Uniformen Poolse generaals in Bevrijdingsmuseum

Ze vochten met de geallieerden voor onze vrijheid maar werden zelf niet bevrijd.

Foto en rechten: J. Klaput

Foto en rechten: J. Klaput

In de nieuwe tentoonstelling van 20 november 2015 t/m 31 mei 2016 in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, De Polen. Bevrijders in Ballingschap, wordt ingegaan op de geschiedenis van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Poolse geschiedenis vormt een van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsperiode.

In de nieuwe tentoonstelling zijn voor het eerst de uniformen van de Poolse generaals Maczek en Sosabowski in Nederland samen in één tentoonstelling te bewonderen. Deze unieke presentatie wordt mogelijk gemaakt door bruiklenen van het Generaal Maczek Museum te Breda en het Poolse Leger Museum (Muzeum Wojska Polskiego ) te Warschau.

Geheel in overeenstemming met de Poolse wapenspreuk ‘Voor uw en onze vrijheid’ hebben deze beide generaals zich ingezet voor de bevrijding van Europa en Polen. Generaal Maczek gaf vorm aan het Poolse leger in ballingschap en nam als commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie deel aan de slag om Normandië en de bevrijding van delen van Zuid- en Noord-Nederland, waaronder Breda.

Generaal Sosabowski leverde met zijn 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade een waardevolle bijdrage aan Operatie Market Garden. Hun verhaal is zowel boeiend als tragisch. Na de oorlog moesten ze lijdzaam toezien hoe hun land door de Sovjet Unie bezet werd terwijl zij zelf in ballingschap in Groot-Brittannië verschillende nietszeggende baantjes moesten vervullen om in hun onderhoud te voorzien: een soldatenpensioen kregen ze niet. Later pas volgde eerherstel voor beide mannen.

In De Polen. Bevrijders in Ballingschap worden de verhalen van generaal Maczek en Sosabowski verteld, samen met de bredere geschiedenis van de Poolse soldaten in ballingschap en van het land Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de twee uniformen zijn ook andere unieke stukken te zien zoals een Enigma-machine, een motor van de 1e Poolse Pantserdivisie, een zeldzaam bord met onderhoudsinstructies voor mobiele gaswagens en unieke filmbeelden van Wojtek, de beer die het Poolse leger inging.

Info

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 20 november 2015 t/m 31 mei 2016
Informatie: 024-3974404, [email protected], www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 november, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Uniformen Poolse generaals in Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.