[Update] VOLG wil zwerfvuil tegengaan via pilot

De pilot “beloningssystemen flesjes en blikjes” moet er voor zorgen dat het zwerfvuil in de gemeente Groesbeek – Berg en Dal wordt tegen gegaan. Dit stelt Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek (VOLG).

Zwerfie_opvanghuis_Groesbeek_opening-DGB

De lokale partij wil dan ook dat de gemeente zich nog voor de sluitingsdatum van 15 november inschrijft voor deze pilot en heeft daartoe een motie ingediend.

Pilot

In 2016 kunnen gemeenten starten met pilots voor de inzameling van kleine PET-flesjes en blikjes via belonings- en/of retourpremiesystemen. De randvoorwaarden voor de pilots zijn vastgelegd in het plan van aanpak ‘Nieuwe beloningssystemen’, dat door het Afvalfonds Verpakkingen, Natuur & Milieu en de VNG is opgesteld.

Zo moeten pilots gericht zijn op het:

• bestrijden van zwerfafval
• bevorderen van retourstromen en
• stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid via beloningssystemen.

Ondersteuning en vergoeding

Deelnemende gemeenten stellen zelf capaciteit beschikbaar en geven inzicht in de kosten van de pilot, de uitvoering en het effect van de pilot(s). Een deel van de pilots zal intensief worden begeleid en gemonitord. Die pilots maken onderdeel uit van de landelijke evaluatie. Voor bekostiging van de pilots kunnen gemeenten aanspraak maken op de geldende vergoeding voor kunststof verpakkingsafval en gebruik maken van de zwerfafvalvergoeding.

Update 05-11-2015, 22:55 uur
VOLG heeft de motie ingetrokken. Er was nog teveel onduidelijkheid over het systeem, waardoor het college de motie ontraadde.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Sprookje

Het is toch van de zotte dat er er weer ergens een beloning voor gegeven moet worden. Als het vet cool is om blikjes en petflesjes te kopen, dan is het ook vet cool om je eigen rotzooi op te ruimen….
Kwestie van opvoeden!!

wpDiscuz