[Update] Winkels op zondag langer open

Winkels in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal mogen op zondagen langer geopend zijn: van 08:00 uur tot 20:00 uur. Dat hebben burgemeester en wethouders dinsdag (11-08) afgesproken.

Nu van 12:00 uur – 18:00 uur

Op dit moment mogen de winkels in de nieuwe gemeente op zondagen van 12:00 uur tot 18:00 uur geopend zijn. Dit is in 2014 besloten en de praktijk leert dat dit goed wordt ontvangen. Met het verruimen van de openingstijden verwacht het college geen problemen. “Navraag bij politie heeft geleerd dat de huidige wekelijkse zondagopenstelling geen negatieve invloed heeft gehad op de openbare orde en veiligheid. Ook bij een verruimd tijdblok van toegestane zondagopenstelling wordt na belangenafweging derhalve geen (onaanvaardbare) aantasting van het woon-, werk- en leefklimaat voorzien, zowel ondernemers als consumenten lijken hier juist voor open te staan”, licht zij toe.

Ruime regeling

Ondernemers wensen zo een ruim mogelijke regeling, blijkt uit gesprekken tussen de drie MUG-ondernemersverenigingen en de gemeente. De supermarkten in Beek en Millingen hebben aangegeven tot 20:00 uur geopend te willen zijn, terwijl de Millingse bakker om 08:00 uur zijn deuren al wil openen. GJS Millingen pleitte, gelet op de wens van de bakker, in een raadsvergadering voor het zomerreces al om de winkeltijden alvast aan te passen, maar het college gaf toen aan te willen wachten tot september. Dan wordt de verordening voor de gehele nieuwe gemeente “geharmoniseerd”.

Onderlinge afspraken

Winkels in een bepaalde kern of branche kunnen gezamenlijk afspraken maken over welke zon- en feestdagen zij geopend zijn en de gekozen openingstijden zelf helder communiceren richting publiek. “Zij zijn uiteraard niet verplicht om volledig gebruik te maken van de geboden mogelijkheden”, zegt het college. Mocht het tijdsblok van 08:00 uur tot 20:00 uur toch te veel van het goede zijn, overweegt men om de tijden aan te passen. Voor de meeste winkels wordt dit 11:00 uur tot 20:00 uur en de branche brood en banket mag vanaf 08:00 uur al open zijn. Wenselijk is die optie (vanuit het oogpunt eenduidigheid en heldere regelgeving) niet.

Nog niet zeker

De verordening met daarin de nieuwe tijden (Verordening Winkeltijden Groesbeek 2015) is nog niet definitief, want de gemeenteraad zal zich op 17 september 2015 over het onderwerp buigen. Belanghebbenden kunnen tot 8 september reageren op de plannen van B&W, want er volgt een kort inspraaktraject.

Update 17-09-2015, 21:45 uur:
De raad heeft donderdagavond een definitief besluit genomen. De winkels mogen van 08:00 uur tot 20:00 uur open zijn. Partijen hadden veel verschillende varianten voor de openingstijden met diverse amendementen. Deze haalden het niet. Een amendement van het CDA, waarin binnen het tijdsblok een maximum van 8 aaneengesloten openingsuren werd vastgelegd, was nog het dichtst bij een meerderheid.

Uiteindelijk werd het collegevoorstel aangenomen. Sociaal Groesbeek, PvdA en Voor Berg en Dal (6 zetels) waren tegen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel

Jammer voor de kleine ondernemers en die moeten al zo hard werken voor hun omzet.

kloeke

Kan er ook gesopt worden met in iedere titel,gemeente groesbeek – berg en dal!!!!!!
Het is ne groesbeek!of is het na volgend jaar ook steeds gemeente berg en dal – groesbeek?

handy

@ Kloeke, het geldt niet voor Millingen/Beek/Leuth en de rest van de reut.. alleen voor Groesbeek en Bergen en Dal (zonder winkels) ahahah lolll

Andersom
Zal het personeel en de buurt blij mee zijn. Dan heb ik het nog niet eens over kleine ondernemers die zich geen personeel kunnen verloven en zelf decreet rond zullen moeten werken. Voor het personeel wordt de zondag steeds meer een gewone werkdag. Het MKB roept al geruime tijd dat er dus niet meer extra betaald moet worden voor werken op zondag. Let maar op, dat is de volgende stap. Dit betekent voor het personeel een zevendaagse werkweek zonder vaste rustdag. Fijn als je samen met je familie op zondags iets leuks wil gaan doen. Ook voor de mensen die… Lees meer »

Ik vraag mij af welke winkels in berg en dal.
En Andersom, je hebt gelijk met jou stelling, wel zondags werken maar geen tegemoetkoming.
We raken alles kwijt wat na de oorlog is opgebouwd, kijk na de ziekenfondsverzekeringen en zoveel andere dingen.
DE VVD is hier de schuld aan, zij praten over democratie, maar zij betalen nu net zoveel voor een verzekering als iemand in de bijstand.
Ook het werken op zondag komt echt van de [VVD] middenstand, de medewerkers die het er niet mee eens zijn moeten maar ander werk zoeken, dat word hun medegedeeld.

De nachtboswachter

Het is ook nooit goed.

Akkie

Zoveel mensen… zoveel meningen…

bosbes

gefeliciteerd, weer een stukje christelijke cultuur naar de filistijnen.

juustem

Dus het gemeentehuis gaat ook open op zondag? 24-uurs economie, maar dan alleen als het ze zo uitkomt. omwonenden van winkels hebben nu helemaal geen dag rust.

winkelier

Als nou niemand op zondag boodschappen gaat doen, dan is het zo afgelopen

boersteeg

ik werk de hele week.
kan ik nu ook op zondag een nieuw paspoort aanvragen?

Sprookje

De prijzen van de artikelen zullen wel weer omhoog gaan… Het personeel moet toch betaald worden.
Een onzinnig besluit, als je op vrijdag of maandag je supermarkt in gaat, zijn de schappen leeg. Het is een verschuiving van inkopen doen.
Ik heb in mijn supermarkt de zondagopening aangekaart. Ze hebben het er zelf moeilijk mee om voor meerdere dagen in te slaan….

wpDiscuz