Onderzoek naar capaciteit bij voetbalverenigingen

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal laat een onderzoek uitvoeren naar de over- en ondercapaciteit bij voetbalverenigingen binnen de gemeente. Het betreft een onderzoek in het kader van voetbalaccommodaties en medegebruiksnormen.

Sportpark de Heikant, thuishaven van Achilles '29. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Sportpark de Heikant, thuishaven van Achilles ’29. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Huidige verordening

De verordening voor vervangingssubsidies van velden en gebouwen bij sportaccommodaties (voetbal en korfbal) gaat uit van enkele voorwaarden om tot een bijdrage van de gemeente te kunnen komen. Deze voorwaarden bestaan uit de toetsing van de levensvatbaarheid van de verenigingen en het gebruiken van de restcapaciteit bij andere clubs.

Betere afweging

Er wordt volgens het huidige beleid echter op basis van een globaal onderzoek ad hoc een besluit genomen (besluit voor een specifiek geval) over de vervangingsinvestering. Het college vindt dit niet altijd even wenselijk. “Het is van belang om een bredere, meer integrale visie en beleidsrichting te hebben op basis waarvan een gestructureerde en toekomstgerichte afweging valt te maken in plaats van een ad hoc afweging”, aldus burgemeester en wethouders.

Ongewenste situaties

De zogenoemde “ad hoc”-afweging kan leiden tot ongewenste situaties die afbreuk doen aan accommodaties die nu in beginsel de meeste kans hebben in stand te blijven. Als voorbeeld noemt het college een situatie tussen Achilles ’29 en Rood Wit: “Achilles zou verwezen kunnen worden naar restcapaciteit bij bijv. Rood Wit. Vanuit financieel oogpunt op de korte termijn verstandig, vanuit het oogpunt van kwalitatief goede en toekomstbestendige accommodaties misschien niet zo wenselijk. Het is een belemmering van de ambities van verenigingen met een goed toekomstperspectief. Een goed kwantitatief en kwalitatief aanbod bij verenigingen staat dan ook op het spel”.

Minder voetbalaccommodaties

Het onderzoek, dat € 7.850,- kost, kan gebruikt worden voor de beoordeling van de aanvraag voor een kunstgrasveld van Achilles ’29. Daarnaast heeft het onderzoek als doel te komen tot normering van de capaciteit, medegebruikscriteria en advies over afschrijvingstermijnen.

Uiteindelijk moet duidelijk worden in welke accommodaties nog wel, en in welke niet meer geïnvesteerd moeten worden. De gemeente verwacht door demografische ontwikkelingen een teruglopend aantal jeugdigen, en dus ook jeugdleden. Desinvesteringen moeten in de toekomst voorkomen worden.

Groesbeek – Berg en Dal telt 10 voetbalverenigingen, waarvan 6 uit Groesbeek.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
karin

lijkt mij een goede zaak. misschien niet heel leuk, maar zoveel voetbalverenigingen lijkt mij niet houdbaar in de toekomst

Robyn Hude

Misschien eens kijken naar de levensvatbaarheid van verenigingen. Zwakste broeders verplicht laten fuseren. Kan ledenverloop betekenen maar dat moet dan maar. Nu worden verenigingen op de been gehouden door sponsoren die zich ook eigenaar voelen en lak hebben aan de sociale betekenis van een vereniging. Willen we naar gezonde voetbalverenigingen zullen fusies, hoe vervelend ook, moeten gebeuren.

Andere Peter

Het is te hopen dat de opdracht helder wordt geformuleerd, zodat straks met objectieve maatstaven kan worden gemeten. Ook het ledenaantal (aanwas) zal moeten worden gewogen.

Willie Liebers

Gewoon laten zoals het is voetbal is goed voor jong en oud.

wpDiscuz