Verdeeldheid in college om afvalinzameling

De nieuwe manier van het inzamelen van afval in de gemeente Berg en Dal heeft voor onenigheid in het college van burgemeester en wethouders gezorgd.

Containers_omgekeerd_inzamelen-DGB

Omgekeerd inzamelen

Per 2017 wil men overstappen naar “omgekeerd inzamelen”. Daar is op DeGroesbeek.nl al het een en ander over geschreven. Klik hier voor meer informatie over Omgekeerd Inzamelen. Er waren aanvankelijk 3 scenario’s uitgewerkt, daar is een 4e bijgekomen: Scenario 1+. Dat is zakkeninzameling (scenario 1), maar dan met een nieuwe container voor oud papier. Plastic+ blijft met zakken ingezameld, GFT met de bestaande containers inclusief zomerinzameling.

Ruzie

Niet alleen onder de inwoners en in de gemeenteraad is er verdeeldheid over dit plan, maar ook in het college zelf. Wethouders Erik Weijers (VOLG) en Sylvia Fleuren (CDA) zien de nieuwe methode naar aanleiding van de inspraakavonden voor inwoners niet zitten, terwijl wethouders Ria Barber (C90) en Sjaak Thijssen (GVP) de stap wél willen zetten. Ook burgemeester Mark Slinkman is vóór de plannen waardoor er een nipte meerderheid in het college is.

Wat moet u weten?

Hieronder enkele puntjes over het voorstel van de meerderheid in het college: omgekeerd inzamelen. Inwoners hebben al de mogelijkheid gehad om bij informatieavonden aanwezig te zijn. 100 mensen maakten hier gebruik van en er zijn 34 schriftelijke reacties binnen gekomen. Klik hier voor het inspraakverslag met vragen en antwoorden.

• Harmonisatie (gelijktrekken) van de afvalinzamelmethode is nodig vanwege de MUG-herindeling;
• Oud papier wordt huis aan huis ingezameld in minicontainers. Voor de inzameling worden, net als in de huidige situatie, verenigingen ingezet;
• Er zijn zorgen over het wegbrengen van restafval door ouderen en minder validen. De bedoeling is dat mensen zelf zorgen voor wegbrengen van het afval (met hulp van buren, familie, vrienden, enz). Voor situaties waarbij dat niet mogelijk is worden in het kader van de verplichte tegenprestatie mensen met een uitkering/bijstand van de gemeente ingezet;
• Mensen met veel afval als gevolg van bijvoorbeeld incontinentie worden financieel gecompenseerd. Dat is in de huidige situatie ook zo;
• Per hoogbouwlocatie wordt maatwerk afgesproken voor soort en aantal containers. Restafval moet weggebracht worden;
• Omgekeerd inzamelen levert laagste afvalstoffenheffing op (zie hieronder);
Tarieven_inzameling_afval_2017-BenD-DGB

• In oud Ubbergen is de weerstand voor de nieuwe methode het grootst;
• Inwoners zijn bang voor meer zwerfafval als er gebruik wordt gemaakt van de nieuwe methode;
• Er komen enkele tientallen ondergrondse containers, bij de berekening is uitgegaan van
1 container op 225 huishoudens. Klik hier voor de concept-locaties, wel even inzoomen om straatnamen te zien;
• De keuze voor omgekeerd inzamelen vergt een investering in ondergrondse restafvalcontainers, maar met name ook in minicontainers. Vooral de ondergrondse containers maken het systeem inflexibel. Als er op termijn toch veranderingen in het inzamelsysteem nodig zijn, zijn de ondergrondse containers eventueel ook voor andere stromen te gebruiken;
• Om een zak met restafval in de ondergrondse container te doen moet u uw afvalpas bij hebben. Kosten bedragen € 1,- per inworp;

• De huidige Groesbeekse/Millingse variant is het goedkoopst. Daarna volgt Omgekeerd Inzamelen. Ubbergse systeem het duurst (zie hieronder).
Kosten_inzameling_afval_2017-BenD-DGB

Folder omgekeerd inzamelen (.PDF-bestand);
Veel gestelde vragen Omgekeerd inzamelen (.PDF-bestand).

Definitief besluit in december

De raad mag op 17 december 2015 een definitief besluit nemen. Voorgesteld wordt om alsnog over te stappen naar de nieuwe manier van afvalinzameling vanaf 2017. De Groesbeekse gemeenteraad nam in de zomer al een principe-besluit hierover. 7 partijen met in totaal 14 zetels stemden toen al voor: GJS, GVP, C90, Voor Berg en Dal, PvdA, GroenLinks en D66. Hier lijkt vooralsnog weinig verandering in te komen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Paul Ekelschot
Het college heeft volgens mij slechts voor een deel gelijk voor wat betreft de harmonisatie. De tarieven moeten per 1-1-2017 voor de gehele gemeente gelijk (geharmoniseerd) zijn. Dat geldt echter niet per definitie voor de afvalinzamelmethode. Dat mag gevarieerd zijn. Het inzamelsysteem kan per deel van een gemeente anders zijn, afhankelijk van de situatie. Zo ken ik gemeenten waarbij vooral in nieuw gebouwde wijken en bij wooncomplexen gewerkt is/wordt met ondergrondse containers met een passysteem. Ik meen in o.a. Zutphen. Heeft de gemeente dit wel onderzocht? In dicht bebouwde stadsdelen is het rendabel; in dun bebouwde gebieden is het niet… Lees meer »
laurens

Ze hebben het erover dat dit het goedkoopste is.

Ik koop toch ook niet het goedkoopste huis of de goedkoopste auto.

Wel koop in het beste huis of beste auto voor mij zelf.

Ik heb er wel een paar euro per jaar meer voor over als het afval gewoon thuis opgehaald blijft worden.

niet goedkoopste wel voor mijn de beste oplossing

gr Laurens

Goffer

Gewoon alles voor de deur van het gemeentehuis dumpen…..voor iedereen het goedkoopst en geen (stank)overlast voor de burger….
Optie2:in die hal van van deursen. …op en top afzuigsysteem.

Democratie

Toch zie je nu wel mooi hoe de verhoudingen in het College liggen. Enerzijds CDA met Volg en anderzijds GVP met huwelijkspartner C’90.

wpDiscuz