Per 1 december 2015: Nieuwe regels woningzoekenden

De twintig samenwerkende woningcorporaties van Entree in de regio Arnhem-Nijmegen zijn per 1 december 2015 gestart met passend toewijzen: huren naar inkomen.

Entree_logo-DGB

Passend toewijzen is een wettelijke norm uit de nieuwe Woningwet waar landelijk alle woningcorporaties aan moeten voldoen. En dus ook de twintig aangesloten woningcorporaties bij Entree.

Wat betekent passend toewijzen?

De overheid heeft deze norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de kosten voor de huurtoeslag beperken en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen ‘huren naar inkomen’.

Wat betekent dit voor woningzoekenden?

Door het passend toewijzen moeten de aangesloten Entree corporaties bij het toewijzen van woningen rekening houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder. Woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens, komen vanaf 1 december 2015 alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met € 586,68 (één of twee personen) of tot en met € 628,76 (drie of meer personen). Hierdoor huren mensen een woning met een huur die past bij hun inkomen.

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

De nieuwe regels gelden voor woningen die de corporaties per 1 januari 2016 verhuren. Veel van deze woningen bieden zij dit jaar al aan. Daarom zijn de nieuwe regels per 1 december ingegaan. Voor huidige huurders van de aangesloten corporaties verandert er niets.

Hoe werkt het voor woningzoekenden op www.entree.nu?

In een schema op de website van Entree (ook hieronder te zien) zien woningzoekenden op welke woningen zij kunnen reageren. Dit is afhankelijk van hun verzamelinkomen en huishoudgrootte. Woningzoekenden die willen reageren op een woning, moeten hun inschrijfgegevens via de website van Entree controleren. Entree biedt als service ‘passend aanbod’. De woningzoekenden zien hier het aanbod dat past bij hun situatie en dus het aanbod waar ze op kunnen reageren. Woningzoekenden krijgen een foutmelding te zien wanneer de reactie op een woning niet past. Entree heeft ruim 40.000 actieve woningzoekenden per e-mail geïnformeerd over de nieuwe regels van het passend toewijzen.

Passend_toewijzen_Entree_schema-DGB

Voldoende aanbod van woningen

De aangesloten woningcorporaties bewaken of er voldoende aanbod is in de verschillende prijscategorieën. Door de nieuwe regels kunnen woningzoekenden weliswaar uit minder woningen kiezen, maar er reageren ook minder woningzoekenden op deze woningen. Door het passend toewijzen reageren woningzoekenden wel op woningen waarvan de huur past bij het inkomen.

Meer info via deze link.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Per 1 december 2015: Nieuwe regels woningzoekenden

Reageren is niet toegestaan.