Jonge Groesbekers starten “Grateful Generation Tours”

Teun van Doorn (13) en Joris Ebbers (20) uit Groesbeek hebben een initiatief gestart. Hun passie voor het onderwerp Operatie Market Garden komt tot uiting in “Grateful Generation Tours”.

Tour met een Willys Jeep

Geïnteresseerden in Market Garden kunnen met de tours in een Willys Jeep naar historische plekken en monumenten in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal rijden. “Hierbij wordt ruig terrein niet uit de weg gegaan”, laten de initiatiefnemers ons weten. Zij vervolgen: “Tijdens de tour vertellen wij interessante en leuke wetenswaardigheden over deze operatie uit de Tweede Wereldoorlog en er wordt authentiek materiaal getoond. De informatie hebben wij uit vele boeken, maar ook gaan we met ooggetuigen terug naar de plekken van toen om kennis te vergaren. Daar wordt een video van hun verhaal gemaakt.” Bij de tours met volwassenen gaat Joris mee en wanneer er voornamelijk jongeren in de Jeep zitten zal ook Teun van de partij zijn. Zo past de organisatie zich aan de deelnemers aan.

Ontstaan van het idee

Het idee voor de tours is een tijd geleden in Normandië ontstaan, maar nu ook daadwerkelijk gerealiseerd. Inmiddels hebben er diverse ritten plaatsgevonden en de reacties zijn ontzettend leuk en zeer positief. De gemeente heeft ook een subsidie uitgekeerd, waarmee kleding voor tourgangers is aangeschaft om nog meer “het gevoel van 1944” na te bootsen.

“Verhalen opa hebben diepe indruk achter gelaten”

Achter hun passie voor Market Garden zit uiteraard een verhaal. In 1944 was Gerrit van Doorn (opa van Joris en Teun en vader van Tonnie van Doorn (45, mede-initiatiefnemer) 12 jaar oud. Zijn ouderlijk huis stond in de directe nabijheid van de landingszone op Klein Amerika. “De verhalen die Gerrit ons verteld heeft, hebben een diepe indruk op ons achtergelaten en inspireerden ons”.

Willys_Jeep_Grateful_Generations_Tour-DGB

Bevrijders

De Groesbekers staan ook stil bij de bevrijders; “Daarnaast willen wij onze bevrijders blijven eren. Velen van hen hebben een groot offer gebracht, waardoor onze generatie in vrijheid kan leven en vandaar de naam “Grateful Generation”. De meeste bevrijders zijn inmiddels niet meer onder ons en zij die nog wel leven zijn inmiddels al hoogbejaard.

Tours in mei t/m september

De tours hebben van mei tot en met september plaats in de weekenden en schoolvakanties. Buiten deze maanden om kan er, mits de weersomstandigheden het toelaten, alleen in de weekenden gereden worden. De ritten zijn altijd op afspraak. De tour duurt 1,5 tot 2 uur en per rit is er plaats voor maximaal drie personen. Er zijn 4 ritten per dag.

Tour op 20 september

Mensen die een voorproefje willen hebben kunnen op 20 september tegen een kleine vergoeding ook een korte rit met de Willys Jeep maken. Teun en Joris zullen dan op het Dorpsplein in Groesbeek aanwezig zijn in het kader van het evenement “Beleef de Vrijheid”.

Kosten

Kinderen onder de 12 mogen tijdens de reguliere ritten gratis mee, mits begeleid door minimaal 1 betalende volwassene. Voor kinderen boven de 12 jaar liggen de prijzen tussen de € 10,- en € 25,-. Ebbers en Van Doorn benadrukken dat de prijzen die zij vragen uitsluitend zijn bedoeld om hun kosten voor het organiseren van een tour te dekken.


Herdenking Market Garden 2014 in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Market Garden

Market Garden werd in 2014, 70 jaar na dato, nog groots herdacht in Groesbeek en omstreken. 17 september 2014 was het precies 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging. Het was één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden.

Meer info over Grateful Generation Tours, foto’s en video’s kunt u vinden via:
• Website: gratefulgenerationtours.wordpress.com
• Facebook: Grateful Generation Tours op Facebook

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Jonge Groesbekers starten “Grateful Generation Tours”

Reageren is niet toegestaan.