WOB-misbruikers vangen bot bij gemeente

In korte tijd heeft de gemeente Groesbeek – Berg en Dal twee WOB-misbruikers doorverwezen naar de rechtbank. De gemeente heeft bezwaren en het verzoek om een dwangsom toe te kennen afgewezen.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Te laat reageren

In augustus ging het om de heer Dico uit Amstelveen. Hij diende bij de gemeente Groesbeek – Berg en Dal meerdere WOB-verzoeken in over diverse onderwerpen. Niet omdat hij zo begaan was met deze gemeente, maar in de hoop dat de gemeente te laat zou reageren op zijn verzoek. Dit soort veelindieners kunnen door niet tijdig reageren van het bestuursorgaan namelijk middels de wet dwangsom aanspraak maken op enkele honderden euro’s tot een maximum van € 1260,-. De gemeente reageerde volgens Dico niet naar wens en hij diende dan ook een dwangsomverzoek in. De gemeente zegt binnen de wettelijke termijnen te hebben gereageerd, heeft besloten het verzoek af te wijzen en af te wachten of de heer Dico naar de rechter stapt. Dico doet dit overigens bij meerdere gemeenten.

Proceskostenvergoeding

Deze week ving de heer Ringeling uit Amsterdam bot bij de gemeente. Ook hij maakt volgens het college misbruik van recht door bij meerdere gemeenten veel WOB-verzoeken in te dienen. Zijn verzoek is daarom niet aangemerkt als WOB-verzoek. “Het doel van de heer Ringeling is niet het openbaar maken van informatie, maar gegrondverklaring van het bezwaar, zodat er een beroep kan worden gedaan op de proceskostenvergoeding”, aldus het college. Als het bestuursorgaan namelijk wél op tijd een besluit neemt, maar de aanvrager het daar niet mee eens is, kan hij/zij een bezwaarschrift indienen. Als dat bezwaarschrift gegrond wordt verklaard, kan de aanvrager een proceskostenvergoeding vragen. Ook deze methode levert enkele honderden euro’s op.

Frustratie

WOB-misbruikers frustreren overheden al enige jaren. Doormiddel van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) kunnen burgers de overheid dwingen informatie naar buiten te brengen. Echter, hebben gemeenten vaak te maken met inwoners die onzinnige, danwel enorm veel van deze verzoeken indienen om overheden dwars te zitten. Soms zit een WOB-verzoek zelfs verstopt in een brief over een ander onderwerp (sollicitatiebrief bijvoorbeeld), waardoor ambtenaren het over het hoofd zien. Ook kan met opzet een verzoek naar de verkeerde gemeente gestuurd worden. Dat verzoek moet dan bijtijds naar de juiste gemeente doorgestuurd worden. De misbruikers hopen doormiddel van deze trucjes op een fout, om vervolgens aanspraak te maken op een dwangsom of proceskostenvergoeding.

WOB per post

Groesbeek – Berg en Dal heeft in augustus 2014 besloten om de elektronische weg dicht te gooien voor WOB-verzoeken. Toen al omdat er veel misbruik werd gemaakt van deze wet. Het aantal oneigenlijke verzoeken is explosief gestegen, zo ook het aantal ambtelijke uren die het vergt om al deze verzoeken te verwerken. WOB-verzoeken kunnen sindsdien in onze gemeente alleen nog per post worden ingediend.

In Den Haag is men inmiddels bezig om het WOB-misbruik aan te pakken.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 september, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
THE BEST OFF THE REST

Zo gaat het dus in Nederland.
Aanpakken die gasten,maar ook de wet veranderen

Bertus

Erg triest als je zo aan je geld moet komen. Wat ben je dan toch een zielige prutser….. Goed gehandeld groesbeek, maak er korte mette mee.

wpDiscuz