Omroep Berg en Dal heeft snel geld nodig

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal zal met spoed geld beschikbaar moeten stellen aan Omroep Berg en Dal, anders gaat op 1 januari 2016 het licht uit. Dit schrijft de omroep in een brandbrief aan de raad.

OmroepGroesbeek-DGBWFM_Radio-DGB

Het betreft een bevoorschotting voor de frictiekosten.

Donderdag stond er een afspraak met de gemeente gepland om te praten over de frictiekosten die de fusie tussen Omroep Groesbeek en Omroep WFM met zich mee brengt. De afspraak is door ziekte van één van de medewerkers niet doorgegaan, waardoor de afhandeling van de frictiekosten wordt vertraagd. Dit zorgt ervoor dat Omroep Berg en Dal in liquiditeit- en continuïteitproblemen komt.

De zorgelijke financiële positie waarin de omroep na en door de fusie verkeert is bij de gemeente aangekaart. De geconsolideerde cijfers over 2013 en 2014 geven exploitatietekorten aan van respectievelijk € 29.744,- en € 21.148,-. Ook de begroting over 2015 en 2016 geven exploitatietekorten aan van respectievelijk € 40.900,- en € 22.900,-.

De huidige liquiditeitspositie is niet voldoende om tot aan het eind van het jaar aan de verplichtingen te voldoen. “Wij hebben nog de beschikking over een banksaldo van € 40.000,-. Hier tegenover staan nog ongeveer € 15.000,- aan schulden, waar onder een huurschuld aan de gemeente van ongeveer € 10.000,-. De totale frictiekosten zijn begroot op ongeveer € 50.000,-. Hiervan zijn wij momenteel voor ongeveer € 30.000,- verplichtingen aangegaan. Dit om vooruitlopende op de gemeentelijke vergoeding om Omroep Berg en Dal per 1-1-2016 in de lucht te krijgen”, staat er in de brief.

Dat de fusie niet soepel is verlopen was al duidelijk. Het bestuur van de omroep benadrukt dit nogmaals in de brief. “Onder grote druk van de gemeente is deze fusie tot stand gekomen. Hierbij zijn toezeggingen gedaan, dat de gemeente de frictiekosten voor haar rekening zou nemen. Langzaamaan zijn deze toezeggingen aan erosie onderhevig, afgezwakt en momenteel is het uitgangspunt dat als dit aantoonbaar nodig is, het tot de mogelijkheden behoort dat een deel van de frictiekosten door de gemeente wordt betaald. Ook geheugens worden selectief. De ambtelijke mail welke ten grondslag ligt aan het afgezegde gesprek van vandaag (donderdag 5-11, red.) spreekt wat dat betreft duidelijke taal en past helemaal in deze veranderde sfeer. De omroep wordt hierbij gefileerd”.

Men is geïrriteerd over de houding bij de gemeente voor wat betreft de frictiekosten. De 150 vrijwilligers hebben de fusie formeel tot stand gebracht en alles is dusdanig ingericht dat men op 1 januari 2016 kon starten. Het bestuur vraagt zich echter af hoe de gemeente en politiek nu tegenover de omroep staan.

Burgemeester Mark Slinkman zal snel met het bestuur in gesprek gaan.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Harrie

Laat het licht maar uitgaag bij de omroep van Berg en Dal.
Kan omroep GROESBEEK gewoon door blijven gaan in de huidige vorm zonder bemoeienissen van de omroep uit het Berg en Dalse land.

Harrie

bedoel dus uitgaan in plaats van uitgaag.

jenje

Mooi, laat dat licht maar uitgaan.

Toontje

Vanuit het hart van Groesbeek: http://www.radio954.nl/

Die ene

Jeetje Harrie, wat ben jij dom.

Mark

Dat de gemeente zo veel moeite heeft gedaan zeg. had Omroep Groesbeek gewoon laten bestaan. Omroep WFM heeft zeeeeer weinig live programma’s maar eisen nu wel zeker alles op waardoor een gezonde Omroep zoals Groesbeek nu onderuit word gehaald.

de buurman

komt er eindelijk een eind aan deze politieke zender.

Radio maken is wat anders als alleen de mening delen van politiek

Goffer

Scheelt toch een hoop geld,die fusie..

Gerard.

Van mij mag het lampje uit , ook die van omroep Groesbeek.

Wie ik

Waar is al dat geld van WFM gebleven? Of we noemen het omroep CDA

T haasje

WFM staat voor Weg Financiële Middelen!

toontje

Ja haasje die meneer *edit* zal er wel bij varen .Want voor de fusie zijn er al hoop gegaan door deze eigenheimer .

Peter van V.

Omroep Groesbeek is een breedgedragen omroep binnen de Groesbeekse gemeenschap en omroep Groesbeek heeft in het verleden zijn sociale bijdrage aan het dorp duidelijk gemaakt. Ik dat de de berg en dalse omroep en/of WFM zich moeten schikken in hun lot. Ik denk dat er onder de groesbeekse bevolking en bedrijven genoeg draagvlak is om die omroep overeind te komen. Actie ondernemen dus! En dat is niet stilzitten en hopen dat de zilvervloot een keer binnen komt varen.

wpDiscuz