“Gemeentewapen in plaats van naam op de komborden”

De gemeentenaam “Berg en Dal” hoeft in 2016 niet op de komborden. In plaats daarvan moet het gemeentewapen op de blauwe borden verschijnen.

Gemeentewapen_Berg_en_Dal-DGB
Gemeentewapen Berg en Dal.

Dit is het initiatiefvoorstel van de fractie van Sociaal Groesbeek, waarover komende week gesproken wordt in de politiek. Het voorstel zal het overigens naar alle waarschijnlijkheid niet gaan redden; een grote meerderheid in de raad lijkt al tegen.

Per 1 januari 2016 verandert de gemeentenaam Groesbeek in Berg en Dal. Dit heeft de raad op 2 januari 2015 besloten naar aanleiding van een referendum over de gemeentenaam. De naam Berg en Dal won nipt van Groesbeek.

Onprettige ervaring

Normaliter krijgen de plaatsnaamborden onder de plaatsnaam het onderschrift “gemeente Berg en Dal”, wat overigens geen wettelijke verplichting is. Niet nodig, vindt Sociaal Groesbeek. “Bij een groot aantal inwoners, zeker in het huidige Groesbeek, wordt plaatsing van een onderbord met de tekst gemeente Berg en Dal een onprettige ervaring. De uitslag van het naam referendum laat immers zien dat bijna 50 % tegen de nieuwe gemeentenaam is”, aldus de fractie. De Groesbeekse politieke partij wil dan ook enkel de plaatsnaam met het nieuwe gemeentewapen. Dat oogt volgens haar veel fraaier en is goedkoper.

Berg_en_Dal_Groesbeek_MUGBord

Vernieling

De kans op vernieling van de borden is ook aanwezig. “Het is een illusie te denken dat mogelijke vernieling wel gaat temperen en zich alleen in de beginperiode zou voordoen. Daarvoor zit, zeker in Groesbeek, de eigenzinnigheid en trots op het eigen dorp te diepgeworteld”. Hoewel Sociaal Groesbeek aangeeft dat een overheid hier doorgaans niet voor moet wijken, stelt de partij dat er niets op tegen is om rekening te houden met sentimenten en de kans op vernieling zo klein mogelijk te houden.

VOLG

De komborden in de nieuwe gemeente hebben op dit moment allemaal de gemeentenaam Groesbeek onder de dorpsnamen, ook in de polder. VOLG diende eerder al een soortgelijke motie over de gemeentenaam op de komborden in, maar trok deze in toen bleek dat er geen meerderheid voor zou zijn.

Breedeweg en De Horst

Op de borden in De Horst en Breedeweg worden de plaatsnamen overigens gewijzigd in de combinatienamen “Groesbeek-De Horst” en “Groesbeek-Breedeweg”. Dit naar aanleiding van een amendement van de Groesbeekse Volkspartij (GVP).

Het niet plaatsen van een gemeentenaam kan in Beek nog voor verwarring zorgen, omdat deze plaatsnaam vaker voorkomt in Nederland. Dan zou daar eventueel de combinatienaam “Beek-Berg en Dal” op de borden gebruikt kunnen worden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 49 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Ikke

Schei toch uut met die onzin!
Er is gestemd en het is Berg en Dal geworden. Nu niet zeiken, gewoon de gemeentenaam er op.

En wijken voor valse sentimenten is nergens voor nodig.

henk

Gewoon de naam van het kerndorp plaatsen en geen gemeentenaam eronder. Groesbeek. Berg en dal. Ook. Millingen. Leuth. enz. Simpel en niemand is beledigd

slechte verliezer

Hans, geef nou toe dat je verloren hebt, en schei uit met dit gedoe.

Henk Baron

Begint dat “gezeik” opnieuw. Verschrikkelijk wat een volk.

Frans

Kom op zeg, weg met dat zielige gedoe. Wel in een week tijd de oude komborden in Millingen en Ubbergen voorzien van een sticker met gemeente Groesbeek erop. Zet je er overheen en kijk vooruit, dus kombord met gemeentenaam zoals dat bijna overal is.

Eric

‘t Is de laatste keer geweest dat ik nog op Sociaal Groesbeek heb gestemd! De mensen hebben de kans gehad met dat referendum, ze zijn met te weinigen gaan stemmen en laten we niet vergeten dat honderden G’bekers voor Berg en dal hebben gestemd. Ik snap nie dat SG die uitslag niet respecteert!!

henk

Gelukkig blijft dit volk wel zeiken. Dit volk zijn Groesbekers in hart en nieren. Bijna alles hebben de polderbewoners ons afgepakt. Alleen die gaan erop vooruit. Geen hondenbelasting meer. Rioolrecht goedkoper. En ons volk ( groesbekers ) mogen dat ophoesten. Verschrikkelijk volk hè die Groesbekers.

Eric

@Henk,
Waar was dat volk toen er een referendum gehouden werd over de naam van de nieuwe gemeente?

henk

200 stemmen is niks. En nergens staat dat de SG het referendum en de uitslag niet heeft geaccepteerd. Ze geven de voorkeur aan net als Volg om de gemeentenaam niet te plaatsen op de komborden. Dat hier het een en ander weer uit her verband wordt gerukt is gebruikelijk. En ja ook mij schiet het in het verkeerde keelgat als wij afgewimpeld worden onder volk. Kan iemand mij vertellen of uitleggen wat wij Groesbeek erop vooruit zijn gegaan.

Eric

@Henk, hoe kom je aan die 200 stemmen? Het waren er veel meer als je ook meetelt dat honderden Groesbekers vóór Berg en Dal hebben gestemd! Hoe kan je dan spreken van te worden afgewimpeld… de keus was er, te veel G’bekers zijn thuis gebleven, en een aanzienlijk aantal koos niet eens voor G’beek…

Misschien dat het beste slachtofferhulp ingeschakeld kan worden voor de Groesbekers.

Gerrit

Zal mij een worst wezen wat ze op die borden zetten.
Van mijn part zetten ze er janlul op.

Gerda
@Eric “waar dat volk was” thuis omdat ze het idee hebben gehad dat het toch geen zin had om te gaan stemmen, ik ben overigens wel gegaan, 2 burgemeesters en gepeupel die van zich uitspreken dat het Berg en Dal moet worden en eentje die dreigt anders niet te fuseren. Hele referendum is gewoon een grote grap geweest dat ook nog het nodige heeft [email protected] Henk Baron ik twijfelde nog maar naar uw opmerking weet ik het zeker ga nog dit jaar mijn rijbewijs en ID verlengen, ben ik er in ieder geval zeker van dan ik 10 jaar Gemeente… Lees meer »
lezer

Het wordt tijd dat sociaal Groesbeek, sociaal Berg en Dal wordt., en zich gaat bezighouden met serieuze zaken. Laat dat “eigen volk eerst” eens varen, en kom eens op voor de hele gemeenschap.

inwoner

Beste “Sociaal Groesbekers”, waarom moe(s)t er in 2015 wel de gemeentenaam Groesbeek op alle komborden. Een beetje hypocriet is het wel, of……..vergis ik me?

henk

Als er iemand opkomt voor het volk zowel voor als na de verkiezingen dan is het wel de SG. Die staan altijd klaar om naar het eigen volk eerst te luisteren maar ook zeker naar het tweede volk uit de fusie gemeentes. Daar waar veel partijen het af laten weten en niets meer van zich laten horen tot de volgende verkiezingen zijn er gelukkig toch een paar partijtjes waarvan o.a de SG zich wel inzitten voor het volk en de gemeenschap. Wat betreft die komborden 2015 is bepaald door B&W.

Gusbekse

Edit redactie: – Stuk verwijderd –

Wat betreft de gemeente naam , daar is gewoon op gestemd en die stemming was duiselijk , helaas .
Maakt toch niet meer uit wat eronder komt te staan , over een aantal jaren maakt niemand zich daar nog druk over .

Democratie beslist punt!

henk

Redactie, ik zie dat jullie een stuk van @Gusbekse verwijderd hebben. Dit omdat iets persoonlijks werd gezegd tegen dhr Baron. Schijnbaar heeft die man veel macht want hij mag wel een heel volk als verschrikkelijk beoordelen en of hij daar nu de SG of de Groesbeker mee bedoeld maakt mij niet uit. Ik voel me daardoor ook aardig beledigd. Dus waarom wordt de opmerking van dhr Baron ook niet verwijderd?

mien

Henk Baron op je Facebook site worden de Groesbekers uitgemaakt voor hufters.

wpDiscuz