Bevrijdingsmuseum krijgt grote collectie radio-apparatuur WO2

Bekijkt u deze nieuwste schenking in het depot van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, dan waant u zich in een geheime bunker.

Foto: Bevrijdingsmuseum.

Foto: Bevrijdingsmuseum.

Tientallen gekleurde knoppen, wijzerplaten, dashboards en diverse elektronica staan op de planken dicht tegen elkaar aan, zodanig dat de extra depotruimte van het Bevrijdingsmuseum in één klap al voor 50% gevuld is!

Het Bevrijdingsmuseum is namelijk onlangs in het bezit gekomen van een grote verzameling radio- en communicatie-apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een uitzonderlijke, waardevolle en uitgebreide collectie: radio’s uit tanks, bommenwerpers, jachtvliegtuigen, communicatiecentra, maar ook simpele modellen die de individuele soldaat op zijn rug met zich meedroeg.

Foto: Bevrijdingsmuseum.

Foto: Bevrijdingsmuseum.

In de collectie bevinden zich enkele topstukken zoals de radio-apparatuur van een Duitse Heinkel 111 bommenwerper en een radio uit een Tiger tank. Aan geallieerde zijde is er een radio-installatie uit een Britse Lancaster bommenwerper en een ‘Service Corps radio’ uit het Amerikaanse leger. Een ander prachtig stuk is een radio uit een Sherman tank met Cyrillische instructies. Deze tank en zijn radio werden door de Britten en Amerikanen naar de Sovjet-Unie gestuurd ter ondersteuning van hun strijd tegen Nazi-Duitsland. Het verhaal achter deze radio geeft een mooi inzicht in de wijze waarop er in de oorlog werd samengewerkt tussen de westelijke geallieerden en de Sovjet-Unie. De hier genoemde apparatuur is echter slechts het topje van de ijsberg!

Deze unieke schenking is afkomstig van de heer Cees van Kouwen uit Nijmegen, een enthousiaste verzamelaar die deze collectie over tientallen jaren heeft opgebouwd. De collectie wordt de komende tijd uitvoerig beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de mogelijkheden bekeken om een aantal van deze aanwinsten op korte termijn in het museum te tonen. In ieder geval wordt momenteel één van de topstukken al gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid. WO2 in de lucht’.

De komende tijd volgen er meer.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Kan ik ook ook Oranje ontvangen

wpDiscuz