DeGroesbeek.nl – Jaaroverzicht 2015

Het jaar 2015 zit er al weer bijna op. Het afgelopen jaar, waarin DeGroesbeek.nl haar vijfde verjaardag vierde, is er uiteraard weer veel te lezen geweest op onze site: 1060 nieuwsberichten.

Jaaroverzicht_2015_Kerstboom_cover-DGB

De moderator had het minder druk dan in de voorgaande jaren: er waren dit jaar zo`n 6000 goedgekeurde reacties en bij iets meer dan 250 reacties is er ingegrepen.

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is, presenteren wij u net als voorgaande jaren vlak voor de feestdagen een uitgebreid jaaroverzicht met daarin nog een terugblik op het meest gelezen en besproken nieuws van het afgelopen jaar.

De lancering van DeGroesbeek.nl:
DeGroesbeek.nl is op maandag 16 augustus 2010 gelanceerd met als doel de inwoners van de diamant tussen de heuvels te voorzien van het laatste lokale, regionale en sportnieuws. Tevens staan het dorp en onze gemeente bol van cultuur en activiteiten waarover bericht kan worden. Er was echter nog geen nieuwswebsite die al deze dingen samenvoegde tot een geheel. DeGroesbeek.nl doet dit wél.

Jaaroverzicht 2015:
Onderstaand treft u ons jaaroverzicht van 2015 aan. Deze is verdeeld per maand. Door op een link te klikken gaat u naar het nieuwsbericht waar over geschreven wordt. Het bericht opent zich dan automatisch in een nieuw venster. De nieuwsberichten waarover wij in dit overzicht schrijven zijn volgens het statistiekenprogramma dat wij gebruiken, “Google Analytics”, in die maand het best door u bekeken. Op basis van die statistieken hebben wij dit overzicht dan ook gemaakt. Het is daarmee dus een kleine selectie uit het grote aantal nieuwsberichten dat dit jaar is gepubliceerd.


DEGROESBEEK.NL JAAROVERZICHT 2015:

JANUARI 2015

Het jaar 2015 begon met het vaststellen van de nieuwe gemeentenaam. De uitslag van het referendum werd gerespecteerd en daarom heet de gemeente vanaf 2016 “Berg en Dal”. Daarover zong SV De Krulle eind januari een liedje tijdens het Schlagerfestival. De heren wonnen daarmee de eerste prijs tijdens het evenement in Sporthal Heuvelland.

Nieuwe gemeente, nieuwe burgemeester. Men opende de zoektocht naar een geschikte kandidaat en wilde daarbij de inwoners betrekken. Ondertussen werden de taken van de burgemeester en de 4 wethouders (B&W) verdeeld. Pim Spaan (PvdA) en Theo Giesbers (VOLG) namen afscheid.

Op sportgebied waren er diverse transfers voor het nieuwe seizoen, waarbij de meest opvallende in januari die van Barry Beijer was. Hij ging van De Treffers naar Achilles ’29. Later in het jaar maakten meer spelers de overstap van Zuid naar De Heikant en andersom.

Het fietspad door de spoorkuil is in november 2014 nogal onverwachts aangelegd, de milieugroep in Groesbeek noemt het “onfatsoenlijk”, en dat kreeg dit jaar dan ook een (zandhagedis)staartje. In januari was het al raak: De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwam in actie, maar er volgt nog meer.

Tot slot hadden de omroepen Groesbeek en WFM moeite met elkaar, kreeg Berg en Dal in Max van Rooij een nieuwe prins en werd er in Plasmolen een dode vrouw aangetroffen.


FEBRUARI 2015

Veel carnaval in februari en dat betekent vooral gezelligheid, maar het feest werd dit jaar ook gecombineerd met een serieuze zaak: Groesbeker Dirk Wollenberg heeft een zeldzame vorm van botkanker en bedacht een actie. Tijdens carnaval wilde hij gekleurde VOKK-polsbandjes verkopen voor het goede doel. Wij publiceerden zijn verhaal, dat uiteindelijk “viraal” ging. Er werd tijdens de actie meer dan € 22.000,- opgehaald. Gedurende deze periode leerde Wollenberg ook Youri Mom kennen. De jongen uit Malden heeft dezelfde vorm van kanker en samen gingen zij de strijd tegen de ziekte aan.

Dan de carnaval zelf: de optocht trok dit jaar weer door Het Keulen van Gelderland, maar ook in Breedeweg en De Horst was het feest. Inwoners van onze gemeente woonden tijdelijk in een carnavaleske gemeente: gemeente Duufelshemel.

Uiteraard ook in februari wat spoorkuil-nieuws: de gemeente wilde geen gehoor geven aan een verzoek van RVO, die op haar beurt weer aangaf dat men vóór 15 maart het pad toch echt moest afsluiten.

Overig nieuws: het spel “Knoesten” is weer terug. Dit jaar werd het WK in De Comm gehouden. Men maakte zich zorgen om de toekomst van het ZOMA-gebouw, maar dat hoeft niet meer want het ligt inmiddels al plat. In Nijmegen werd het levenloze lichaam van Mariska Peters gevonden. Haar oom wordt er van verdacht de moord te hebben gepleegd. Tot slot werd het Beekse Kalorama nog getroffen door een griepgolf.


MAART 2015

Het laatste beetje carnaval voor dit seizoen was traditiegetrouw in maart. De 12e Verlichte Halfvasten Optocht (VHO) werd georganiseerd en daarbij waren meer dan 80 deelnemers. De raad gaf aan niet tegen de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen bij de Lidl te zijn. Omwonenden zijn daar echter wat minder gecharmeerd van.

In januari werd al aangegeven dat er, naast Beijer, wat voetballers een gevoelige overstap zouden maken binnen het Groesbeekse. Twan Smits ging naar De Treffers en Eef van Riel juist naar Achilles ’29. Dit werd in maart bekend. Van Riel werd de wedstrijd na de bekendmaking buiten de basis gehouden en niet omdat hij geblesseerd was. Dat was een duel tegen UNA, waar De Treffers met 9 man een punt wist te pakken. Bij Rood Wit vertrok trainer Ron IJsbrandij per direct.

Het duurde even, maar het lukte Harry Keereweer tijdens een ultieme poging dan toch: de geforceerde fusie tussen Omroep Groesbeek en WFM is een feit. Al leverde het in het najaar opnieuw problemen op.

Is er deze maand dan geen fietspad nieuws? Tuurlijk wel! De RVO kwam met een dwangsom van € 150.000,- op de proppen. Althans, als de gemeente het fietspad niet af zou sluiten. De gemeente reageerde door een kort geding aan te spannen waardoor de soap weer met wat weken werd verlengd. Daarnaast besloot de gemeente gelijk een volgende soap op te starten: hondenpoep is een probleem en dat wilde het college oplossen door hondenbelasting in te voeren. Dat geld wordt dan uiteraard niet gebruikt voor extra voorzieningen of iets dergelijks, maar voor een paar BOA’s. Het plan ketste later in het jaar, mede dankzij een CDA-motie hierover, af.

Op 29 maart namen inwoners tijdens een slotmanifestatie afscheid van de zelfstandige gemeente Groesbeek.


APRIL 2015

Een maquette die tijdens dat slotfeest werd gepresenteerd, en is gemaakt door Herman Nillessen (Broer d’n Boes), is in april vernield. Particulieren loofden een beloning uit voor de tip die zou moeten leiden naar de dader(s) van de vernieling.

Groesbeek werd op 12 april tijdelijk omgetoverd tot “Keverstad”. Het zou voor één persoon een bijzondere dag worden. Een stoet van tientallen Kevers trok door Groesbeek. De parkeerplaats van de Canadese begraafplaats was de verzamelplaats. Het evenement is georganiseerd om Annebel (50) uit Groesbeek, een MS-patiënte die ook nog eens borstkanker heeft, een onvergetelijke dag bezorgen. En dit lukte!

Op sportgebied deed BVC ’12 uit Beek goede zaken. De ploeg werd kampioen in de derde klasse en had daarmee voor het derde jaar op rij wat te vieren. Minder gezellig was het op Zuid, want daar nam hoofdtrainer Ton Caanen ineens afscheid van De Treffers. Hij had een contract voor twee jaar, maar na 10 maanden vertrok hij naar Cyprus. Laatste voetbalnieuwtje in april: het college zou een rapport onder de pet hebben gehouden, maar ontkende dit.

Voor wat betreft milieuzaken maakte Werkgroep Milieubeheer Groesbeek bezwaar. Ditmaal tegen de afwijzing (door de gemeente) van het handhavingsverzoek dat WMG heeft ingediend met betrekking tot de wegverbreding bij de Cranenburgsestraat. Dit heeft alles te maken met de opening van de grensovergang Hettsteeg-Altena. En het 1 april-bericht van dit jaar was ditmaal opgestuurd: er was iemand in de spoorkuil gebeten door een gladde slang.

April is ook de maand van Koningsdag. Dat werd natuurlijk ook in Groesbeek gevierd en zes inwoners uit de gemeente kregen een onderscheiding. Gefeliciteerd!


MEI 2015

In mei werd bekend dat Mark Slinkman de burgemeester van de nieuwe gemeente zou worden. Hij zou waarnemend burgemeester Keereweer opvolgen. Het was een aanbeveling van de raad aan de minister van Binnenlandse Zaken. Een officieel besluit moest nog genomen worden. Bij De Treffers is sinds mei de opvolger van Caanen bekend: Anton Janssen is de nieuwe hoofdtrainer bij de roodzwarten. De club nam afscheid van clubicoon Jasper Zuidwijk.

In deze maand haalden enkele vernielingen het nieuws. Zo werden er gaten in bomen geboord om er vervolgens een chemisch middel in te gieten. Vijf bomen zijn op die manier vernield. Dit gebeurde langs de Nieuwe Drulseweg. Bij basisschool Het Vossenhol moesten enkele tuintjes het ontgelden. De tuintjes zijn een project van de kinderen van de school. Zij hebben bakken gevuld met plantjes en zaadjes. Onbekenden vernielden het. Brouwerij D’n Drul was een asbak kwijt, maar die inmiddels weer teruggevonden.

Sinds mei kunt u wat schapen aantreffen in Groesbeek en omgeving. Soms lopen ze voor u uit als u met uw auto over bijvoorbeeld de Cranenburgsestraat rijdt. Deze schapen maken onderdeel uit van een pilot van de gemeente voor duurzaam beheer van de bermen langs het spoor en het overige landschap.

Kort nieuws: Inwoners uit Beek waren boos om werkzaamheden in het dorp, Jasper Cillessen werd Ajacied van het jaar, de bezwaren van WMG kosten geld en zijn er in het kader van 70 jaar vrijheid diverse herdenkingen in de gemeente gehouden.


JUNI 2015

De Altena-Hettsteeg werd op 24 juni 2015 weer geopend. Het is een hoofdpijndossier, want sinds 2006 zijn de gemeenten Groesbeek en Kranenburg (DE) bezig met de openstelling van de grensovergang. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente een preventieve last onder dwangsom ten onrechte is opgelegd. Om preventief op te kunnen treden moet er sprake zijn van een duidelijk gevaar dat uilen gedood zullen worden. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake.

Er was deze maand wat nieuws voor wat betreft de afvalinzameling. Er zijn drie milieustraten in de gemeente en inwoners hebben een afvalpas nodig om daar gebruik van te kunnen maken. Plastic, blik en pak (plastic+) mogen gezamenlijk in de plastic afvalzak en men denkt er over na om de inzamelmethode “Omgekeerd Inzamelen” vanaf 2017 in te voeren.

Net als de omroepen hebben ook de weekbladen 1Groesbeek en De Rozet in deze gemeente moeite om op één lijn te zitten. De huidige manier van berichtgeving vanuit de gemeente via 2 gemeentepagina’s (één in 1Groesbeek/wekelijks en één in De Rozet/tweewekelijks) is dan ook ongewenst en kost onnodig extra geld. Inwoners moeten de pagina wekelijks ontvangen, onder andere in verband met een gelijk service- en informatieniveau. De raad ging met die kaders akkoord en de gemeente aan de slag met offertes om tot een defintief besluit te komen.

De Italiaanse wielerronde Giro d’Italia komt volgend jaar door de gemeente Berg en Dal. Het gemeentewapen van die gemeente werd op 25 juni vastgesteld en is een mix van de drie voormalige MUG-gemeentewapens. Verder stelde Sociaal Groesbeek nog wat vragen over het fietspad en rotzooi in het centrum, was D66 niet blij met het windmolenbesluit van Kranenburg en is er een start gemaakt met de herinrichting van de Spoorlaan.

Tot slot nog leuk nieuws en triest nieuws in één zin: de gemeente heeft er weer enkele geslaagden bij en De Treffers-erevoorzitter Theo Eikholt is overleden.


JULI 2015

Veel nieuws in juli. We beginnen met de Vierdaagse, die kwam 23 juli weer door Groesbeek. De wegafsluitingen die daar bij hoorden waren anders dan dat men in het heuveldorp gewend is. De Zevenheuvelenweg werd namelijk enkele dagen voor de Dag van Groesbeek afgesloten. Dit vanwege de wildkampeerders langs deze weg. Het leverde een apart beeld en de nodige ophef op, omdat het allemaal op Checkpoint Charlie leek. De campers mochten overigens wel de Zevenheuvelenweg op, maar pas vanaf woensdagavond 20:00 uur. Dit zorgde niet geheel onverwacht voor een tijdelijke opstopping (en lachende gezichten) in Berg en Dal.

Medio juli is men begonnen aan de sloop van het ZOMA-gebouw en dit zorgde voor boosheid bij diverse monumentenorganisaties. Boosheid was er ook (weer) bij de RVO. Die instantie kwam opnieuw met een dwangsom omdat er dode reptielen zouden zijn aangetroffen op het fietspad.

Feestje bij de familie Beers in Berg en Dal. Ali en Wijnand Beers vierden op 13 juli 2015 hun 60-jarige bruiloft. De Wijnfeesten in Groesbeek kregen dit jaar € 25.000,- subsidie. Daar is niet iedereen even blij mee, maar het college heeft al laten weten dat dit evenement financieel zelfstandig zou moeten zijn. Volgend jaar wordt er gekeken of (en in welke mate) er nog een subsidie volgt.

Achilles ’29 klopte bij de gemeente aan voor een kunstgrasveld, maar de gemeente gaf aan niet mee te werken aan een versnelde procedure. De Altena-Hettsteeg was even open, maar dreigde weer afgesloten te worden en voor Bakker Bart zag het er in de zomer ook niet rooskleurig uit.

Met 36,8 graden werd er dit jaar een Groesbeeks temperatuurrecord gemeten. Dit heeft de Groesbeekse weerman Theo Braam in juli laten weten. Zijn metingen voldoen aan de KNMI-normen. Braam neemt de waarnemingen in het dorp al sinds juli 1960 op zich en kwam sinds 2006 niet verder dan 36,0 graden.

Eind juli was er nog een kermis in Millingen aan de Rijn en de traditionele jaarmarkt in Groesbeek. Een 86-jarige man overleed na een eenzijdig ongeluk op de Kwakkenbergweg in Nijmegen.


AUGUSTUS 2015

In augustus startte een proef bij de Hoflaan: het wijzigen van de weg die ligt tussen de Hoflaan en Mariëndaalseweg, naast de basisscholen. Door hier een fietspad van te maken, het liefst zonder reptielen, wordt de verkeerssituatie rondom de scholen overzichtelijker voor de kinderen die van en naar de scholen fietsen. Bovendien kunnen de kinderen dan veiliger oversteken van en naar de buitenlokalen in het park ‘t Groeske.

Een andere wijziging was nabij de Stationsweg. De overgang over het spoor tussen de Stationsweg en de Spoorlaan was alleen toegankelijk voor langzaam verkeer en de brandweer. Na de werkzaamheden mogen ook het overige verkeer (behalve vrachtauto’s) hier gebruik van maken. In Breedeweg-Oost kreeg de openbare ruimte een opknapbeurt.

Frans Eeren schoot zichzelf deze maand bij het 88e schot tot koning van De Horst. Niet alleen hij had wat te vieren, maar ook bij de Wolfsberg was het weer eens feest: de jaarlijkse Tributeparty werd gehouden. Het was de tiende editie. In Leuth werd voor de 26e keer Polderpop georganiseerd.

De gemeente liet weten zich te blijven verzetten tegen de komst van een windmolenpark in het Reichswald, terwijl de RVO zich juist bleef verzetten tegen de gemeente. Het zorgde er voor dat het fietspad eind augustus voor de duur van enkele maanden werd afgesloten.

Deze zomer waren er veel geruchten over een transfer van Cillessen naar Manchester United. De Groesbeker blijft echter nog bij Ajax.


SEPTEMBER 2015

Begin september mochten inwoners naar inloopavonden komen om hun mening te geven over het Omgekeerd Inzamelen. Het plastic+ wordt vanaf deze maand eens per twee weken opgehaald.

De kermis barstte deze maand weer los in Groesbeek. Het kermisvuurwerk was dit jaar te zien in de Kerkstraat in plaats van bij het Binnenveld. Het leverde wat klachten op van omwonenden mede vanwege “het diereweitje” in de buurt. GroenLinks heeft problemen met het oplaten van ballonnen tijdens evenementen.

Wisseling van de wacht: burgemeester Keereweer nam op 4 september afscheid als burgemeester van de fusiegemeente, kreeg daarbij een Koninklijke Onderscheiding en Mark Slinkman werd twee weken later geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester. Welkom!

De vluchtelingendiscussie werd ook in Groesbeek gevoerd. GroenLinks stelde vragen over de vluchtelingenproblematiek in Nederland en wethouder Sjaak Thijssen gaf in een raadsvergadering aan dat noodopvang voor vluchtelingen in Groesbeek niet aan de orde was. Later nam de gemeente hier een ander standpunt over in.

Winkels mogen in de gemeente op zondagen van 08:00 uur tot 20:00 uur geopend zijn, de raad steunt het college als het gaat om het fietspad, en 1Groesbeek en De Rozet kunnen afscheid nemen de gemeentelijke pagina. Die gaat vanaf 2016 naar Het Gemeentenieuws en daarmee is er een einde gekomen aan een lange discussie daarover.

De Schreven-locatie aan de Gooiseweg/Kloosterstraat in Groesbeek lijkt weer in beeld voor een herontwikkeling met woningbouw. Van mensen die een uitkering van de gemeente krijgen wordt binnenkort een tegenprestatie verwacht. De gemeente had dit vanaf 2012 kunnen doen, maar vond dat toen nog niet nodig.

Op sportgebied deed Geke van de Berg goede zaken. De Groesbeekse judoka legde in Oostenrijk beslag op de derde plek tijdens het EK voor junioren.


OKTOBER 2015

We beginnen met het slechtste nieuws van deze maand. De 27-jarige Frans Vissers uit Groesbeek overleed op 20 oktober na een ongeval in Gennep. Een week eerder kwam een 87-jarige vrouw te overlijden na een woningbrand aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Aan de foto hierboven kunt u het al zien: het winkelcentrum van Groesbeek begint ergens op te lijken. Daar zal ook Sjaak Thijssen het over eens zijn, schatten wij zo in. Mensen waren aanvankelijk wat kritisch, maar inmiddels zijn de inwoners wat positiever over het centrum. Op het moment dat dit jaaroverzicht gepubliceerd wordt is de officiële opening overigens al geweest. In het najaar maakte de gemeente melding van het feit dat 8 van de 16 winkelpanden verhuurd waren en de eerste winkels zijn in oktober geopend. Een probleempje: er zijn zo nu en dan opstoppingen vanwege lossende vrachtwagens.

Achilles ’29 heeft grote plannen. De Groesbeekse Jupiler League-ploeg wil miljoenen euro’s investeren in een nieuw sportpark en wil de gemeente om een garantstelling vragen. Sportief was het allemaal een stuk minder omdat er een reeks nederlagen te verwerken waren. Dan deed de Groesbeekse Lara Baars het een stuk beter; zij won een zilveren plak op het WK para-atletiek in Doha, Qatar.

Sociaal Groesbeek wilde geen gemeentenaam op de komborden, maar alleen het wapen. In de raad vond de lokale partij geen steun, dus komen er “normale” komborden in de gemeente Berg en Dal, waarvan het logo inmiddels ook bekend is. Raadslid Martijn Schmiermann vindt wethouder Ria Barber, raadslid Hans Peters en raadslid Mechteld ten Doesschate niet echt snugger. Nouja, het TV-optreden van die drie dan. Dat had te maken met een fietspad. Welke hoeven we niet meer te melden, inmiddels is het weer geopend.

Kranenburg stond even op zijn kop, want ze hadden een bekendheid als inwoner: zwempedo Benno L. woont vlak bij een kleuterschool. In Groesbeek was het weer tijd voor de Bierfeesten. Een boerenwoning in Millingen aan de Rijn heeft de monumentenstatus gekregen.

Vluchtelingen zijn welkom in deze gemeente. Maximaal 150 als het aan het college ligt, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eist meer.


NOVEMBER 2015

Ineens stonden de deuren bij de Bakker Bart aan de Spoorlaan in Groesbeek open. Er is een nieuwe franchisenemer gevonden om de zaak te runnen. Bij de sporthallen Heuvelland en BIGA was Jan van Grinsven de beheerder, maar hij neemt na 32 jaar afscheid.

Achilles ’29 kreeg geen steun van de raad inzake het kunstgrasveld. Een motie van CDA werd verworpen. Ook op sportief vlak bleef het tegen zitten en waren de punten schaars. Bij aartsrivaal De Treffers daarentegen bleven de punten maar binnenstromen. Eind november werd de 6e overwinning op rij behaald. Op een derby tussen die twee moeten we waarschijnlijk nog even wachten, maar elders in Groesbeek was er wél een derby. Rood Wit versloeg Germania in de eerste klasse.

De bemiddeling van Keereweer voor wat betreft de omroepen begint nog niet echt zijn vruchten af te werpen. Er zijn nogal wat zorgen om de nieuwe Omroep Berg en Dal en het bestuur heeft laten weten dat het licht uit gaat als de gemeente niet met geld over de brug komt. Volgens de omroep heeft de gemeente van alles beloofd, er stond nogal wat druk op te ketel, maar komt de gemeente afspraken niet na. Er was witte rook: de omroep kreeg uiteindelijk € 50k van de gemeente. Sociaal Groesbeek vraagt zich vervolgens weer af wat er met de boekhouding van Omroep Groesbeek en WFM aan de hand is. Niet alleen bij de omroepen zijn er problemen, ook de Grenzland Draisine heeft het financieel zwaar. Ook daar bood de gemeente een helpende hand. Ditmaal met € 30k. Bij Van Kesteren was er goed nieuws: hun gestolen vrachtwagen werd in Limburg teruggevonden.

Zowel De Feestneus als CV Net Aecht organiseerden weer een prinsenbal. Bij De Feestneus werd Ramon Hermsen de prins en bij Net Aecht was dit Wil Kaal. Omdat laatstgenoemde vereniging de Ummenie dit jaar mag leveren is Kaal Prins Ummenie d’n 56e. Geen Pietendiscussie in Groesbeek. Veel Zwarte Pieten kwamen met Sinterklaas naar het heuveldorp en dat leverde hier geen problemen op. Ook elders in de gemeente waren er intochten.

Er was nog een akkefietje tussen Ten Doesschate en Thijssen over containers en bedrog, buslijn 25 stopt er mee en Van Deurzen wil juist een doorstart maken. Bij de parkeergarage aan de Dorpsstraat mag je de eerste twee uur gratis parkeren en de grensovergang bij Wyler moet volgens CDA toch echt aangepakt worden.

November was ook de maand van de aanslagen in Parijs. Om die reden werd er op 15 november om 12:00 uur in de hele EU één minuut stilte gehouden. Door de gebeurtenissen ging een uitzending van Ik Vertrek op NPO1 met daarin Henk en Carolien Peters in eerste instantie niet door, maar de twee Groesbekers die in Costa Rica wonen waren eind november alsnog op TV te zien en keren mogelijk terug naar Europa.

U moet trouwens leren wennen aan een beetje water op straat na een extreme regenbui, zegt de gemeente. Dit tot ergernis van CDA.


DECEMBER 2015

In december kreeg de gemeente van aannemer van Erk niet zo`n goed nieuws. Van Erk heeft voorlopig geen zin om 1,6 miljoen euro voor de gronden van winkelcentrum Bellevue te betalen. Dat komt, aldus Van Erk, omdat de gemeente afspraken niet na zou komen. De opening voor het publiek was op 5 december. Tijdens die opening kon de gemeente het natuurlijk niet maken om bij de Spoorbeek geen bankjes klaar te hebben staan. Wellicht dat er daarom nu verkeerde staan; de juiste bankjes waren nog niet op voorraad.

Bij Rood Wit werd Hennie Janssen tijdens het jaarfeest verkozen tot “Grutste Snor”, bij Achilles ’29 weten ze na 3 maanden weer wat het is om een competitiewedstrijd te winnen, bij De Treffers weten ze al even niet hoe het is om te verliezen en bij de voedselbank krijgen ze een grotere opslagruimte.

Het bestuur van het voorzieningenhart in de wijk Stekkenberg hield het deze maand voor gezien. De reden hiervoor is dat men onvoldoende ruimte voelde om als bestuur de verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Hielke Penterman nam op zijn beurt afscheid van Achilles ’29. Hij gaf de reisafstand als reden voor zijn vertrek. Dit ritjes Tubbergen – Groesbeek (1,5+ uur rijden) en weer terug waren niet meer te combineren met werk en studie.

Het omgekeerd inzamelen gaat niet door. In ieder geval niet zoals het college het bedoelde; met ondergrondse containers voor het restafval dat u zelf weg mag brengen. Hoe de inzameling voor de gemeente er per 2017 wél uit gaat zien weten we volgende maand. Woningzoekenden opgelet: vanaf 1 december gelden er nieuwe regels. December is de maand van de feestdagen, waarbij een Kerstmarkt niet kan ontbreken. Op het Groesbeekse Dorpsplein werd de eerste editie van Kerst op het Dorpsplein gehouden.

Volgend jaar gaat Gasterij ‘t Groeske van start. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de verbouw van het oude kapelgebouw. Groesbeek is dan een uniek restaurant met een eetwinkel rijker, een gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud waar altijd wat te doen of te beleven valt. Hoe het met de gastvrijheid van de gemeente zit voor wat betreft vluchtelingen blijkt volgende maand. Een week voor Kerst werden inwoners alvast via een online formulier gevraagd hoe men over de eventuele komst van een AZC denkt.

De gemeente heeft met een veiling een nieuwe website gewonnen. Vanaf 1 januari kunt u naar bergendal.nl voor uw burgerzaken, maar blijf vooral bij ons voor het laatste nieuws uit die gemeente 😉 .


Tot zo ver het jaaroverzicht van 2015. Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2016.

Redactie DeGroesbeek.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
stom

Dit wens ik de redactie ook een gelukkig en gezond 2016 🙂

wpDiscuz