Oorlogs- en bevrijdingsdagboeken uit Rijk van Nijmegen online

Het Regionaal Archief Nijmegen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zetten samen 40 van hun mooiste dagboeken uit het Rijk van Nijmegen online.

Dagboek_Dozy-BMG

Het is een eerste stap naar het digitaal beschikbaar stellen van zoveel mogelijk dagboeken uit oorlogs- en bevrijdingstijd voor onderzoek, maar ook gewoon voor vele uren leesvermaak.

“De Strijd om Nijmegen is begonnen! ’s Morgens zien we op de Kopsche hof de laatste achtergebleven Duitser zich overgeven! Alles in de haast en in wanorde achtergelaten! Bert komt thuis met een sigaret van een Amerikaan!”. Dit schrijft Trees Schretlen op 18 september 1944 in haar schoolagenda. Ze woont aan de Holleweg 67 in Beek-Ubbergen en ziet de bevrijding van dichtbij. Iedere bladzijde van haar dagboek versiert ze met tekeningen, souvenirs, gedroogde herfstbladeren en krantenknipsels.

Ze is niet de enige. Honderden mensen namen bij de start van Operatie Market Garden de pen ter hand en begonnen een dagboek. In de archieven van het Bevrijdingsmuseum en het Regionaal Archief is van veel straten en wijken wel een dagboek te vinden dat de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden en de bevrijding beschrijft. Het betreft dagboeken uit Nijmegen, Groesbeek, Molenhoek, Mook, Wijchen, Malden, de Ooij en andere plaatsen in de frontlinie. Ze schrijven over bezetting en angst, over bombardementen en verlies, over bevrijding en vreugde, over evacuatie en onzekerheid, over wederopbouw en hoop.

Pagina's uit het dagboek van Trees Schretlen.

Pagina’s uit het dagboek van Trees Schretlen.

Hun verhalen zullen vanaf 22 oktober a.s. te vinden zijn via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (www.hvng.nl/oorlogsdagboeken) en de Atlas WO2 Nijmegen (http://kaart.nijmegen.nl/wo2/). Daar kunnen bezoekers onder meer op een interactieve kaart van Nijmegen en de regio zien welke dagboeken er in hun straat, wijk of dorp geschreven zijn en meteen doorklikken naar aanvullende informatie en digitale scans van deze dagboeken. In de Atlas WO2 kunnen de dagboeken daarnaast ook bekeken worden in combinatie met kaartlagen die nog meer informatie bieden over de stad in oorlogstijd, zoals luchtfoto’s van de stad en een overzicht van bombardementen en granaatinslagen.

Op termijn zullen meer dagboeken online komen. Dit kost echter tijd omdat van ieder dagboek de auteur of nabestaanden opgespoord moeten worden om toestemming te verkrijgen voor publicatie. Voor nog onontdekte dagboeken hebben wij zeker ook interesse. Heeft u zelf nog een dagboek uit de tijd van de oorlog en de bevrijding? Dan kunt u zich melden bij het Regionaal Archief Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Oorlogs- en bevrijdingsdagboeken uit Rijk van Nijmegen online

Reageren is niet toegestaan.