[Upd] COA: “Noodopvang 150 vluchtelingen Groesbeek te weinig”

De gemeente Groesbeek-Berg en Dal wil leegstaande gebouwen inrichten voor de noodopvang van vluchtelingen.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Niet opportuun

Wethouder Sjaak Thijssen gaf op 17 september nog aan dat het “niet opportuun” is om in deze regio nóg meer in te zetten op het huisvesten van asielzoekers. “Die vraag is voorlopig even van tafel”, zei hij destijds. Nijmegen en Heumen hebben namelijk de locatie Heumensoord beschikbaar gesteld voor de noodopvang van 3000 vluchtelingen, de grootste opvanglocatie van Nederland tot nu toe.

Brief

Dat was toen. Een maand later is noodopvang binnen deze gemeente wél aan de orde. Dit komt door een brief van de Commissaris van de Koning (CdK) die deze week naar de burgemeesters is verstuurd. Daarin wordt verzocht aan te geven welke mogelijkheden er binnen de gemeenten zijn en de gemeenten moeten voor vrijdag met een reactie komen. De CdK heeft aangegeven dat men het liefst grote locaties zoals Heumensoord heeft, die beschikbaar moeten zijn tot en met 2016. Heumensoord is volgens de brief “slechts tot 1 juni 2016 beschikbaar”.

Geen locaties bekend

Ook Groesbeek – Berg en Dal zal gehoor geven aan dat verzoek, maar grootschalig zal het niet zijn. “We streven ernaar zo spoedig mogelijk aan het verzoek van de CdK te kunnen voldoen. Op dit moment inventariseren wij welke mogelijkheden er zijn om kleinschalig (enkele tientallen) vluchtelingen te kunnen opvangen”, laat een woordvoerster van de gemeente ons donderdag desgevraagd weten. “Er zijn nog geen concrete locaties in beeld, dus ook geen kernen bekend waar dat mogelijk zou kunnen zijn”. Wel is duidelijk dat sporthallen voor grootschalige opvang niet in beeld zijn. “Wij overwegen geen grootschalige opvang in sporthallen etc. omdat we onze inwoners hun (sport)faciliteiten willen blijven bieden”. Wanneer er meer duidelijkheid is zal de gemeente dit laten weten.

Statushouders

De gemeente is daarnaast nog bezig om de zogeheten statushouders te huisvesten. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Groesbeek loopt achter op de opgelegde taakstelling en moet voor zo`n 60 statushouders nog een woning zoeken. Thijssen moest vorige maand bekennen dat dit mogelijk wel ten koste gaat van andere woningzoekenden.

Geld

RTL meldde eind september dat gemeenten 40 euro per vluchteling per nacht krijgen. Dat stond in een brief die staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Jusititie heeft gestuurd aan alle gemeenten.

Record

De vluchtelingenproblematiek is al maanden gaande en heeft in enkele gemeenten ook al voor onrust onder de bevolking gezorgd. Het totaal aantal asielzoekers in Nederland in 2015 is tot nu toe opgelopen tot bijna 23.500. Vorige maand waren dit er 8.400, een maandrecord voor Nederland sinds de meting vanaf 1975.

Update 22-10-2015, 20:40 uur
De gemeente heeft aangegeven zo`n 150 vluchtelingen op een goede manier op te kunnen vangen. Dit aantal is voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vooralsnog echter te klein om in overweging te nemen. “Jammer”, zei burgemeester Mark Slinkman daarover. Hij denkt dat kleinschalige opvang juist meer maatschappelijk draagvlak heeft.

Het COA wil centra voor 600 tot 700 vluchtelingen. Daar kan het college van Groesbeek – Berg en Dal niet aan meewerken en zij zal om die reden vooralsnog geen locaties benoemen en openbaar maken. “Dan zaai je nu al onrust bij mensen, terwijl je geen enkel concreet uitzicht hebt dat je daar mee aan de slag kunt”.

Mocht het COA het aantal van 150 in de toekomst acceptabel vinden, dan zal Slinkman voorafgaand aan de aanwijzing van de locaties eerst met buurtbewoners praten om te kijken of de vluchtelingen ook daadwerkelijk welkom zijn. Dit gezien de huidige ontwikkelingen in Nederland omtrent draagvlak.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 31 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Inwoner

Misschien de Hooge Hoenderberg weer opknappen?

kloeke

Sorry……..geen plek!scheelt een hoop tijd en geld en de vluchtelingen komen dan ook niet in “verschrikkelijke”opvangcentra terecht.

Groesbeker

vraag me af waarom er zoveel in het Oosten van het land gehuisvest moet worden. In het westen hoor je niks van en in de achtertuin van vriend Rutten mag niet want dat houd hij zelf tegen. In het Gooi is toch ook plek zat of kopen die gemeente verplichte huisvesting af?

Teleurgesteld

“Thijssen moest vorige maand bekennen dat dit mogelijk wel ten koste gaat van andere woningzoekenden.” Lekker dan! Bedankt hea, blijf nog wel jaartje of 4 thuis wonen. Sjaak Thijssen heeft een eigen woning, dat is voor hem voldoende. Who cares about de belastingbetalende Groesbeker.. Boeiuhhhh. Rechten heb je als Nederlander al lang niet meer.

Democratie

Plan maar vast een informatiebijeenkomst zodat de inwoners hun mening kunnen geven. Mag wethouder Thijssen zelf namens de gemeente uitleg geven over dit plan.
Leegstaande panden nu ineens inzetten terwijl mensen hier jaren en jaren op een huurwoning wachten?

ben.helder

Dit wordt de lakmoesproef voor het Groesbeekse beleid van de achterliggende jaren dat is vormgegeven in veel en dure appartementen. En waarbij de sociale woningbouw het kind van de rekening werd. Als er al een voorlichtingsavond komt dan is die vast bedoeld voor ondernemers om hen te wijzen op de vele kansen die asielzoekers brengen. Maar waarschijnlijker nog zal wethouder Thijssen vermoedelijk net met herfstvakantie zijn en mag de vers ingevlogen nieuwe burgemeester de kastanjes uit het vuur halen.

THE BEST OFF THE REST

Nou mensen dan kan de achterdeur s’avonds weer op slot.
Dat tuig loopt overal waar ze niks te zoeken hebben.
Onze dochters kunnen dan niet eens normaal over straat.
Bang om te worden aangerand of verkracht.
Weet wel als mijn dochters,familie of ik last krijg van dat schorum.
Ze gruwelijk gestraft gaan worden.
Dan zullen ze Nederland nooit meer vergeten,en god of allah of welke gek dan ook te smeken om a.u.b. zo snel mogelijk weer terug te mogen keren.

Weg met gelukszoekers

hassan

eerst gelukszoekers dan eigen volk goed bezig !!!!!

Hent

Mookerhei plaats zat.

splinter

Jongens wees een beetje humaan de mensen kunnen er ook niks aan doen dat ze moeten vluchten.
En dat ze naar het beste land willen dat snap ik ook .
Vroeger gingen ze toch ook allemaal naat duitsland werken voor de poen hadden ook in nederland kunnen werken maar dat is zeker slap gelul van me.
De groesbekers toch

Pvv stemmer

Laat die mensen alsjeblieft oprotten hier op de trein maar Duitsland er mee

henk

wedden dat er nu al in heumensoort
1 of 2 terroristen zitten of andere oorlogs misdadegers
het is maar wat je in huis wil halen

miep

Ik geloof dat er nu ook al zat in het dorp rond loopt dat in de gaten gehouden mag worden!En dan heb ik het over het eigen gekweekte volk!

Hent

Henk je houd het laag aan

Henk….eerst nog maar eens leren schrijven/type. Bah bah.

THE BEST OFF THE REST

Neem aan dat iedereen het nieuws volgt.
Jullie kunnen met eigen ogen zien wat dat volk voor een ellende aanricht.
Feiten liegen niet mensen.

Heel triest en kortzichtig al die reacties hier zeg bah. Probeer je eigen problemen eens in perspectief te zien. Als hier zoiets aan de hand is ben je ook blij dat je wordt geholpen. Tweede Wereldoorlog alweer vergeten..

kloeke

Pim……en velen met jou,dit is niet te vergelijken met ww2!heeft er helemaal niets mee te maken,domme opmerking!

hent

Inderdaad tweede wereldoorlog niet vergeten zijn we ook geholpen. Alleen iedereen die moest vluchten ging later weer terug. Maar van deze gasten komen we nooit meer af. En is het echt wel nodig dat men massaal moet vluchten ?

Toos

Kloeke,dit is geen domme opmerking,De oorlog begon toen Hitler de strijd tegen de joden begon deze mensen zouden slecht zijn ,werk innemen van de anderen enz allemaal de schuld van de joden ,toen de armoede toenam werden de joden hiervoor veroordeeld steeds meer mensen gingen ook nog geloven dat het door deze mensen kwam .en kwam er een tweestrijd voor en tegenstanders werden tegen elkaar opgezet . Nu zie je het weer gebeuren en worden mensen opgehitst door de media en dergelijke ,en die agressie maakt mij meer bang dan de vluchtelingen.

wpDiscuz