Geef uw mening over ‘Omgekeerd afval inzamelen’

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal organiseert deze week inloopavonden voor inwoners over het onderwerp ‘Omgekeerd inzamelen van afval’. De raad heeft een principebesluit hierover genomen en wil weten wat ú daarvan vindt.

Containers_omgekeerd_inzamelen-DGB

Binnen de nieuwe gemeente Groesbeek – Berg en Dal wordt het afval nog op verschillende manieren ingezameld. Dat komt doordat Groesbeek en Millingen dat anders deden dan de voormalige gemeente Ubbergen. Men wil dat nu voor de hele gemeente op dezelfde manier gaan regelen.

En als we daar toch mee aan de slag moeten, is het wel zo slim om dat meteen zó te doen dat het minder afval en meer hergebruik oplevert. Maar eerst wil de gemeente horen wat ú vindt! Zij nodigt u dan ook van harte uit op de geplande inloopavonden begin september!

Principebesluit en inspraak

De gemeenteraad heeft een principebesluit genomen op basis van drie scenario’s. Hoe deed Groesbeek/Millingen de afvalinzameling, hoe deed Ubbergen dat en hoe kunnen we het anders doen via omgekeerd inzamelen. Dat betekent dat we ervoor gaan zorgen dat u zo gemakkelijk mogelijk afval kunt scheiden. En dat u zoveel mogelijk afval kunt scheiden. Wat er dan nog overblijft aan restafval kunt u zelf wegbrengen. U heeft er dus voordeel van zoveel mogelijk te scheiden, want dat haalt men dan (gratis) op in plaats van het restafval. Omgekeerd inzamelen. Daar heeft de gemeenteraad in eerste instantie voor gekozen. Nu volgt de inspraakperiode.

Hoe werkt het

Dit is het plan: u krijgt drie (mini)containers. Eén minicontainer voor gft, één voor Plastic+, en één voor oud papier en karton. Dat zijn waardevolle grondstoffen en die worden opgehaald. De containers zorgen ervoor dat u het altijd makkelijk kwijt kunt thuis. De kleine hoeveelheid restafval die u dan nog overhoudt, kunt u zelf wegbrengen naar een ondergrondse container, tegen betaling van € 1,- voor een zak van 50 liter.

Afvalpas

U kunt de ondergrondse container openen met uw afvalpas, die u van Dar heeft ontvangen. Dat kan dus zeven dagen per week, 24 uur per dag. U hoeft geen contant geld bij u te hebben. Via uw afvalpas krijgt u een eindfactuur per maand van het aantal zakken dat u weggebracht heeft. Als u goed afval scheidt komt dat jaarlijks neer op gemiddeld 6 restafvalzakken per woonadres. Het restafval mag in een normale afvalzak. De tariefzak wordt dan afgeschaft.

Uw mening telt!

Deze verandering van beleid valt onder de inspraakverordening. Dat betekent dat u als inwoner de plannen kunt beoordelen en uw mening geven. De gemeente Groesbeek – Berg en Dal vindt het belangrijk dat u goed op de hoogte bent over het omgekeerd afval inzamelen en de alternatieven. Daarom organiseert zij de inloopavonden.

Inzage

De plannen liggen ter inzage in het gemeentehuis. De inspraakperiode loopt tot en met 16 september 2015. U kunt uw mening tot en met 16 september (na de inloopavonden) schriftelijk insturen of op de inloopavonden zelf kenbaar maken. De gemeenteraad krijgt daarna de inspraakreacties in een verslag aangeboden en neemt dan een definitief besluit.

Data en locaties inloopavonden
• Dinsdag 1 september: 19:30 tot 21:30 uur, Kulturhus Beek
• Woensdag 2 september: 19:30 tot 21:30 uur, Gemeentehuis Groesbeek
• Donderdag 3 september: 19:30 tot 21:30 uur, De Kastanje in Millingen aan de Rijn

Meer weten?

Download dan de bijgevoegde brochure en lees alles erover.

Folder omgekeerd inzamelen (.PDF-bestand)
Veel gestelde vragen Omgekeerd inzamelen (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 augustus, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 49 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

Alles was er gebeurt in deze gemeente is al beslist. Dus wat heeft het voor een nut om je mening te geven. Er wordt immers geen flikker mee gedaan. Kijk eens alleen op deze site van de Groesbeek daar komen soms toch nuttige tips binnen zoals het logo van de nieuwe gemeente, het afsluiten van de 7heuvelenweg enz… maar al die opmerkingen, suggesties worden niet opgenomen in welk besluit dan ook.

jantje.

Inderdaad Henk, weer 1 van de vele schijnheilige vertoningen waarin de Gemeente zogenaamd de burgers om haar mening vraagt! Die 3 mini-kliko,s per huishouden zullen al wel in de maak zijn, en het bos o.a zal wel vol komen te liggen met de rest van het afval, want er is toch geen hond die 1 euro per zak betaald en Daarbij ook nog weg moet brengen naar die zakkenvullers genaamd Van Kesteren. Gr

Jan Kroes

Hallo, mogelijk zijn er nog andere oplossingen zoals de combicontainer. Bijvoorbeeld een combicontainer voor plastic en restafval en een combicontainer voor GFT en papier. De voordelen maar twee containers bij huis voor vier afvalstromen (plastic, restafval, GFT en papier), geen gesleep met zakken, geen investering in ondergrondse containers, gemakkelijker voor ouderen, geen afvaldumping in bermen en polder en het afval zal beter gescheiden worden denk ik. Mvrgr Jan Kroes.

truus

En als je dan een pasje hebt gekregen dat NIET werkt, kun je bij v.Kesteren ook nog een grote mond krijgen .je kunt dan eenvoudig je rommel niet kwijt.
goed geregeld gemeente .

Andy
Ik zie de voordelen wel van de drie containers voor het scheiden van “waardevol” afval. Echter zet ik bij de hoeveelheid restafval mijn vraagtekens. 6 zakken per jaar?! Laat me niet lachen. Ik heb kleine kinderen en heb er elke week minstens 1, zeg 60 in een jaar. Of mag je luiers ook bij het papier doen?? Wie heeft er dan minder dan 1 elke twee maanden om gemiddeld tot 6 per jaar te komen. EUR 1 voor een zak restafval is niet zo gek, betaal je nu volgens mij ook voor een tariefzak. Het gaat erom wat je in… Lees meer »
VAN KESTEREN

Beste Truus,

Bij de introductie van een nieuw systeem, komt het voor dat er enkele kleine opstartproblemen zijn. Zo waren er ook enkele problemen met passen. Deze worden zo snel en adequaat mogelijk opgelost. Na de registratie hiervan, kun je terecht op de milieustraat via een tijdelijke pas. Indien je het gevoel hebt gehad, ‘een grote mond’ te hebben gehad van een medewerker hadden wij dit graag persoonlijk gehoord. Je kunt ons telefonisch bereiken via 024-3975454 of per e-mail. Wij vetrouwen erop je hiermee voldoende te hebben geinformeerd en tot ziens op de milieustraat.

karin

ik vind het eigenlijk niet eens zo verkeerd. natuurlijk is het wel irritant dat je je restafval weg moet gaan brengen (en waar dan naartoe? ik hoop dat er voldoende van die plaatsen komen)

maar nu je ook pakken en blik bij het plastic mag doen hebben wij inderdaad weinig restafval meer.

Oud papier is toch al voor de verenigingen hoef je toch geen container voor
Te hebben . Van Kesteren ook ik ben daar geweest en zeer onvriendelijk behandeld en personeel die niet half Nederlands verstaat en spreekt

smeerpoets

6 restzakken per jaar? Dat is eentje per 2 maanden. Enig idee hoe die zak ruikt als ie eindelijk vol is?! Ik zie de ratten al komen….

ben.helder

Heb je een tuintje van pakweg 10 meter dan zijn 3 containers in je tuin geen pretje. Alleen al de ruimte die ze innemen. Wel vind ik het een goed idee dat dit Gemeentebestuur nu eindelijk eerst luistert voor het beslist. Het zal nog wel even duren voor wij allen gewoon kunnen vertrouwen op dit basis principe van democratie

wiepke

Ruil de oud papier container om voor een rest afval container en ik ben om!Oud papier is voor de verenigingen!

Stekkenbergse

En hoe duur kost DIT GRAPJE dan?

Johanna
Inzage De plannen liggen ter inzage in het gemeentehuis. De inspraakperiode loopt tot en met 16 september 2015. U kunt uw mening tot en met 16 september (na de inloopavonden) schriftelijk insturen of op de inloopavonden zelf kenbaar maken. De gemeenteraad krijgt daarna de inspraakreacties in een verslag aangeboden en neemt dan een definitief besluit. Data en locaties inloopavonden • Dinsdag 1 september: 19:30 tot 21:30 uur, Kulturhus Beek • Woensdag 2 september: 19:30 tot 21:30 uur, Gemeentehuis Groesbeek • Donderdag 3 september: 19:30 tot 21:30 uur, De Kastanje in Millingen aan de Rijn En dan zeggen mensen hier nog… Lees meer »
Petra

Afgelopen week ben ik meerdere malen bij van Kesteren geweest en ben zeer te spreken over het systeem en de manier van afhandelen. Voor mij is het veel goedkoper dan voorheen.
Hout is gratis in te leveren, idem met snoeiafval, metaal, oudpapier, autobanden etc. Scheelt mij tientallen euro’s.

Natuurlijk blijven er mensen die niet lezen hoe het werkt en dan gaan zeuren.
Bijvoorbeeld plasticzak willen inleveren zonder pas. Tja, dat gaat niet en dan zeuren tegen het personeel dat het niet werkt.
En nee.. Ik werk niet bij van Kesteren.

smeerpoets

@johanna: ja, de politiek is dol op inloopavonden. Waarom? Omdat het geen enkele impact heeft. We weten allemaal hoe het werkt, zet een stel bestuurders en raadsleden in een zaaltje waar burgers dan eventjes 1-op-1 tegenaan mogen kleppen. Heeft niets met democratie te maken. Ik verwacht dat de raad een goed besluit neemt, met inachtneming van alle belangen die er spelen. Daar zijn ze voor gekozen. Kunnen jullie nou helemaal niks zelf?!

Gwenn
Misschien toch 3 containers houden: 1 voor rest afval ,een voor gft en de andere voor plastic+ en laat dan oude papier bij de verenigingen! Hoe moeten wat oudere mensen, die nu langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen en dan nog moeten gaan ,waarschijnlijk, ver lopen om hun rest afval weg te kunnen brengen! Dan kunt u wel verwachten dat in huizen en tuinen waarschijnlijk een puinhoop wordt.En de kans is heel groot dat mensen ook in de natuur (wordt het al vaker gedaan!) en naast sommige glas/textiel containers (die al zijn) hun restafval zullen laten liggen! De laatste kom… Lees meer »
winters

En ik als dochter van een moeder van 88, krijg er nog een taak bij om het afval weg te brengen! en nee wij zijn niet met meer, ben alleen en mijn moeder is weduwe, gaan we dat doen op de fiets????

Truusje

Overheid haalt doelstellingen door omgekeerd inzamelen.
Gemeenten hebben resultaatverplichting.
Omgekeerd inzamelen is voor gemeenten geen vrijblijvendheid.
Doelen halen door omgekeerde inzameling doelen worden met de bestaande inzamelmethoden niet gehaald.
De overgang naar het omgekeerd inzamelen kost een hoop geld, levert vooralsnog weinig op en vraagt nogal wat van de bewoners’

Groene Vinger

Hoe je het ook bekijkt je wordt door dez club van zitters toch voor de gek gehouden.

Verkiezing heeft hier wederom niks gebracht.

Inspraak is voor de fun beslissingen zijn toch al genomen, zo avond is puur voor vergoeding van die zitters

H.Kip

En krijgen de mensen die geen tuin maar een balkon hebben ook de drie grote containers? In mijn kleine schuurtje is nu net plaats voor 1 groene container en 2 fietsen. De de vraag: Waar laat ik de 2 andere containers? In de woonkamer naast de bank of misschien wel onder de kapstok onder de jassen. Een andere plaats heb ik er domweg NIET voor. Oplossingen hiervoor zijn van harte welkom.

wpDiscuz