Kristallnachtlezing 2015 in Bevrijdingsmuseum

Op 9 november a.s. van 19.30-21.30 uur wordt de jaarlijkse Kristallnachtlezing gegeven door historicus drs. Jan Brauer in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek.

Kristallnacht1

Tevens vindt er deze avond een presentatie plaats door studenten van de afd. Geschiedenis van de Radboud-universiteit Nijmegen. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Charles van Doornewaard (piano) en Hubert Hendriks (viool/zang).

De Duitse vluchtelingen kwamen in de jaren ‘30 met golven naar Nederland. Dieptepunt vormde de grote stroom van 10.000 Joden in de maanden na de Kristallnacht, de rabiate geweldsuitbarsting van de nazi’s in Duitsland in november 1938 tegen Joodse burgers en hun eigendommen. Kristal – het geluid van grasgerinkel over heel Duitsland – ook dichtbij Nijmegen, in Kleve, Goch en Emmerich. Wat gebeurde er aan de grens in deze regio in de dagen daarna? Wat merkte men in Nijmegen van de stroom vluchtelingen en wat waren de reacties? Jan Brauer schetst de spanning in de grensstreek en de komst van de vluchtelingen direct na de Kristallnacht.

Vanaf 1933 kwamen steeds meer joodse en politieke Duitse vluchtelingen naar ons land. De situatie in de grensplaatsen veranderde danig in de jaren ‘30. Bewoners van de grensstreek gingen al tijden intensief met elkaar om. Aan beide kanten van de grens sprak men vaak hetzelfde dialect; de grens werd gezien als een vage scheidslijn die niet hinderde bij werk, handel of sociaal verkeer. Vanaf 1930 drong geleidelijk het nazi-geluid door in het gewone, dagelijkse grensverkeer en daarmee politiseerde de grens geleidelijk.

Vaak verbleven de Duitse vluchtelingen in het grensgebied dichtbij het vaderland, in de hoop snel weer te kunnen terugkeren. Het beleid vanuit Den Haag was gericht op het inperken van de toestroom van vluchtelingen. De minister van Justitie schreef in mei 1938 dat de vluchteling een ‘ongewenscht element voor de Nederlandsche maatschappij en derhalve (…) een ongewenschte vreemdeling’ was, die moest worden geweerd. Maar in de praktijk aan de grens bleek dat niet zo gemakkelijk uitvoerbaar. Duizenden kwamen illegaal over de ‘groene grens‘ Nederland binnen.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum en tijd: 9 november van 19.30-21.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Entreeprijs: € 5,- pp, MK geldig
Reserveren: 024-3974404; [email protected]
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Kristallnachtlezing 2015 in Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.