Gladheidsbestrijding gemeente Groesbeek – Berg en Dal

Veel Nederlanders zullen er gezien het huidige weer nog niet mee bezig zijn, maar de gemeente Groesbeek – Berg en Dal stelt alvast de kaders van de gladheidsbestrijding voor het komende winterseizoen vast.

sneeuw-rijden

Burgemeester en wethouders zijn bezig om de gladheidsbestrijding van de voormalige MUG-gemeenten te harmoniseren en hebben hier vorige week een besluit over genomen. In Groesbeek en Millingen waren de werkzaamheden voor wat betreft het bestrijden van de gladheid weggezet bij aannemers. In Ubbergen werden deze werkzaamheden door de eigen werknemers uitgevoerd. In de nieuwe gemeente wordt alles in zijn geheel uitgevoerd door de aannemers Van Kesteren en Daamen.

Kaders

De te strooien wegen (inclusief (vrijliggende) fietspaden) bestaan uit: de busroutes, doorgaande wegen, ontsluitingswegen en erg steile/hellende wegen. “Zoals u zult begrijpen kan niet elke straat gestrooid worden; plusminus 60% van de totale lengte van wegen wordt gestrooid. Vandaar dat er in woonwijken een afstand is genomen van ±250 meter waarna men een gestrooide weg zal bereiken”, leggen burgemeester en wethouders uit.

De gehele route zal bij te verwachten gladheid preventief gestrooid worden. Bij sneeuwval zal de route sneeuwvrij gemaakt worden, waarbij de hoofdwegen (busroutes) als eerste aan de beurt zijn, gevolgd door doorgaande wegen en ontsluitingswegen. Wanneer deze wegen schoon zijn zal, afhankelijk van de omstandigheden, overwogen worden om de rest van de wegen sneeuwvrij te maken.

Strooien is alleen zinvol tussen de +2 en -7 graden Celsius en op wegen waar voldoende gereden wordt zodat water en zout zich kunnen mengen. Strooien in woonstraten is dan ook nauwelijks effectief.

Strooizout

De gemeente koopt 750 ton zout in. Dit zal grotendeels extern worden opgeslagen en op afroep (binnen 24 uur) verdeeld worden over de zoutloodsen van Millingen en Groesbeek. “Op deze manier hebben we altijd voldoende zout op voorraad zonder zelf te hoeven investeren in een extreem grote zoutloods”, aldus het college. De gemeente heeft op deze manier het zout zelf in beheer, zodat het zout door hogere overheden bij landelijke tekorten niet geclaimd kan worden. Dit was enkele jaren geleden namelijk wel het geval. De gemeente verwacht 500 ton zout nodig te hebben bij een gemiddelde winter.

Trottoirs en provinciale wegen

Provinciale wegen in Groesbeek worden door de gemeente zelf gestrooid. Dit tegen een vergoeding. De provincie strooit de provinciale wegen in de polder. De trottoirs in het centrumgebied van Groesbeek, Beek en Millingen zullen bij sneeuwval door de eigen buitendienst in dagsituatie schoongemaakt worden. Vervolgens gaan ze trottoirs bij seniorenwoningen schoonmaken.

Informatie gladheidsbestrijding nieuwe gemeente

Hieronder enkele bestanden die betrekking hebben op de gladheidsbestrijding in de nieuwe gemeente.

• Er staan in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal 87 zoutkisten gepland. Klik hier voor de locaties van de zoutkisten.
Strooiroute gemeente Groesbeek – Berg en Dal (lijst van straatnamen)
Strooiroute gemeente Groesbeek – Berg en Dal (kaart in .PDF-bestand)

De raad moet de voorgestelde kaders eind oktober nog goedkeuren.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

dat wordt dan lang binnen zitten voor de bejaarden in de verzorgingshuizen. In het verleden werd er bij de Meent en Mariendaal zo goed als niet gestrooid. Nu komen daar de andere huizen nog eens bij. Ook bij het nieuwe winkelcentrum staan geen zoutkisten.
Nou dat wordt weer Hals und Beinbruch aankomende winter.

Otto

Waarom worden alle zijstraten in de Heilige Landstichting wel gestrooid vóór de Gooiseweg, Kloosterstraat etc.
Het riekt ergens naar als je het mij vraagt.

Ikke

Ik heb ze op De Merelle bij de bejaardenwoningen nog nooit zien strooien. Ik ben benieuwd dit jaar

splinter

Otto,heb je de straatnamen gezien daar woont voor een paar stuivers.
Bij de heilige Landstichting strooien ze goed .
Hier moeten de oudjes zelf de stoep schoonmaken of 1 van de kinderen

De nachtboswachter

Wat een dom gelul indien de burgermeester in u straat woont word er gestrooid.

truus

Waar ik woon loopt de straat heel erg op en is met een auto moeilijk in te rijden als het glad is , laat staan te lopen. Ook in deze straat betalen de bewoners belasting maar gestrooid is er nooit .maar ja, hier wonen gewone mensen

www.hanspeters.eu

In de winter van diamant tussen de heuvels, naar ijsbaan tussen de heuvels. Ik heb me al jaren hard gemaakt voor een fatsoenlijk strooibeleid. Ik woon aan de hoge weg, waarom zou dit toch de hogeweg genoemd zijn en de aanwezige flat het hoogh? En hoeveel hellende straten, hebben we zo nog meer, om inderdaad maar te zwijgen van de gladheidsellende in de buurten met onze oudere inwoners.

Petra
De weg voor de meent is van de meent zelf. Daar wordt logischerwijs niet gestrooid door de gemeente omdat de eigenaar dit zelf moet doen. Dat de oudjes niet fatsoenlijk de deur uit kunnen is erg vervelend maar niet af te schuiven op de gemeente. Ze komen tenslotte de oprit van mijn oude moeder ook niet strooien. Dat mag ik doen en zo hoort het ook. . @hans, hoog is nog niet hellend. . Voorbeeld van hellende wegen zijn er voldoende, zoals de Stekkenberg, Houtlaan, Pannenstraat etc. . Er was toch nog een project waar uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie konden leveren?… Lees meer »
Henk

De weg naar de Meent is een openbareweg die zowel naar de Meent als naar de Jumbo gaat. Lijkt mij niet meer dan logisch dat zowel bij de Meent als mariendaal gestrooid wordt. Je moeder zal wel niet in een verzorgingshuis wonen en kan dus makkelijk haar eigen stoepje of door de kinderen buurtbewoners haar stoepje laten doen. Mensen in een verzorgingshuis hebben verzorging nodig en kunnen dit niet. De gemeente en de strooidienst hebben daar wel degelijk een taak aan. Hopen op een zachte winter. Schijnbaar ken je ook Groesbeek niet want de hogeweg is wel degelijk hellend.

wpDiscuz