iedere Euro die door die kortere route extra in Kranenburg wordt uitgegeven gaat ten koste van de Groesbeekse winkeliers.
De GOV liep naar de rechter omdat ze dachten wat omzet mis te lopen tijdens de Vierdaagse maar dit omzetverlies richting Kranenburg laten ze maar gebeuren.

DeHorst

Ik denk dat meneer de Uil wel een ander plekje kan vinden hier in de omgeving Groesbeek, wel toevallig dat net hier een ongelooflijke zeldzame mooie uil zit. Misschien zijn er wel verschillende aanwonenden die deze uil speciaal geïmporteerd hebben :O

Marianne

Nee Toontje, die weg is NIET altijd open geweest. Sinds mensenheugenis was die weg afgesloten voor auto’s.
In 1994 hebben vandalen de aanwezige afsluiting weggesloopt. Omdat de overheid niets deed kon de weg jarenlang illegaal door auto’s worden gebruikt.
In 2003 is uiteindelijk de wettige situatie hersteld door het plaatsen van de carterrammer.

DeHorst

Wou je inwoners gaan verbieden om in Duitsland inkopen te doen?
Of je nou via boersteeg, wylerbaan of de ketelstraat komt, het blijft voordeliger.
Als je voordeliger inkopen kan doen, waarom zou je het niet doen?
Nee alles in eigen dorp houden, wel jammer dat de gemeente groesbeek ook werk uitbesteed aan bedrijven buiten de gemeenten,
Klopt ook niet toch?

Willie

@DeHorst – Niemand verbied jou iets DeHorst.
Maar het is wel vreemd dat ons gemeentebestuur zoveel moeite doet (en belastinggeld uitgeeft) voor een korte route naar de Kranenburgse winkels ten koste van onze Groesbeekse winkeliers.

Ze zullen toch niet denken dat Kranenburgers in Groesbeek gaan winkelen? Behalve een verdwaalde Kranenburgse bejaarde op de dinsdagmarkt zie ik weinig klanten uit Kranenburg in Groesbeek.

Marcel
Qua GOV hoef je geen stelling te verwachten. Die hebben een incompetente voorzitter en een secretaris (Irma van de Scheur)die met een GVP pet op in de Gemeenteraad zit. Sjaak Thijssen en Hennie Eikholt zijn ook van het GVP en van de Horst. Zo gaat dat in de politiek van Groesbeek. Veel Horst en een beetje drammen, daar is geen uil tegen bestand? Mits er een objectief oordeel van een rechter wordt uitgesproken. Ik verwacht niets van mediation in dit geval. Jan Norp noemde deze week (als oud gemeenteraadslid) een objectieve afweging van alle belangen een belangrijke bestuurlijke norm. Nu… Lees meer »
De nachtboswachter

Ik bemoei mijn er niet mee.

Toontje

@ Marianne, de geschiedenis is wat langer. Vroeger (voordat Jan en iedereen z’n moeder zich er mee ging bemoeien) kon je er gewoon overheen. Er was toen nog een echte grens tussen Nederland en Duitsland. Dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig zijn er open grenzen (bedankt EU, ahum), maar we hebben nog nooit zo vast gestaan… 😉

Marianne

@Toontje, je hebt ongelijk. Je kon er NIET met de auto overheen want er stond een slagboom en daarna paaltjes die door vandalen werden gesloopt.
Ik heb nog meegemaakt dat je een speciaal pasje nodig had om er overheen te fietsen en dat kreeg je alleen als je in Duitsland werkte of er familie had.
En wat Europa betreft: De bescherming van de uilen is het rechtstreekse gevolg van Europese regelgeving, maar dat zul je wel niet willen horen.

Toontje

@ Marianne, dat van de EU is ironisch bedoeld. Voor de duidelijkheid: ik ben vóór Europa, vóór economische samenwerking à la EEG, maar tegen de democratie vermalende EU.
Verder zou het misschien de moeite waard zijn de geschiedenis van Altena/Hettsteeg eens in z’n totaliteit te bekijken. Misschien komt er dan een andere conclusie te liggen. 😉

DeHORST Groesbeekse bedrijven werken door heel Nederland, in elke gemeente kom je ze tegen,waarom mag een bedrijf van buitenaf dan niet in Groesbeek werken, ik werk 28 jaar in de bouw en van die 28 jaar heb ik er 27 jaar en elf maanden buiten Groesbeek gewerkt,en dan nog iets de goedkoopste wint.

bellefante

Uilen slapen over dag toch

h kersten
wat geschiedenis ! vroeger stond er een grenssteen met een nummer er op en deze kon je aan vragen bij de marechaussee aan de Zevenheuvelenweg ook al ging je met de fiets over de grens en dit nummer stond dan in je paspoort erbij geschreven met een stempel ( zodat je naar je familie kon ik Duitsland ander moest je ook omrijden . zou ging dat vroeger en ik kan het weten want ik had een nummer met stempel in mijn pas staan . en ik kom van de horst dus je moest er ook wonen ( bij de grens… Lees meer »
Toontje

@ h kersten: En ik kom van de Stekkenberg en wij stopten niet voor een grenssteen of we nou wel of geen stempel hadden. Ook een stuk geschiedenis. 😉

wpDiscuz