“Bedreiging Reichswald van twee kanten”

Naast de gemeente Kranenburg werkt nu ook Stadt Kleve aan een plan om gebieden in het Reichswald te bestemmen voor windturbines.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

In het nieuwe ontwerp voor het Kleefse bestemmingsplan wordt ruim 180 hectare bos aangewezen als concentratiegebied voor windindustrie. “Bracht het plan van Kranenburg al schade toe aan het waardevolle Reichswald – de extra zones die de stad Kleve nu wil toevoegen zouden de doodsteek vormen voor het uitgestrekte aaneengesloten woud, dat een hoge ecologische- en cultuurhistorische waarde heeft en een grote biodiversiteit”, aldus de actiegroep Gegenwind/Tegenwind Reichswald.

De vereniging Tegenwind in het Reichswald roept burgers aan twee kanten van de grens op om in de komende weken gebruik te maken van hun recht op inspraak bij de gemeenten Kranenburg en Kleve. In beide gemeenten lopen namelijk inspraakrondes, waar burgers met een zogenaamde ‘Stellungnahme’ hun zienswijze kenbaar mogen maken.

Schade

“Windindustrie in het Reichswald zal grote negatieve gevolgen hebben, ook aan Nederlandse zijde.” Dat zegt Tegenwind-woordvoerster Iris Roselie. Ze waarschuwt voor schade in aangrenzende Nederlandse natuurgebieden als De Bruuk, Sint Jansberg en het geplande Koningsvennen, zoals gevaar voor beschermde vogelsoorten, kans op vervuiling van grondwater en fragmentatie van het kwetsbare ecosysteem. Ook maakt ze zich zorgen over de gevolgen van geluidsoverlast, vermindering van de leefbaarheid in de buitengebieden en de dorpen langs de grens en de waardevermindering van onroerend goed. Door de verminderde aantrekkingskracht van het gebied zal ook de toeloop van toeristen dalen, een belangrijke bron van inkomsten in de streek.

Inspraak

“Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van dit inspraakrecht gebruik maken,” zegt Roselie. “De Duitse wet verplicht gemeentes om deze zienswijzen serieus te nemen. Burgers van binnen en buiten de gemeentegrenzen mogen alle argumenten aanvoeren, die tegen de bouw van windturbines in het Reichswald spreken. Voor de één is dat misschien het verjagen van wild, voor de ander bijvoorbeeld de kap van tientallen hectares aan bosgebied. Weer een ander is tegen het verjagen en vermalen van trekvogels, of bang voor oncontroleerbare bosbranden. Het maakt niet uit welke argumenten iemand heeft, maar het is belangrijk om ze op papier te zetten en bij allebei de gemeenten in te dienen.”

Windmolenpark_Reichswald_vanaf_7heuvelenweg-ABO

Kranenburg

Op 18 juni van dit jaar aanvaardde de Kranenburgse gemeenteraad het initieel ontwerp voor de wijziging van het ‘Teilflächennutzungsplan’ (deelbestemmingsplan), dat de bouw van windturbines langs de Kartenspielerweg mogelijk moet maken. Sinds 6 juli ligt dit ter inzage. Tot 20 augustus 2015 loopt een eerste, vroegtijdige inspraakronde, die dient ter verkenning van de belangrijkste aanpassingen. Reacties kunnen gestuurd worden naar: Gemeinde Kranenburg, Der Bürgermeister, Bauamt, Klever Straße 4, 47559 Kranenburg, of per e-mail ter attentie van Der Bürgemeister, naar [email protected]. Na eventuele wijziging van het initiële ontwerp, volgt een tweede inspraakronde die waarschijnlijk in de herfst van 2015 zal plaatsvinden. Klik hier voor hulp bij het schrijven van een zienswijze voor Kranenburg.

Stadt Kleve

De procedure in de gemeente Kleve is dezelfde als die in Kranenburg. Echter, de Kleefse plannen bevinden zich al in de tweede inspraakronde. De concentratiegebieden voor windindustrie zijn namelijk pas na de vroegtijdige inspraakronde in het ontwerp opgenomen. De tweede inspraakronde, die nu loopt, is de laatste mogelijkheid voor derden om hun zienswijze in te dienen. Dat kan tot uiterlijk 31 augustus 2015, naar Stadt Kleve, Fachbereich Planen und Bauen, Abt. Stadtplanung, Landwehr 4-6, 47533 Kleve of per e-mail, ter attentie van Fachbereich Planen und Bauen, Abt. Stadtplanung, naar [email protected]. Klik hier voor hulp bij het schrijven van een zienswijze voor Kleve.

Hulp

Gegenwind im Reichswald / Tegenwind in het Reichswald e.V. is een Duits-Nederlandse vereniging die sinds 2012 strijdt tegen de komst van windindustrie in het Reichswald. Op de website van de vereniging www.tegenwindreichswald.eu is meer informatie te vinden over de beide voorstellen en de procedures. Er wordt ook toegelicht hoe de zienswijzen op te stellen en waarheen deze te sturen. Ook kunnen er voorbeeldbrieven gedownload worden.

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal heeft begin augustus aangegeven zich te blijven verzetten tegen de windmolenplannen.

Flyer Gegenwind/Tegenwind Reichswald (NL).
Dossier Windpark Reichswald op DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 augustus, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Straks zie je het bos niet meer door de bomen.

Henk

Nachtboswachter,

Het is, je ziet door de bomen het bos niet meer, je hebt wel gelijk laat ze die turbines maar in Kleef plaatsen, ook daar hebben ze plaats genoeg en grote hoogtes, dan hebben wij er tenminste geen last vast, goed, de Duitsers moeten altijd gelijk hebben, hopelijk kijkt de gemeente en de regering hier is goed naar, laat RUTTE hier maar gaan wonen, dan was het zo afgelopen N.M. RUTTE en MERKEL kunnen het toch zo goed met elkaar.

Gr.

Een Groesbeker die aan de Duitse grens woont

De nachtboswachter

Foutje maar je begrijpt het wel Henk.

Stadt Kleve heeft na 1e inspraakronde deze gebieden in het Reichswald in FNP opgenomen. Dit is echt niet ok van hen. En ook nog eens tijdens vakantieperiode…,

jantje.

@Henk, zou de volgende tekst nog is goed lezen “Bracht het plan van Kranenburg al schade toe aan het waardevolle Reichswald – de EXTRA zones die de stad Kleve nu wil toevoegen zouden de doodsteek vormen voor het uitgestrekte aaneengesloten woud, dat een hoge ecologische- en cultuurhistorische waarde heeft en een grote biodiversiteit”. On begrijpelijk en zeer triest hoe men tegenwoordig nog met de natuur omgaat !!!!!! Gr

klever

ik neem aan dat Iris Roselie dit geheel kan onderbouwen en komt met tastbare bewijzen.
of is het een onderbuikgevoel wat ze heeft…….
laat ze maar niet op degartenspielerweg komen maar plaats ze in kleve boven op de greverberg bij het monument.
kijken of mevrouw dan ook de zelfde klaagzang heeft.
of gaat het hier ook alleen over NIMBY.
dit laatste is meer aannemelijker dan wat deze dame zegt.

treffers 2

neem van mij aan wat je ook doet of probeert die windmolens komen er toch. met dank aan de burgermeester van Kranenburg want die word er ook beter van. wel jammer voor al die mensen die tegen dit windmolenpark zijn. laat dat duidelijk zijn.

Die molens komen er toch let maar eens op daar doen wij niks aan

heinz

De windmolens mogen er van mij rustig komen wij hebben er toch geen last van. Misschien die paar mensen die op de grafwegen Duitsland wonen, maar wij toch niet.
En misschien kunnen wij er in de Breedeweg nog wel stroom van krijgen scheelt allemaal in de knip

Ria Patella

Henk maak je niet druk. Je lijkt Don Quichot wel.
Die windmolens gaan er echt wel komen.
Daar doet de burgemeester, Rutte, Tegenwind en wie dan ook helemaal niets aan. Het is daar Duitsland Henk. Die maken daar zelf de dienst wel uit. Zij laten zich door ons de maat niet nemen.
Het is straks het zelfde als met Zevenblad.
Als je er vanaf wilt komen, moet je zelf sterven.

Ria Patella

Henk, misschien kun je je energie beter besteden in het gaan verhuizen.

kloeke

Dan later.wij er ook maar een stuk of 10 neerzetten daar……

Ria Patella

Misschien op de plek waar Henk nu woont.

wpDiscuz