[Foto’s] Fietspad spoorkuil Groesbeek afgesloten

Maandag heeft de gemeente Groesbeek – Berg en Dal het gedeelte van het betonnen fietspad tussen de Schietbaan en de Biesseltsebaan in Groesbeek afgesloten.


Fietsers kunnen tijdelijk geen gebruik maken van het pad door de spoorkuil. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Deze afsluiting duurt tot medio oktober.

De afsluiting is opgedragen door de staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken. Volgens haar Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de Flora- en faunawet overtreden met de aanleg van het betonnen fietspad eind 2014. De gemeente is het hier niet mee eens, maar heeft in dit geval 4 opties:

1. Het fietspad moet nu afgebroken worden
2. Het fietspad moet worden afgesloten tussen maart en  oktober
3. De gemeente moet ter plekke diverse maatregelen nemen om de zogenaamde overtreding te voorkomen.
4. De gemeente kan nogmaals een schorsing van het besluit aanvragen bij de Rechtbank Gelderland

Redenen

De gemeente heeft ervoor gekozen gehoor te geven aan het besluit van de staatssecretaris door het fietspad tijdelijk af te sluiten. Hiervoor is gekozen om de volgende twee redenen:

1. Overleg
Half september staan diverse gesprekken tussen gemeente en RVO gepland om o.a. te praten over deze zaak Doel is uiteraard samen tot een redelijke oplossing te komen. Als de gemeente voor die tijd wederom om een schorsing vraagt bij de rechtbank komt dit de gesprekken en dus een oplossing niet ten goede. Mochten de gesprekken onverhoopt niet leiden tot een geschikte oplossing, dan is de gemeente genoodzaakt alsnog het juridische pad – verder te vervolgen.

2. Nader onderzoek
Al eerder was de gemeente van plan het fietspad tijdelijk af te sluiten in september. Dit vanwege het advies van ecologen om in september nader onderzoek te doen naar het gedrag van jonge zandhagedissen. Hoewel namelijk uit ecologische onderzoeken in het voorjaar en de zomer van 2014 bleek dat de aanleg van het fietspad geen of nauwelijks effect zou hebben op de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zou het kunnen zijn dat de volwassen zandhagedissen de net uit hun ei gekropen jongen uit het geschikte leefgebied jagen. De jongen zouden dan het voor hun ongeschikte fietspad over moeten, op zoek naar nieuw leefgebied. Op basis van dit onderzoek kan de gemeente dan aanvullende maatregelen nemen.

Aangezien kort daarna in oktober de reptielen in winterslaap gaan kan het fietspad vanaf dan weer gebruikt worden. Tegen die tijd zal ook het derde onderzoek van de flora en fauna langs het traject, waartoe de gemeente in april 2015 opdracht gaf, afgerond zijn. Mocht daaruit en/of uit de gesprekken met het ministerie blijken dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan verwacht de gemeente die in de winter uit te kunnen voeren, zodat volgende zomer het fietspad gewoon open kan blijven zonder verdere juridische procedures.
 

Onverwachte aanleg

Het besluit van de gemeente om het fietspad aan te leggen kwam in november erg onverwacht. De aanleg van het betonnen pad gebeurde in de vroege ochtend, zonder duidelijke aankondiging. WOB-verzoeken van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) hierover leverden niets op, zegt de werkgroep.

De manier van handelen van de gemeente, door WMG “onfatsoenlijk” genoemd, lijkt bij diverse organisaties voor de nodige frustraties te zorgen. Sindsdien is het een getouwtrek tussen het ministerie en de gemeente, mede doordat er na ingebruikname meldingen zijn geweest van dode reptielen op het fietspad. De gemeente zegt dat zij er aanvankelijk alles aan heeft gedaan om rekening te houden met de beschermde diersoorten. Ministerie en gemeente liggen overigens ook met elkaar overhoop als het gaat om het dossier Altena – Hettsteeg.

Inwoners maakten veelvuldig gebruik van het fietspad, zijn hoe dan ook de dupe van deze juridische strijd en zijn nu boos om het feit dat hun geliefde fietspad is afgesloten. De gemeente vraagt begrip voor de tijdelijke afsluiting van het betonnen fietspad en verzoekt gebruikers, in het belang van het behoud van het fietspad, de afsluiting te respecteren.

Dossier “Fietspadsoap Groesbeek”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 80 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

pfffff wordt er zo moe van

Wat een stel mafkezen!

treffers 2

daar gaan we met ons allen een stokje voor steken . belachige uitspraak dit moeten NIET WILLEN.

charles

ondanks dat ik mij afvraag hoeveel fietsers er nu gebruik van maken, vind ik wel dat er een veilig fietspad naar Malden en Molenhoek moet komen.
De Rijlaan is levensgevaarlijk voor fietsers.
Als het niet anders kan moet de gemeente de Rijlaan maar half weghalen en er een fietspad van maken.
Kijken wie er dan gaat protesteren.

kenner.1

Gemeente , hou je poot stijf en geef niet toe aan al die onzinnige waardeloze natuurfreaks.
Zit die gasten maar aan het werk in plaats van ze te steunen in hun actie tegen de gemeente.
En die achterlijke rijksbestuurders van de hogere overheid.
Nodig ze uit en leg uit waarom dit fietspad nodig is en er geen enkele hagedis om het leven komt.
Deze belachelijke uitspraak moet worden terug gedraaid.
Gegroet.

Nick

Gisteren voor het eerst een hagedis op het fietspad gezien. Het beestje was nog springlevend.

Miep

Welk deel wordt nu precies afgesloten? Er staat hierboven tussen de Schietbaan en de Biesseltsebaan, maar waar is de Schietbaan?

juustem

Karma.

klaas

wanneer sluiten ze die gekke .vooral die natuur mafkezen die hier in groesbeek rond lopen kost weeeeeer bakken geld

Groesbeek
echt, om dit soort zaken gaat Nederland totaal naar de knoppen. We zetten het hele land open om van alle gaten en kieren uit Europa diverse (criminele) activiteiten toe te laten, mensen moeten naar de voedselbank terwijl er miljarden euro`s naar landen gaan waarvan niet 1% zeker is of het daadwerkelijk aan hongerlijdende burgers toekomt, miljoenen euro`s verspillen we aan het nathouden van manneke Pis in Brussel en nondeju, in eigen land sluiten ze een fietspad af vanwege een of andere hagedis van 4cm groot. Welke achterlijke regering houd zich bezig met een fietspad en een hagedis terwijl de halve… Lees meer »
henk p

Hoe dom kan een gemeente zijn, als burger moet ik me netjes houden aan al de verplichtingen die bij een bouwaanvraag horen of wat voor een vergunning dan ook. Maar deze gemeente mag zomaar een fietspad aanleggen zonder de regels te kennen mede om op het laatst de subsidie te kunnen vangen die ze konden krijgen. En of er nu wel of niet een slang of hazelworm rond kruipt, het is gewoon een stuk wanbeleid van een stelletje slapende ambtenaren.

Theo

De hele spoorkuil plat branden, dan zijn ook van de onzichtbare en niet te vinden beesten af. En dan kunnen we met z’n alle heerlijk fietsen.

Hellas

Theo, dat is helemaal geen verkeerd idee, misschien een klusje voor onze nachtboswachter?

Andre

En dan te bedenken dat die natuurfreaks ook nog subsidie ontvangen van de gemeente , wordt het niet eens tijd die gasten gewoon niks meer te geven .

Henk

wa enne kwats !!

Hagedis Co en familie.

Dan u wel Mevr. de staatssecretaris dat u er alles aan doet om ons leefgebied beschermt te houden, en veeg maar mooi de vloer aan met die arrogante gemeente die denkt dat ze boven de wet leven, heel veel dank!

De nachtboswachter

Nou hier word ik niet vrolijk van ik heb een mooi plan Maandag het centrum van Groesbeek dicht houden met alle fietsen en rollators schootmobiel wandelaars.Groen Duimpje Ja Rood Duimpje nee Thanks fijn weekend en fiets er nog eens door.heel triest hoe men nog bezig is heb ook respect voor Harrie en Sjaak hoe me ook denkt over hen.

Marcel
De kiezer is BEDROGEN bij de verkiezingen op 19 nov 2014. Het was een geheim gehouden B&W besluit van vlak voor de verkiezingen om het fietspad TEGEN de voorkeur van de gemeenteraad (en overlegpartners) via de spoorkuil aan te leggen. De route via het schelpenpad was eerder door de gemeenteraad als voorkeur bestempeld. Kan overigens altijd nog. Op maandag 24 nov 2014 is met een Blitz-Krieg begonnen met de aanleg. De wethouders Thijssen (GVP), Spaan (PVDA), Giesbers (VOLG) en burgemeester Keereweer vormden toen het (verantwoordelijke)college. Dit gedoe heeft ons als gemeenschap al veel geld en frustraties gekost. Maar wie is… Lees meer »
De Kuier

Hoezo afsluiten? Hier zet toch niemand zijn camper of carnavalswagen neer??

Petra

En er is ook nog een of andere mafkees met een spuitbus in de weer geweest.
Overal staat DNBW op het pad gespoten.
Is dat een actie van De Nacht Bos Wachter?

wpDiscuz