Bellevue: gemeente en Van Erk vliegen elkaar in de haren

Van de buitenkant ziet het er wel mooi uit, dat nieuwe winkelcentrum van Groesbeek. Achter de schermen zijn er echter de nodige problemen.


Bellevue in het water. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Burgemeester en wethouders hebben de raadsleden laten weten dat aannemer Van Erk niet van plan is om te betalen voor de gronden van Bellevue. Het gaat om een slordige 1,6 miljoen euro die voorlopig niet wordt betaald omdat de gemeente, volgens Van Erk, afspraken niet na zou komen. Dat is voor de gemeente in ieder geval genoeg reden om dit weekend niet bij de officiële opening aanwezig te zijn, die overigens gewoon doorgaat.

“Gemeente wordt bestuurd door advocatuur”

Sociaal Groesbeek (SG) heeft dinsdag gelijk vragen gesteld over dit probleem, wil weten waarom Van Erk niet wil betalen en zegt zich langzamerhand niet aan de indruk te kunnen onttrekken, dat de gemeente bestuurd wordt door advocatuur. Als voorbeelden worden het fietspad, de Altena-Hettsteeg, Van Deurzen en het zwembad genoemd. Bij dat rijtje wordt nu ook Van Erk gevoegd, want de gemeente heeft advocaten op de “zaak Bellevue” gezet. Sociaal Groesbeek wil graag een overzicht van de totale kosten/baten van inhuur aan advocatuur, dan wel anderszins juridisch advies aangaande de genoemde onderwerpen.

Niet meer geinformeerd

“In het verleden werd het presidium en/of de raad met een grotere regelmaat geïnformeerd over de voortgang van de bouw van het centrum”, schrijven SG-leden Hans Peters en Wiebo Kersten. Volgens hen is dit nu niet meer het geval. Donderdag is er tussen de gemeente en de aannemer een zakelijk verschil van mening ontstaan, daar was de raad donderdagavond tijdens de vergadering niet van op de hoogte. Raadsleden hebben vrijdagavond een mail ontvangen over de afzegging van de gemeente omtrent de opening van Bellevue.

Of dit alles nog gevolgen heeft voor de bouw van de Aldi en de Jan Linders op het ZOMA-terrein is nog niet bekend. Ook daar is een vraag over gesteld.

50% winkelpanden verhuurd

Van de 16 winkelpanden in plan Bellevue zijn er tot op heden niet meer dan 9 verhuurd. De winkels die er zitten zijn Primera, Albert Heijn, Brainwash, +Sier, Zeeman, De Spil, De Kaasspecialist, Etos en EyeWish. “Er zijn ook gesprekken met mogelijke nieuwe kandidaten, maar daar kunnen we nog niets over zeggen,” laat de gemeente dinsdag desgevraagd weten.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 28 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel

van Erk zal dat geld wel nodig hebben om het openingsfeestje op te leuken en hier en daar wat meer persoonlijke bedankjes.
Geld kun je maar een keer uitgeven, daarna is het van iemand anders. Of gaat dat nu niet op in Groesbeek??

koen

De normale mens moet eerst betalen voordat hij op een stuk grond mag bouwen toch?

Juustem

En daar komen de eerste lijken uit de kast. Wordt vervolgd?!

Janny

Vanwege het grote risico wilde Van Erk alleen beginnen met de bouw als de gemeente garant stond. O.a. de parkeergarage is nu van de belastingbetaler. Dit prestigeproject van Sjaak Thijssen gaat ons nog heel veel geld kosten.

Jannie hoezo prestige project, dit had er voor 15 jaar terug al moeten staan . Dorp hebben ze eerst laten verloederen nu het even tegen zit weet iedereen precies hoe het had gemoeten. Mensen halen hun spullen in malden of boxmeer omdat ze daar niet hebben zitten slapen.

Kloeke

Ik heb het van te voren al gezegd…….wanbeleid!
Weg met die gasten die hier veel te lang zitten en dan heel snel vergeten.

Janny

Volgens onafhankelijk onderzoek was er in Groesbeek geen behoefte aan zoveel extra winkelruimte, maar Sjaak Thijssen heeft dit erdoor gedrukt. We zien nu alleen maar verplaatsingen en leegstand.
Kan iemand een plaats als Groesbeek aanwijzen waar een parkeergarage rendabel is?

Sprookje

De Gemeente is alleen goed in het binnenharken van subsidies, zie fietspad, het voeren van kort gedingen, het overhoop liggen met Den Haag etc.
Denken Thijssen&Co dat ze in het torentje zitten??
Het is al wel voor ze gebouwd in het centrum, maar staat nog leeg….
@wim: het winkelcentrum in Malden staat voor de helft leeg!

Hent

Gaat weer een grote flop worden

Ik weet dat jaren geleden een schoenenzaak en een modezaak het hebben tegen gehouden om een overdekt winkelcentrum te bouwen

Is er iemand die weet waarover dit verschil gaat? Er zijn vele dollars uitgegeven en volgens mij is dat toch ook gemeenschapsgeld. 15 jaar geleden waren deze plannen realistisch, 5 jaar geleden niet meer en toch doorgaan. Dat dit uiteindelijk betaald gaat worden door de inwoners van Groesbeek lijkt voor de hand liggen. Wie heeft in de gemeente Groesbeek zoveel “recht” om zo met gemeenschapsgeld om te gaan? En vooral niemand informeren zoals ook met het fietspad.

Akkie68

Een Action, een toko, een paar kledingzaken erbij…

Henk

Toch een voordeel dat millingen en de rest bij ons is gekomen. Delen ze mooi mee in de kosten.

Democratie

http://www.degroesbeek.nl/lokaal-nieuws/53699/centrum-70-van-de-winkelpanden-verhuurd/
Nu 50% verhuurd, dit was op 11 september nog 70%! Hoe kan dit?

Edit redactie: Dat viel ons ook al op. Dat persbericht is afkomstig van de gemeente zelf en de gemeente heeft vanmiddag naar aanleiding van onze vraag hierover als volgt gereageerd: “70% betreft het totaal aantal m2 aan winkeloppervlak, waarvan een groot deel in de Albert Heijn zit. De 50% gaat over het aantal winkelpanden, waarvan de helft verhuurd is”.

Voor 1,6 miljoen waar het om gaat volgens de gelderlander kun je een mooi openingsfeestje geven om een stuk of 8 lege panden te openen. En zoals de gemeente rekent is wel makkelijk wat betreft die 70% als Albert Heijn en evt dat grote pand op de hoek nog verhuurt zou worden stijgen de verhuurde m³ maar blijven er toch nog 7 winkels leeg staan. Het mag dan volgens vele een mooi pand zijn maar als je nu door het centrum rijd zie je links en rechts alleen maar leegstand en dat maakt het centrum er echt niet aantrekkelijker op.
Democratie

Dank jullie wel redactie. Schandalig dat op deze wijze inwoners worden gemanipuleerd. Hoop dat ook de Gemeenteraad dit gaat oppakken, zij hebben een controlerende taak. Er zit al zoveel gemeenschapsgeld in, maar de vraag is nu, wat weten we nog NIET?

Toontje

@Akkie 68: De Action komt al in het winkelcentrum Malden…

kiezer 2014
Al jaren wordt er aangegeven dat dit plan zal falen. Leegstand van woningen, onzinnige parkeergarage, leegstand van winkels en heel veel gemeenschapsgeld met dat van Oosterpoort erbij om het plan overeind te houden. Keer op keer informeerde de wethouder de Gemeenteraad met opgepoetste gegevens. En nu blijkt dat het ene na het andere lijk uit de kast valt. Wat in vredesnaam is die aannemer allemaal beloofd en wist de gemeenteraad daarvan? Waarom achteraf betalen voor die grond? Hoe lang mag een wethouder door gaan met de raad zand in de ogen strooien en het verkwanselen van ons geld? En maar… Lees meer »

Kiezer 2014 dit valt onder de commissie stiekem.

Democratie

De raad onjuist en onvolledig informeren, de burger steeds meer op hoge kosten jagen. SG heeft enkele projecten genoemd die geld verspillend zijn, maar zo zijn er nog veel meer projecten die bij vele burgers een vreemde en nare bijsmaak hebben. En steeds is het diezelfde wethouder die hieraan is verbonden. Wanneer is de maat vol voor de Raad?

wpDiscuz