Koninklijke Onderscheiding voor Keereweer

Harry Keereweer heeft op vrijdag 4 september, tijdens een buitengewone raadsvergadering, afscheid genomen als waarnemend burgemeester van de gemeente Groesbeek.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Sinds april 2012 was Harry Keereweer waarnemer in de voormalig gemeente Groesbeek en later ook in Millingen aan de Rijn, wat de totale teller op 3,5 jaar waarneming brengt.

Koninklijke Onderscheiding

Tijdens de bijzondere raadsvergadering werd burgemeester Keereweer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door de heer Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning. Burgemeester Bruls van Nijmegen sprek de scheidende burgemeester toe als voorzitter van de burgmeesterskring. raadslid mevrouw Ten Doesschate sprak namens de raad, en Sjaak Thijssen namens het college. tenslotte sprak de burmeester zelf. Hieronder vindt u zijn afscheidsrede.

Afscheidsreceptie

Na de raadsvergadering was er de gelegenheid voor inwoners en relaties om persoonlijk afscheid te nemen van Harry Keereweer en zijn echtgenote. Honderden inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven en verenigingen waren naar het gemeentehuis gekomen om hen de hand te schudden.

Bedankt!

Burgemeester Keereweer wil langs deze weg alle inwoners, en vertegenwoordigers van bedrijven, verenigingen en instellingen bedanken voor de prettige contacten en mooie momenten. Ook bedankt hij de aanwezigen op zijn afscheid voor de bijzondere aandacht en de vele geschenken die hij in ontvangst mocht nemen.

Speech in tekst:
“Toen ik maart 2012 door de vertrouwenscommissie uit de Raad aan de tand werd gevoeld, zei vrz. Jan Poelen dat het waarnemerschap zo’n 1 ¾ jaar zou duren. Jullie adviseerden de CvdK om mij te benoemen. Inmiddels zijn ‘t 3,5jaar geworden, het dubbele dus. Maar van die 3,5 jaar als Bgm heb ik met volle teugen genoten.

In die periode ben ik door de CvdK 3x als burgemeester beëdigd, zelfs zonder van standplaats te veranderen. En het heeft wel iets: de laatste Bgm van Groesbeek en de laatste Bgm van Millingen aan de Rijn te zijn, waarbij ik ook nog voorzitter van de Stuurgroep herindeling was. Ook een mooie en geslaagde klus. Tot slot, begin dit jaar ook nog de eerste Bgm van de nieuwe gemeente Groesbeek. Daar komt nu ‘n eind aan!

Drie keer Bgm, terwijl ik vóór die tijd het burgemeestersambt nooit ambieerde. Maar ik heb het met veel plezier gedaan. Bij mijn afscheid als Gedeputeerde dacht ik nog dat die acht jaren de mooiste waren! Ik kan nu zeggen dat ik die 3,5jaar als Bgm niet had willen missen, en misschien nog wel de mooiste waren. Het was niet altijd even makkelijk, maar ik voelde mij hier als een vis in het water. Ik heb ervan genoten. Ik beschouw het als een verrijking en een bijzonder afsluiting van mijn werkzame leven.

Bgm ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Niks mis mee, maar je moet toch altijd beschikbaar zijn. Dienstbaar zijn aan het Openbaar Bestuur was mijn drijfveer. Iets kunnen betekenen voor de gemeente zelf, maar natuurlijk vooral voor het wel en wee van onze inwoners, bedrijven en verenigingen. Ik genoot als voorzitter van het debat in uw Raad om de goede en juiste keuzes te maken en daardoor de goede besluiten te nemen. Ik heb getracht de discussies zo goed mogelijk te laten verlopen. Af en toe heb ik ingegrepen als iemand weinig meer aan het debat toevoegde. Net zoals ik hield van discussies in B&W om de uitvoering van onze taken goed te laten verlopen en natuurlijk om tot goede raadsvoorstellen te komen. Ook de samenwerking met onze ambtenaren bracht mij voldoening.

Gistermorgen heb ik dat bij het afscheidsontbijt met ons personeel ook gezegd. Ik was geen Bgm die alleen maar op z’n kamer bleef zitten. Ik liep vaak bij ze binnen voor ‘n vraag, advies, ’n praatje of te sturen op de uitvoering of om meer snelheid te vragen. Groesbeek heeft ambtenaren waar we trots op kunnen zijn. Werken hard aan de drie decentralisatie in ‘t sociale domein; aan de harmonisatie na de herindeling, en daarbij ook nog de lopende dienstverlening aan inwoners, de gemeenteraad en B&W.

Waardevol waren voor mij ook de directe menselijke contacten op straat, wandelend in het Groeske of op de dijk in Millingen. ‘Small talks’ op de markt of intensieve gesprekken bij een 60 jarige Huwelijk. Dat maakte overigens het werk van een burgemeester ook zo leuk en zo interessant. Ook het direct contact met de inwoners. Hierdoor kreeg ik ook enig inzicht in wat er in de Groesbeekse gemeenschap leefde. Soms werd ik als Bgm ook gezien als oplosser van alle problemen. Was dat maar zo! Een luisterend oor kreeg iedereen, maar ik zei ook dat de Bgm niet zo maar voor woonruimte kon zorgen, en ook niet zo maar een lastige buurjongen door de politie kon laten oppakken. Soms kwamen er ook oplossingen voor individuele problemen.

Een burgemeester wordt gezien als iemand die waakt, zorgt, luistert, optreedt en boven de partijen staat. Ik hoop dat ’t mij gelukt is. Daar moeten anderen maar over oordelen. Ik heb nog wel een kaart van Dieke bij me waarin ze schrijft: “Lieve burgemeester, ik vind dat je goed voor het dorp zorgt. Groetjes, Dieke Arts, 7 jaar. Kamp 26 Groesbeek”. Dáár ben ik nu dan wel weer heel trots op. Met een goed gevoel laat ik de gemeente Groesbeek met de 12 kernen, Beek, Berg en Dal, Breedeweg, Erlecom, Groesbeek, Heilig Landstichting, De Horst, Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij en Ubbergen achter.

De fusie tussen de 3 gemeentes is goed tot stand gekomen. Het gemeentehuis is mooi verbouwd. Met daarin goede en ambitieuze ambtenaren. We hebben nu een gemeente die in staat is op allerlei gebied een goede dienstverlening aan onze inwoners te leveren. Overigens moeten we daarvoor blijven samenwerken met de gemeenten in de Regio Nijmegen.

Uniek was ook, dat onze inwoners zelf de naam van hun gemeente konden kiezen. De eigenheid en karakter van de gemeente Groesbeek (straks Berg en Dal) zal vooral door de inwoners van de 12 kernen moeten worden gedragen. Ieder met hun eigen identiteit, waarbij eenheid in verscheidenheid de kracht moet zijn. En we hebben natuurlijk ons prachtig heuvellandschap, onze stoere polders en onze uiterwaarden.

Dames en heren, 27½ jaar heb ik het openbaar bestuur mogen dienen. 14 jaar als lid van de Gemeenteraad van Wijchen, 2 jaar als Gelders Statenlid, 8 jaar als Gelderse Gedeputeerde en tot slot 3,5 jaar als Bgm van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en de nieuwe gemeente Groesbeek. Nu stop ik daarmee! Geen burgemeester meer!

Zal ik dat alles missen? Ja natuurlijk! En is dat dan erg? Nee, ik denk ‘t niet. Ik krijg er mooie tijd voor terug. Sinds mijn 12de, toen ik naar de Middelbare School ging en mijn eerste Ryam-agenda kocht, zit ik vast aan ’n volle dag-agenda. Na 55 jaar zal dat nu een legere maand-agenda worden. En dat voelt heel erg fijn!

Tot slot. De nieuwe jonge gemeente Groesbeek, straks Berg en Dal, verdient ‘n nieuwe jonge ambitieuze burgemeester. En u, gemeenteraad, heeft ervoor gezorgd dat die er ook komt. Werk goed met hem samen en zorg dat hij zich hier ook goed thuis voelt. Inwoners, raadsleden, wethouders, ambtenaren, bedrijven en verenigingen, dank dat ik hier 3,5 jaar prettig met u heb kunnen werken.

Tot ziens, en het gaat u allen goed”

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek – Berg en DalTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Toch fijn om jou tot burgemeester te hebben gehad !

jantje

Vindt het zelf fijn dat hij eindelijk opgehoepeld is, die gast heeft die ketting 3.5 jaar Te lang om zijn nek gehad. Gr

henk

waarom dan jantje. Wat heeft hij verkeerd gedaan?

kenner.1

reactie op jantje.
Waarom hier zo hard afgeven op iemand die goed geeft gefunctioneerd.
Er zijn wel slechtere burgemeesters geweest.
Schelden hier is asociaal en ongepast.
Of noem gewoon je naam en je probleem met die goeie man.

De beste stuurlui staan aan wal !!!

Wiely

Jantje het wordt tijd dat je eens JAN wordt.

kloeke

Uniek was ook, dat onze inwoners zelf de naam van hun gemeente konden kiezen. De eigenheid en karakter van de gemeente Groesbeek (straks Berg en Dal) zal vooral door de inwoners van de 12 kernen moeten worden gedragen. Ieder met hun eigen identiteit, waarbij eenheid in verscheidenheid de kracht moet zijn. En we hebben natuurlijk ons prachtig heuvellandschap, onze stoere polders en onze uiterwaarden.

Jij hebt onze naam weggeven!!!!Het is maar waar je trots op bent stuk chagrijn.

Groesbeker
Veel goeds voor de toekomst voor hem en zijn vrouw, echter ben ik wel van mening dat hij meer had kunnen (en vooral had mogen)doen om de gemeentenaam Groesbeek te beschermen. Het proces is te makkelijk verlopen en ook al hebben de inwoners het uiteindelijk zelf gedaan door niet te komen stemmen, dan nog had hij als burgemeester extra tijd, inzet en gesprekken met inwoners moeten voeren om hen op het belang te wijzen, dat is zijn taak geweest die hij niet op de juiste manier heeft afgehandeld. Verder was hij op zich wel bereikbaar, maar wist hij ook wel… Lees meer »
Hansie hansie

De enige die de naam Groesbeek verpest hebben zijn de Groesbekers zelf door massaal weg te blijven tijdens het referendum!

Keereweer heeft prima werk geleverd! Fijne man!

voor het referendum had hij kunnen zorgen dat de naam groesbeek bleef daar hadden we recht op en ook met omroepgroesbeek wat nu ook omroep berg en dal wordt daar had hij voor kunnen zorgen wij waren de grootste gemeente.

www.hanspeters.eu

Ik weet uit wel ingelichte kring dat Harry niets verwijtbaar is aan de uitslag van het referendum. Hij heeft na zoveel gedaan te hebben voor de provincie en de verkoop van de aandelen wel een koninklijke onderscheiding verdient. Ik herhaal Harry Keereweer is een mensen mens. Natuurlijk kan en kon ie niet voor iedereen goed doen. Harry gefeliciteerd en nu nog een kasteel of een plekkie in het torentje in het centrum.

De nachtboswachter

Nou ik heb geen kritiek ik vond het een toffe peer.hij was er voor iedereen.

wpDiscuz