Gemeente blijft zich verzetten tegen Windpark Reichswald

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal blijft tegenstander van de komst van een windmolenpark in het Reichswald.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Horizon zal beeldbepalend veranderen

Zij benadrukt dat ze niet tegen windmolens is, maar tegen de plek waar de 12 windmolens waarschijnlijk zullen komen. Zeker gezien de gevolgen voor het landschap. “De molens zullen vanaf Groesbeek goed zichtbaar zijn en de horizon beeldbepalend veranderen”, aldus de gemeente.

Eerdere reacties

Groesbeek – Berg en Dal heeft in de afgelopen periode al vaker bij diverse Duitse overheidsinstanties aangegeven tegen de komst van het windmolenpark te zijn. “Wij hebben een reactie gestuurd aan de gemeente Kranenburg, de Kreis Kleve (de regionale instantie) en de Bezirksregierung Düsseldorf. Daarnaast is er ook een reactie ingediend in lopende Duitse milieu- en natuuronderzoeken”.

Ontwerp bestemmingsplan

Op 18 juni 2015 heeft de gemeenteraad van Kranenburg besloten om een windenergiezone in het Reichswald op te nemen. Dat betekent dat er windmolens geplaatst kunnen worden. Het Duitse bestemmingsplan voor die locatie zal door de gemeente Kranenburg daarvoor worden aangepast. Een ontwerp bestemmingsplan ligt al ter inzage bij onze oosterburen. Een Duitse projectontwikkelaar, ABO Wind, zoekt op dit moment voor de gemeente Kranenburg uit of de windmolens geplaatst mogen en kunnen worden, met name volgens milieu- en natuurwetgeving.

Zienswijze

De inzagetermijn van het ontwerp bestemmingsplan loopt tot 20 augustus 2015. Iedere Groesbeekse inwoner ouder dan 18, kan op het ontwerp bestemmingsplan reageren. De gemeente geeft aan zelf binnenkort ook een zogenaamde “zienswijze” op het ontwerp bestemmingsplan in te dienen. Pas daarna stelt de gemeenteraad van Kranenburg het bestemmingsplan definitief vast. Op welke datum is nog niet bekend. Als de raad van Kranenburg het plan heeft vastgesteld, kunnen belanghebbenden en/of de gemeente weer in beroep gaan. Omdat nog niet bekend is wanneer het besluit valt is dus ook nog niet duidelijk wanneer de termijn van beroep zal ingaan.

1000 handtekeningen

De online petitie tegen de windmolens heeft in 1,5 maand tijd 1000 handtekeningen opgeleverd. De teller staat inmiddels op zo`n 1200. Windmolenpark Reichswald, met 12 windturbines met ieder een hoogte van 200 meter, dat strak langs de rijksgrens met Gennep en Groesbeek door de Duitse buurgemeente Kranenburg gerealiseerd zal worden, heeft volgens actiegroepen veel nadelige grensoverschrijdende gevolgen. Voorstanders zien het anders: De twaalf windturbines produceren hier zo veel duurzame en klimaatvriendelijke stroom als 98.000 mensen thuis verbruiken.

Info

Inwoners van de gemeenten Groesbeek – Berg en Dal, Gennep en Kranenburg vinden meer informatie op de website www.gegenwindreichswald.eu. Meer inhoudelijke informatie over de plannen van de gemeente Kranenburg kunt u vinden op www.kranenburg.de

Dossier Windpark Reichswald op DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 augustus, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Grensgeval

Gemeente is niet tegen windmolens maar wel op die plek……..
Waar het ik dat meer gehoord.
Zelfs als je ze een kilometer de zee in plaatst zijn er nog tegenstanders.
Heel slecht voorbeeld geeft de gemeente met dit standpunt.
Zelf nog geen 3 % duurzame energie gebruiken en wel je buren de maat nemen,
Benieuwd of de gemeenteraad ook zo kortzichtig is.

Marcel

@ Grensgeval; volgens mij is het volstrekt normaal dat er in Groesbeek geen draagvlak is voor een windmolenpark op juist die locatie. Het Reichswald is voor ons als inwoners het meest beeldbepalende uitzicht. Om dat te behouden zijn wij hier in Groesbeek bezorgd.
Alle andere argumenten zijn daar ondergeschikt aan.

Ronald
Windenergie op deze locatie is echt geen optie. Wat de gemeente zou moeten doen is zorgen dat er subsidie regelingen komen voor zone-energie. Zelf ben ik al jaren kijkhart aan het werk om iedereen waker te schudden dat we heel snel moeten ingrijpen om ons klimaat te beschermen. Natuurgebieden zijn al zo zeldzaam en de paar die er zijn gebruiken voor windparken is niet duurzaam. Op zee of langs de snelwegen is er ruimte zat om windmolens te plaatsen. Nog iets waar ik mij al jaren aan erger is al die extreem dure geluidswallen, als die geluidswallen gelijk goed ontworpen… Lees meer »
nimby

weer een duidelijk geval van….. Not In My Back Yard……..
bah…..zielig……

kloeke

@nimby……ik hoef die troep van de buren niet in my backyard! !!

Knilles

@ronald, ik hoop dat je officiële stukken minder spelfouten hebben dan deze reactie.

Rinus

Gewoon plaatsen die dingen dan hebben we dat ook weer gehad. Het gaat tenslotte niet om wie er wint maar om de wind.

kloeke

@rinus,als je zit te eten en ik laat een scheet bij je oor zeg je dan ook……het is maar wind? 😉

Grensgeval

Volgens mij zijn de Zevenheuvelenweg en de Ooipolder het meest beeldbepalende uitzicht.
Laat de gemeente er maar op letten dat deze beeldbepalende uitzichten niet vergalt worden door de alsmaar oprukkende maisvelden.

kloeke

Grensgeval,blijf jij aub van de drugs af……

Hendrik

Je plaats toch geen windmolens in een natuur gebied . Plaats ze langs de autobaan twee vliegen in een klap ze maken alle twee herrie.

Grensgeval
Je moet wel een heel simpele ziel zijn als je iemand met een andere mening meent te moeten vertellen dat hij/zij van de drugs af moet blijven. Maar ja, er staan op de diverse forums bij Degroesbeek wel meer bijdragen van een zeer bedenkelijk niveau. Lekker anoniem mensen disqualificeren en uitschelden i.p.v. Argumenteren is hier helaas aan de orde van de dag. Werkelijk zinvolle bijdragen aan de diverse discussies zijn zeer beperkt. En natuurgebied……. Hoezo natuurgebied? Het Reichswald is een puur productiebos dat weinig met natuur te maken heeft. Er zit weliswaar veel wild maar dat is ook alleen maar… Lees meer »
kloeke

@grensgeval. Zit je er toch weer aan hè. ..?
Jij bent toch niet die mafkees die eerst hier bij de pvda zat?die man die vanuit goch kwam vertellen hoe het hier is groesbeek moest?je komt uit goch,praat ontzettend dom,en je argumenten slaan kant nog wal……ben je het?

Veteraan

Bingo kloeke.

wpDiscuz