Kerstconcert 2015 Groesbeeks Gemengd Koor

In het overwegend christelijke Europa is Kerstmis een van de hoogfeesten van het jaar.

Kerstconcert_Groesbeeks_Gemengd_Koor_2015-DGB

Bij feest hoort muziek en dus ook bij het Kerstfeest. Dirigent Eugène Ceulemans heeft lange tijd nagedacht over verscheidene ideeën en mogelijkheden. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor het kerstconcert: “Concerti per la Notte Natale” van Arcangelo Corelli (1653-1713). Daarnaast worden er ook bekende, traditionele Nederlandse kerstliederen gezongen en meerdere internationale kerstliederen.

Corelli was violist en componist en wordt een van de grootste componisten van de Barok genoemd. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Rome. Als violist en als componist heeft hij een zeer vernieuwende en grote invloed gehad in zijn tijd. Met name op Couperin in Frankrijk en Handel, die hem bezocht heeft en zijn “Concerto Grosso”-stijl overnam. Ook J.S. Bach keek met veel ontzag naar Corelli op. Corelli was en is onder meer beroemd vanwege zijn Concerti Grossi opus 6 (12 stuks) met daaronder het bekende “Kerstconcert” (nr. 8 : Concerto fatto per la notte di Natale).

Aangezien Corelli alleen instrumentale muziek schreef, heeft Eugène behalve het schrijven van de partijen er zelf ook de teksten bij geschreven. Deze teksten zijn ontleend aan het Engelstalige kerstverhaal uit het evangelie volgens Lucas. Een hele prestatie op zich, want meestal wordt een tekst op toon gezet. In dit geval heeft Eugène bestaande muziek van bestaande tekst voorzien.

Het Groesbeeks Gemengd Koor (GGK) voert dit concert niet uit, zoals gebruikelijk, op de laatste zondagmiddag voor Kerstmis. De unieke gelegenheid doet zich voor dat de Boulevard Harmonists enkele dagen in Nederland zijn. En daarom is het concert op dinsdag 15 december 2015 en zingen deze Boulevard Harmonists samen met het GGK. Een dubbelkoorconcert, waarbij de Boulevard Harmonists de soli zingen.

Deze Boulevard Harmonists zijn het elite-ensemble (6 leden) van het koor van de universiteit van Potchefstroom (PUK) uit Zuid Afrika. Zij zijn op de terugweg van hun Europese tournee. GGK-dirigent Eugène Ceulemans is sinds vele jaren gastdirigent van het universiteitskoor en het is ondertussen gebruikelijk dat het koor bij een Europese tour ook altijd even Nederland aan doet. Dat wil zeggen even bij Eugène langs komt.

PUK bestaat uit studenten tussen 18 en 23 jaar en wordt regelmatig door allerlei internationale culturele instellingen en organisaties uitgenodigd. Het heeft onder meer gezongen tijdens de inhuldiging van Nelson Mandela en heeft meerdere malen deelgenomen aan het “Internationaler Chorwettbewerb” in Spittal an der Drau in Oostenrijk en is daar zelfs eenmaal winnaar geworden.

Kortom, het gaat een mooi project worden.

Samenvattend

Kerstconcert Groesbeeks Gemengd Koor samen met de Boulevard Harmonists
Dinsdag 15 december 2015 om 20:00 uur
Protestantse Kerk Groesbeek, Kerkstraat 18, 6561 CC Groesbeek
Entree: acht euro.
Er kunnen geen plaatsen worden gereserveerd.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Kerstconcert 2015 Groesbeeks Gemengd Koor

Reageren is niet toegestaan.