Wijkteams versterkt op gebied van geestelijke zorg

De gemeente Groesbeek-Berg en Dal versterkt met ingang van 1 januari 2016 de wijkteams op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Dit gebeurt door de inzet van een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) van OCE Praktijkondersteuning binnen de teams voor de proefperiode van een half jaar. De POH-GGZ gaat de wijkteams helpen om psychische en psychosociale problemen bij inwoners beter te herkennen en ervoor te zorgen dat zij de juiste zorg krijgen van de juiste professional. Behandeling blijft zo dicht mogelijk bij huis en op maat, onnodige doorverwijzing wordt voorkomen. Recent onderzoek van OCE Praktijkondersteuning toont aan dat de inzet van een POH-GGZ hierin duidelijke meerwaarde heeft.

Wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente: “De algemene ontwikkeling dat meer inwoners met psychische problemen in een wijkteam aan de orde komen, zien we ook in onze wijkteams. Daar willen we beter op inspelen en de POH-GGZ blijkt dan een waardevolle, verbindende schakel tussen welzijn en zorg. We zijn blij dat we samen met OCE Praktijkondersteuning deze brug kunnen slaan.”

De samenwerking tussen de gemeente en OCE Praktijkondersteuning ontstond letterlijk vanuit de praktijk. Eén van de POH’s-GGZ ondersteunt momenteel drie huisartsenpraktijken in Groesbeek in hun zorg voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Hij zocht van daaruit al regelmatig contact met de wijkteams. Marion Borghuis, directeur OCE Praktijkondersteuning: “De wijkteams ervoeren dat onze POH-GGZ meerwaarde heeft. En zo ontstond op een natuurlijke, maar voor ons heel logische manier, de basis voor nauwere samenwerking tussen huisartsen en gemeente. Én dus een betere verbinding van zorg en welzijn: daar wordt het voor inwoners beter van!”

Zowel wethouder Thijssen als directeur Borghuis zijn het er over eens: beide organisaties hebben elkaar hard nodig om de transitie van zorg waar te maken en inwoners passende zorg te bieden, dichtbij huis. De pilot wordt na een half jaar geëvalueerd.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Wijkteams versterkt op gebied van geestelijke zorg

Reageren is niet toegestaan.