Fractievoorzitters praten opnieuw over weekbladen

De politiek gaat deze week weer praten over de gunning van gemeentelijke publicaties in de weekbladen. De gemeente Groesbeek – Berg en Dal heeft eerder al aangegeven daar deze maand een definitief besluit over te willen nemen.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het betreft een presidiumvergadering die voor deze gelegenheid besloten is. Het presidium bestaat uit de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeente en de burgemeester, op dat moment Mark Slinkman.

Race

Er zouden vier weekbladen in de race zijn voor de gemeentepagina: De Rozet, 1Groesbeek, Het Gemeentenieuws en De Brug. Daarvan wilde de gemeente een offerte hebben. De eerste drie genoemden strijden al langer om de gemeentepagina, waar onder andere de openbare bekendmakingen op staan. Weekbladen krijgen daar rond de 1000 euro per week voor.

Verzet

Het Gemeentenieuws zou aanvankelijk de pagina krijgen voor zo`n € 900,- per week, dat was het goedkoopste, maar dit stuitte op verzet bij De Rozet en 1Groesbeek. Zij hebben uiteindelijk in een mail aangegeven beter te willen samenwerken. Het verzet leidde tot een politieke discussie, waardoor de constructie zoals men die nu kent is ontstaan.

Niet gewenst

Het is echter niet gewenst dat de huidige constructie van publicatie van de gemeentepagina (in twee weekbladen) voortgezet wordt. Dat is inefficiënt, arbeidsintensief en het kost de inwoners te veel geld: € 45.000,- per jaar extra. Op basis van die conclusie is er door de raad besloten dat men in wil zetten op een constructie die er voor zorgt dat álle inwoners van de gehele gemeente Groesbeek – Berg en Dal wekelijks de gemeentepagina met álle informatie krijgen. Dit kan via één weekblad, of een betere samenwerking tussen meerdere bladen (De Rozet en 1Groesbeek). Dit is efficiënter, goedkoper en zorgt voor een gelijk service- en informatieniveau voor alle inwoners.

Presidium

Het college wilde het besluit over de gunning in eerste instantie zelf nemen, en is daar toe bevoegd, maar naar aandringen van de gemeenteraad is besloten het gunningsadvies vanuit het college eerst nog in het presidium te behandelen. Die vergadering staat voor donderdag gepland, voorafgaand aan de raadsvergadering.

Claim

Daarnaast is het nog onduidelijk of de uitgever van Het Gemeentenieuws een schadeclaim in gaat dienen, wanneer zij de pagina niet blijkt te krijgen. Burgemeester Harry Keereweer verwacht van niet, maar met zekerheid kan hij het niet zeggen. Er zijn in het voorjaar van 2014 namelijk al toezeggingen gedaan, die later na de ontstane discussies zijn teruggedraaid.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerard

Steekproef op 4/5 augustus 2015.
Bladruimte globaal gemeten. Paar procent eigen info niet vermeld.

1Groesbeek: Groesbeeks nieuws 19%, regionaal nieuws 18%, advertenties 60%.
De Rozet: Groesbeeks nieuws 38%, regionaal nieuws 28%, advertenties 27%.
Gemeente Nieuws: Groesbeeks nieuws 65%, advertenties 27%.

Opmerking: Regionaal nieuws is van buiten nieuwe gemeente Groesbeek.

Conclusie: Nieuws van nieuwe gemeente Groesbeek (Berg en Dal): met 65% van badruimte Gemeente Nieuws op eerste plaats, Rozet tweede met 38%, als laatste 1Groesbeek met 19%.

Sinds het Groesbeeks weekblad 1Groesbeek heet, staat er bijna niets meer uit de gemeente in. En dan de gemeente in de breedste zin…de laatste keer dat ik checkte hoorde Alverna, Overasselt, Wijchen etc niet bij Groesbeek noch bij Berg en Dal. Het interesseert me ook niet, dan pak ik de Gelderlander wel. Voor Groesbeeks nieuws pak ik steeds vaker het Gemeentenieuws!

groesbeek naar de kloten en nu het groesbeeksweekblad bedankt.

wpDiscuz